Zupa pomidorowa z passaty

W ramach nowego cyklu ODKRYWAMY WŁOSKIE SPECJAŁY polecamy Wam przepis na aromatyczną zupę pomidorową. Do jej przygotowania wykorzystaliśmy przecier pomidorowy marki CIRIO. Passata Rustica to wyjątkowy produkt o gęstej konsystencji. Pomidory przeznaczone do jego produkcji są rozgrzewane i przecierane przez sito. Następnie przecier jest transportowany do urządzeń zagęszczających, po czym poddaje się go pasteryzacji, która gwarantuje odpowiednio długie przechowywanie produktu. Nie zawiera konserwantów. Passata Rustica jest doskonałą bazą zarówno do sosów do makaronu, potraw wymagających krótkiego czasu gotowania jak i zupy pomidorowej o bogatym smaku. Sprawdźcie sami 🙂

Składniki:

  • 1 duża butelka Przecieru pomidorowego Passata Rustica CIRO
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • duża garść liści świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 kulka mozzarelli
  • ok. 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 3/4 łyżki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • duża szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • dodatkowo: pieczywo na grzanki

Przygotowanie:

Na patelni podsmażamy na oliwie z oliwek pokrojoną w kostkę cebulę do zeszklenia. Passatę przelewamy do garnka. Dodajemy do niej przesmażoną cebulę, świeże liście bazylii, suszony tymianek, sól, szczyptę pieprzu, cukier i ocet balsamiczny. Ząbki czosnku przekrawamy na pół i pocieramy nimi pieczywo na grzanki. Następnie czosnek dodajemy do pomidorów. Ręcznym blenderem miksujemy całość, aby cebula, czosnek i bazylia połączyły się z przecierem. Całość zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy bulion i ponownie zagotowujemy. Sprawdzamy czy zupa jest odpowiednio doprawiona. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i mieszamy. Posmarowane czosnkiem pieczywo skrapiamy oliwą i kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową (lub pieczemy w piekarniku) do przyrumienienia. Mozzarellę kroimy w paski. Na dno miseczki kładziemy kilka pasków mozzarelli, zalewamy gorącą zupą. Podajemy z grzanką. Zupę można ozdobić kleksem śmietany i bazylią.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *