Krajowe eliminacje do najbardziej prestiżowego konkursu miksologicznego na świecie – World Class Competition 2016 – są już na półmetku. Do finałowej dwunastki World Class Poland zakwalifikowała się mocna reprezentacja barmanów z 6 miast: Gdańska, Krakowa, Łodzi, Poznania, Warszawy i Wrocławia. Kto zdobędzie przepustkę na światowe zawody w Miami? O tym przekonamy się w czerwcu br.
Polscy barmani po raz drugi rywalizują w eliminacjach do światowego konkursu World Class Competition. Po dwóch zjazdach szkoleniowo-kwalifikacyjnych grupa top 30 zmniejszyła się do 12 zawodników, którzy w czerwcu zmierzą się o tytuł „Barmana Roku World Class Poland 2016”. Zwycięzca jesienią wyjedzie do Miami (USA). Tam stanie w szranki z 60 najlepszymi barmanami globu.
Finałową dwunastkę wyłoniło jury, w którego skład weszli finaliści ubiegłorocznej, światowej edycji konkursu – Vitezslav Cirok z Czech i Jurgen Nobels z Belgii oraz koordynatorzy World Class Poland. – „Świetny debiut Mateusza Szuchnika w World Class Competition 2015 rozbudził nadzieje na sukces w kolejnej edycji konkursu. Po wyłonieniu ‘top 12’ obiecujemy sobie jeszcze więcej! Ostatni boot camp pobił rekord – umiejętności uczestników skoczyły zarówno wobec pierwszego zjazdu, jak i całej pierwszej edycji” – powiedział Łukasz Piwowarczyk, koordynator Diageo Reserve World Class Poland.
O bilet do Miami rywalizują barmani z Łodzi i Krakowa – po 3 finalistów, Warszawy i Wrocławia – po 2 kandydatów oraz reprezentanci Gdańska i Poznania. – „Drugi boot camp mocno przetasował ranking barmanów. Uczestnicy wzięli sobie do serca rady Mateusza Szuchnika i światowych ambasadorów konkursu. Każda kolejna konkurencja potrafi zmienić szanse barmanów, dlatego wielkie emocje będą towarzyszyć nam do ostatnich chwil finału” – dodała Katarzyna Woods, koordynatorka Diageo Reserve World Class Poland.
Drugi półfinałowy zjazd pod hasłem „Cuisine Meats Cocktails” odbył się w Szkockim Ranczo k. Naruszewa. Inspiracją programu był smak umami – jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka, wyodrębniony w 2000 r. i opisywany jako „rosołowy” lub „mięsny”. Przed eliminacjami do ‘top 12’ zawodnicy uczestniczyli w warsztatach i pokazach Mateusza Szuchnika i innych mentorów World Class. Zdobyli wiedzę o smakach i technikach przygotowywania koktajli na bazie esencji z mięsa. Wykorzystają ją w krajowym finale, w konkurencji Cuisine Meats Cocktails.
Finał World Class Poland 2016 odbędzie się w czerwcu br. w Warszawie. Barmani będą musieli wykazać się wiedzą w dziedzinie miksologii, tj. sztuki przygotowywania koktajli, znajomością historii alkoholi oraz kultowych koktajli, kreatywnością i wyczuciem w dopasowywaniu koktajli do różnych okazji i epok (Retro, Disco-Future), sprawnością i tzw. hospitality. Wszystkie te kompetencje liczą się również w globalnym finale.
Od 2009 r. program Diageo Reserve World Class rozwija najlepsze doświadczenia oraz kulturę spożywania koktajli na całym świecie. Do tej pory po globalne trofeum World Class Competition sięgnęli reprezentanci: Grecji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Australii, Japonii oraz Stanów Zjednoczonych. W ubiegłorocznej edycji Polskę reprezentował Mateusz Szuchnik z warszawskiego koktajlbaru El Koktel, który znalazł się w pierwszej 20 najlepszych barmanów globu. Tytuł Barmana Roku 2015 trafił w ręce Japończyka, Michito Kaneko.
Kto w Top 12 World Class Poland 2016?
-
GDAŃSK: Krzysztof Rathnau – Flisak ’76
-
KRAKÓW: Dominik Ubysz – Le Scandale, Tomasz Źródłowski – Mercy Brown, Jan Kachniarz – Enoteka Pergamin
-
ŁÓDŹ: Bartłomiej Wójcik – Foto Cafe 102, Dominik Krzewiński i Mateusz Rosiński – Restauracja Bawełna
-
POZNAŃ: Arkadiusz Prunesti – Hotel Blow Up Hall 5050
-
WARSZAWA: Dominik Mazur i Paweł Rodaszyński – El Koktel
-
WROCŁAW: Krzysztof Musielak – Szklana Ćma, Szymon Duszkiewicz – Cafe Bar Monopol
Dodatkowe informacje na temat World Class
World Class Poland – Facebook Fan Page: www.facebook.com/worldclasspoland
Strona World Class Competition: www.definitivedrinkingguide.com
Światowy klub World Class www.theworldclassclub.com
Kontakt dla mediów:
HELLO PR: Katarzyna Kielar, tel.: +48 608 616 990, e-mail: Katarzyna.Kielar@hellopr.pl
DIAGEO
Producent i dystrybutor jednych z najbardziej znanych marek alkoholowych na świecie, z kategorii alkoholi mocnych, win i piw. Firma posiada m.in. takie marki jak: whisky Johnnie Walker, Crown Royal, J&B, Buchanan’s, Windsor, wódki Smirnoff, Cîroc i Ketel One, a także Captain Morgan, Baileys, Don Julio, Tanqueray i Guinness. Diageo to międzynarodowa firma, prowadząca sprzedaż w 180 krajach na całym świecie.
Firma jest notowana na giełdach w Nowym Jorku (DEO) i Londynie (DGE). Więcej informacji na temat Diageo, jej pracowników, marek, wyników biznesowych można znaleźć na www.Diageo.com. Dodatkowe wiadomości na temat odpowiedzialnego picia alkoholu, różne narzędzia oraz informacje o inicjatywach związanych z tym tematem dostępne są na www.DrinkIQ.com i www.pijrozwaznie.pl.
Diageo Reserve
Diageo Reserve to dział Diageo, skupiający wielokrotnie nagradzane, luksusowe portfolio wyśmienitych alkoholi, wyróżniających się wyjątkową tradycją, kunsztem i innowacjami. Kolekcja Diageo Reserve obejmuje takie marki, jak: wódki Ciroc i Ketel One, gin Tanqueray No. TEN i Tanqueray London Dry, whisky Johnnie Walker Blue Label, Scotch Whisky Platinum Label i Gold Label, Haig Club, a także Tequila Don Julio, rum Zacapa, Bulleit Bourbon, Talisker, single malt Mortlach i Singleton. Diageo Reserve promuje odpowiedzialne spożywanie alkoholu, a jego motto brzmi: „Ciesz się życiem, każdego dnia, w każdym miejscu”.
DIAGEO RESERVE WORLD CLASS
Program Diageo Reserve WORLD CLASS rozwija najlepsze doświadczenia i kulturę spożywania koktajli na całym świecie. To największa, luksusowa i najbardziej wiarygodna wizytówka w branży. Odkrywa kolejną generację barmańskich talentów, które ustanawiają najnowsze trendy miksologii i popularyzuje je w najlepszych lokalach na całym świecie. U podstaw tej inicjatywy leży znakomity, globalny program szkoleniowy i ciesząca się międzynarodowym uznaniem platforma, która zmierza do rozwijania profesji barmana i budowania karier laureatów konkursu o tytuł „Barmana Roku”.
Od pierwszej edycji zawodów World Class w 2009 roku już ponad 20 000 barmanów na całym świecie mogło skorzystać z wiedzy i inspiracji w dziedzinie miksologii. Dzięki współpracy z największymi ekspertami, mediami oraz partnerami projektu, marka Diageo Reserve WORLD CLASS jest powszechnie uznawana wśród barmanów i klientów jako znak wyrafinowania i wyróżnienia międzynarodowej kultury spożywania najlepszych alkoholi.