malma_tagliatelle_alla_boscaiola

Znamy sekret włoskiego Felicità

Co łączy czekoladę i makaron? Oba produkty zawierają w sobie znaczną dawkę substancji potrzebnych do wytwarzania serotoniny, potocznie znanej jako hormon szczęścia. Czyżby włoskie “sempre Allegro” (zawsze wesoły) miało jakiś związek ze sposobem odżywiania Włochów?  Z pewnością tak deklarują eksperci Malmy -Leonardo Mesi i Alfredo Boscolo, którzy opowiadają o zwyczajach związanych ze słodkim festiwalem Cioccolato odbywajacym się w Turynie.

W listopadzie Turyn zamienia się w światową stolicę czekolady, pobudzając zmysły zarówno dzieci jak i starszych amatorów tego słodkiego przysmaku. Wszystko za sprawą festiwalu Cioccolato, który rozpoczyna się 21 listopada i trwa do końca miesiąca. Podczas imprezy wszyscy miłośnicy słodyczy mogą spróbować najróżniejszych wariantów czekoladowych. Czekolada to jednak nie jedyna kulinarna atrakcja, jaka czeka na fanów włoskiej kuchni. Podczas Festiwal Cioccolato lokalne restauracje raczą swoich gości makaronami, których smak z pewnością zapadnie w pamięci na długo – mówi Leonardo Massi z Kuchni Dantego.

Per l’amore della pasta

Włosi wiodą prym w tworzeniu różnorakich form i kształtów makaronu. Rozróżniają aż 93 jego rodzaje. Mimo, że w wielu krajach powszechna jest produkcja lokalnych makaronów, Włochy są w czołówce wytwarzając aż 3,4 mln ton rocznie. Według badań przeciętny Włoch w ciągu roku zjada 28 kilogramów makaronu. To aż trzy razy tyle, co mieszkańcy innych krajów Europy!

Polacy znajdują się dopiero na dziewiętnastym miejscu w światowym rankingu spożycia tego produktu. Każdy Polak spożywa średnio 5 kilogramów makaronu rocznie. Mało? Jeśli zależy nam na podniesieniu tych statystyk, należy zdradzić ciekawą informację. Zostało udowodnione, że w makaronie kryje się tryptofan – substancja niezbędna do wytwarzania w organizmie hormonu szczęścia – serotoniny. Dlatego warto sięgnąć po produkowany z pszenicy amber durum makaron marki Malma. Energia z takiego produktu gotowanego al dente będzie uwalniana wolniej, dzięki czemu dłużej będziemy czuć się najedzeni. Polacy coraz częściej zdają sobie z tego sprawę, dlatego też kuchnia włoska jest – tuż po polskiej – drugim wyborem restauracyjnym rodaków. Warto te upodobania przenieść do naszych domów, dania z makaronem są łatwe i szybkie do przygotowania, dodatkowo świetnie się prezentują i przede wszystkim smakują. W prosty sposób możemy zachwycić znajomych, którzy wpadli na niezapowiedzianą wizytę, bądź rodzinę podczas niedzielnego obiadu.

Na te i inne okazje, eksperci Malmy przygotowali nie lada gratkę – dla wszystkich miłośników makaronu – przepis na Tagliatelle alla boscaiola. Proste danie z makaronem, które z pewnością poprawi nastrój nie tylko po ciężkim dniu pracy.

- Jestem przekonany, że po spróbowaniu tego dania na Waszych twarzach zagości błogi uśmiech. Nieprzypadkowo Włosi należą do jednych z najbardziej zadowolonych narodów na świecie. Bo któż by się nie uśmiechnął, mając na talerzu tak fantastyczny makaron- mówi Alfredo Boscolo.

Eksperci Malmy z Kuchni Dantego nie po raz pierwszy pokazują czytelnikom jak w prosty sposób przygotować danie, które zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienia. Przepisy, przygotowane przez Alfredo i Leonardo, sprawią, że przygotowany posiłek stanie się dziełem sztuki, a osoby je przygotowujące mogą chociaż przez chwilę poczuć się jak prawdziwi artyści.

Tagliatelle alla boscaiola

malma_tagliatelle_alla_boscaiola

  • 200 g makaronu Malma Tagliatelle Nidi
  • 150 g pancetty
  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 op. pomidorów w puszce
  • 150 g śmietany kremówki
  • Natka pietruszki
  • Parmezan
  • Oliwa
  • Sól, pieprz

Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją producenta na opakowaniu.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Przesmażamy ją, a następnie dokładamy pokrojoną pancettę oraz pieczarki. Chwilę smażymy. Dodajemy pomidory z puszki, wszystko razem mieszamy i dusimy. Po chwili dodajemy śmietanę oraz przyprawy.

Kuchnia Dantego

kuchnia_dantegoCzyli dwóch sympatycznych Włochów – Alfredo i Leonardo – wenecjanin i florentczyk, którzy nade wszystko cenią sobie rodzimą kuchnię i literaturę, z powodzeniem łącząc je ze sobą. Jeden jest doktorem polonistyki i absolwentem konwersatorium, drugi posiada doktorat z Historii Europy. Leonardo na co dzień wykłada na UKSW, a Alfredo pracuje w korporacji. Gotowania uczyli się od swoich mam. Nieodzownym elementem dań z ojczyzny Leonarda i Alfreda jest Malma – makaron, który został stworzony z myślą o włoskiej kuchni i którego jakość potwierdzają sami Włosi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>