Zimowa kawa w trzech smakowitych odsłonach

Wielu z nas trudno wyobrazić sobie dzień bez kawy. Ulubiona mała czarna rano na pobudzenie, pyszne latte podczas spotkania ze znajomymi, a może rozgrzewająca kawa ze śmietanką, idealna na leniwe popołudnie z książką? Każda opcja jest dobra, a przepisów na pyszny napój mnóstwo. Dziś prezentujemy Wam pomysł na kawę idealną na obecną porę.

Kawa, poza niewątpliwymi walorami smakowymi dodatkowo pobudza organizm, poprawia pamięć i koncentrację, a także pozytywnie wpływa na nastrój. Wiele osób docenia też fakt, że czarna kawa przyspiesza metabolizm i wspomaga proces odchudzania. Jest także źródłem cennych antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki tlenowe w organizmie i usprawniają oczyszczanie go z toksyn. Jednak przede wszystkim kawę uwielbiamy za smak – czasem klasyczny, a gdy przyjdzie ochota, także wyjątkowy i oryginalny. Szukacie pomysłów na nietuzinkowe wydania tego napoju? Oto trzy z nich.

Kawa z białą czekoladą

fot. www.najlepszewkuchni.pl

Składniki:

  • kawa espresso
  • 2 łyżki świeżych borówek
  • kilka igieł rozmarynu
  • 4 kostki białej czekolady

Przygotowanie:
Drobno siekamy borówki, białą czekoladę. Odrywamy gałązki rozmarynu. Zaparzoną kawę wlewamy do kubka. Wszystkie składniki dokładnie łączymy, delikatnie rozgniatając borówki.

Kawa z imbirem

Zimą przyda się też coś na rozgrzewkę – gdy w chłodny weekendowy dzień będziemy czuli się zmarznięci i bez energii –  kawa z imbirem zdziała cuda.

fot. www.najlepszewkuchni.pl

Składniki:

  • 30 g korzenia imbiru
  • 30 g kawy rozpuszczalnej
  • 120 ml śmietanki Łaciata 30%
  • 1-2 szczypty mielonego imbiru
  • 2 szt. kandyzowanego imbiru
  • 80 ml kremowego likieru z whisky
  • cukier

Przygotowanie:
Imbir obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy do wody (800 ml) i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 3 minuty, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 20 minut. Następnie wodę z imbirem ponownie zagotowujemy i zalewamy nią kawę. Śmietankę ubijamy na sztywno i doprawiamy do smaku mielonym imbirem. Kandyzowany imbir siekamy. Kawę rozlewamy do 4 filiżanek, dodajemy likieru według uznania. Dekorujemy śmietaną i posypujemy kandyzowanym imbirem. Podajemy z cukrem.

Kokosowa kawa

Kawa świetnie sprawdza się też w wersji smakowej – np. z ulubionym syropem czekoladowym, waniliowym, orzechowym czy, jak w tym przypadku, kokosowym. Tak przygotowany napój z powodzeniem może zastąpić słodki deser i umilić chłodne dni.

Składniki:

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 60 ml wody
  • 80 ml mleka UHT Milatte do spieniania 3,2%
  • 20 ml śmietanki Łaciata 36% (schłodzona)
  • 15 ml syropu kokosowego
  • cukier (w zależności od preferencji)
  • kostka gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Syrop kokosowy wlewamy do szklanki (wysokiej). Mleko podgrzewamy w garnku. Jak będzie gorące i spienione, przelewamy je do szklanki. Łyżeczkę kawy rozpuszczamy w 60 ml wody (oczywiście możemy użyć także kawy z ekspresu). Dodajemy mieszankę do szklanki z mlekiem, a następnie cukier. Śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno. Przekładamy ją do rękawa cukierniczego i dekorujemy kawę. Posypujemy startą kostką czekolady.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *