OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zmysłowe smaki kuchni śródziemnomorskiej od Podravki!

Kuchnia śródziemnomorska to najwyższej jakości składniki, aromatyczne potrawy oraz niezwykłe doznania smakowe. Klimat śródziemnomorski kojarzy się ze słoneczną pogodą, pięknymi krajobrazami oraz serdecznymi ludźmi. Specjalnie dla miłośników kuchni Południa, marka Podravka zaprasza w kulinarną podróż po Chorwacji pokazując, że letnia atmosfera może trwać przez cały rok.
W ostatnich latach znacznie wzrosło zainteresowanie kuchnią śródziemnomorską, określanej mianem najzdrowszej na świecie. Jej podstawę stanowią ryby, owoce morza, świeże warzywa, owoce i makarony. Królują w niej aromatyczne zioła oraz oliwa z oliwek. Jest to również jedna z najbardziej lubianych kuchni przez Polaków. Dlaczego? Dania śródziemnomorskie są lekkie, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Doskonale sprawdzają się na co dzień, jak również podczas wspólnych spotkań z rodziną i przyjaciółmi.
W obrębie kuchni południowej Europy można wyróżnić kilka kulinarnych regionów, a to, co je łączy, to z pewnością gościnność mieszkańców i ich zamiłowanie do gotowania. Jednym z zakątków Europy, który przypisuje się do niej, jest piękna Chorwacja, a przede wszystkim jej nadmorskie regiony: Dalmacja i Istria. Warto podkreślić, że to właśnie w Istrii produkowane są produkty pomidorowe Podravka, które od lat możemy znaleźć m.in. na polskim rynku, i które cieszą się nieustającym uznaniem wśród konsumentów.
14 września br. ruszyła kampania dla marki Podravka pod hasłem „Zmysłowe smaki przez cały rok!”, która prezentuje produkty z kategorii pomidorów, makaronów i past warzywnych oraz przedstawia śródziemnomorski wizerunek marki. Prowadzone działania podkreślają, że oferowane przez Podravkę produkty zapewniają doskonały smak potraw i inspirują do przygotowania wielu zróżnicowanych dań kuchni śródziemnomorskiej, którymi można delektować się nie tylko latem, ale również przez cały rok. Działania prowadzone są w telewizji, Internecie, prasie oraz w punktach sprzedaży. Kampania odsyła na stronę internetową marki, gdzie można znaleźć informacje o promowanych produktach oraz kuchni śródziemnomorskiej (www.podravka.com/pl/smakikuchnisrodziemnomorskiej).
Produkty pomidorowe Podravka
W chorwackiej miejscowości Umag, położonej w regionie Istria nad krystalicznymi wodami Adriatyku, znajduje się fabryka Podravki, w której produkowane są najwyższej jakości produkty pomidorowe. Z pomidorów dojrzałych w śródziemnomorskim słońcu i na niezwykle żyznych glebach regionu Istria powstają przeciery pomidorowe Podravka. Pomidory rosną na polach położonych wzdłuż wybrzeża, gdzie w powietrzu unosi się zapach Morza Śródziemnego. Swoją doskonałą jakość zawdzięczają nie tylko wyjątkowym warunkom klimatycznym, lecz także czerwonej glebie, na której rosną. Jest ona bogata w minerały, szczególnie w żelazo, dzięki czemu posiada swoją charakterystyczną barwę. Dodatkowo słońce Południa oraz proces systematycznego nawadniania pól sprawiają, że warzywa mają doskonały smak, aromat i kolor. To właśnie w chorwackiej miejscowości Umag produkowany jest przecier pomidorowy Podravka 500g, będący liderem w swojej kategorii na polskim rynku*. Ze pomidorów dojrzałych w śródziemnomorskim słońcu powstają pomidory krojone, całe i sosy pomidorowe Podravka, od lat goszczące na polskich stołach.

AW_Passata_500g PL FINPrzecier pomidorowy w szklanej butelce _Podravka

*Podravka za Nielsen – Panel Handlu Detalicznego, Cała Polska (jako suma rynków: Hipermarkety, Supermarkety bez Dyskontów, Dyskonty, Sklepy spożywcze – małe, średnie i duże), sprzedaż ilościowa w l. i wolumenowa w szt. w skumulowanym okresie XII 2013 – XI 2014, w segmencie przecierów pomidorowych z wyłączeniem marek własnych sieci handlowych.

Pasty warzywne
Wśród śródziemnomorskiej oferty marki Podravka znaleźć można również doskonałe pasty warzywne. Jedną z najbardziej popularnych jest Ajvar, będący najczęściej wybieraną pastą warzywna w słonecznej Chorwacji, podawaną jako dodatek do wielu potraw, głównie mięsnych np. Cevapi. Oprócz Ajvaru, Podravka oferuje także inne pasty. Znajdują się wśród nich Relish, Pindżur oraz Papryka w musztardzie. Relish stanowi kompozycję warzywnych specjałów: ogórka i papryki, pomidorów, cebuli i przypraw, Pindżur swój aromat i kolor zawdzięcza mieszance wyśmienitych pomidorów i czerwonej papryki, bakłażanów oraz czerwonej cebuli. Papryka w Musztardzie jest natomiast doskonałym połączeniem dojrzewającej w śródziemnomorskim słońcu papryki oraz klasycznej musztardy. Pasty warzywne Podravka stanowią esencję smaku kuchni Południa i przygotowywane są według oryginalnej chorwackiej receptury, stanowiąc doskonały dodatek każdej potrawy kuchni śródziemnomorskiej i wielu innych kuchni świata.

Podravka PindżurAjvar ostry PodravkaAjvar lagodny Podravka
Makarony 100% durum
W daniach kuchni śródziemnomorskiej często wykorzystuje się makarony, które także są dostępne w ofercie firmy. Podravka oferuje najwyższej jakości makarony 100% durum wytwarzane z semoliny – gruboziarnistej mąki otrzymywanej z wysokogatunkowej pszenicy durum. Dzięki temu nie sklejają się, a po ugotowaniu są sprężyste i mają lekko złocistą barwę. Takie właśnie makarony ma w swojej ofercie Podravka, dostępne w dziewięciu różnych kształtach, m.in. spaghetti, świderki czy penne. Ze względu różnorodność form, znakomity smak oraz łatwość przyrządzania, makarony Podravka stanowią gwarancję udanych i pysznych dań kuchni śródziemnomorskiej i nie tylko.

Makaron Penne PodravkaMakaron Spaghetti Podravka
Zmysłowe smaki przez cały rok
Szeroka gama produktów oferowanych przez markę Podravka inspiruje do przygotowywania wielu zróżnicowanych dań, które pozwolą poczuć śródziemnomorski klimat przez cały rok. Pomidory, makarony i pasty warzywne Podravka to smak wakacji towarzyszący wspomnieniom tych, którzy mieli okazję chociaż raz odwiedzić Chorwację. Natomiast tych, którzy wizytę w tym kraju mają jeszcze przed sobą, do odwiedzenia tego pięknego kraju może przekonać doskonały aromat produktów Podravka oraz dań powstałych na ich bazie. Już dziś odkryj zmysłowe smaki kuchni śródziemnomorskiej i ciesz się nimi przez cały rok!

 

Mięsna rolada z Ajvarem

OLYMPUS DIGITAL CAMERALiczba porcji: 4
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:
600 g schabu wieprzowego
3 łyżki Ajvaru łagodnego Podravka
25 g bułki tartej
1 jajko
10 zielonych szparagów
150 g boczku pokrojonego w plastry
½ łyżeczki tymianku
3 łyżki oliwy
pieprz i sól

Składniki na puree warzywne:
300 g batatów
300 g marchwi
200 g korzenia selera
50 g masła
150 ml mleka
Sól

Przygotowanie:
1. Schab kroimy na duże kotlety i dokładnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Doprawiamy pieprzem i solą z obydwu stron. Ajvar łagodny Podravka mieszamy z bułką tartą i rozbitym jajkiem. Tak przygotowaną mieszanką smarujemy z jednej strony mięso, a następnie układamy na nim szparagi.
2. Mięso zawijamy w roladę, a końce łączymy wykałaczkami. Posypujemy tymiankiem, owijamy plastrami boczku i obsmażamy na patelni na oliwie ze wszystkich stron.
3. Następnie mięso przekładamy do brytfanki razem z tłuszczem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 30 minut. W czasie pieczenia mięso podlewamy woda.
4. W międzyczasie szykujemy puree warzywne: warzywa oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonym wrzątku. Następnie odcedzamy je i miksujemy na puree. Dodajemy masło oraz mleko i wszystko dokładnie mieszamy.
5. Upieczone mięso lekko chłodzimy, wyciągamy wykałaczki i kroimy w plastry. Podajemy z puree warzywnym.

Spaghetti z krewetkami

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:
500 g oczyszczonych krewetek
500 g makaronu spaghetti Podravka
80 g cebuli
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek ekstra virgin
100 ml białego wina
2 puszki pomidorów całych bez skórki Podravka
2 łyżeczki cukru
1 łyżka posiekanej bazylii
1 łyżka Vegety

Przygotowanie:
1. Makaron spaghetti Podravka gotujemy al dente, odlewamy i zostawiamy odrobine wody.
2. Posiekaną cebulę podsmażamy na rozgrzanej oliwie, dodajemy czosnek, rozdrobnione pomidory bez skórki Podravka, wino, cukier i łyżkę Vegety. Dusimy przez około 10 minut. Dodajemy krewetki i dusimy przez kolejne 10-15 minut.
3. Pod koniec gotowania dodajemy do sosu ugotowany makaron, dokładnie mieszamy i dolewamy odrobinę wody, w której gotował się makaron.
4. Przed podaniem gotowe danie posypujemy posiekaną bazylia.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>