Ziemniaki – warzywa z nieodkrytym potencjałem

Z badań wynika, że blisko 40 proc. Polaków sięga po kartofle kilka razy w tygodniu, przy czym najczęściej pojawiają się one na naszych talerzach w postaci gotowanego w wodzie dodatku do obiadu*. Tymczasem warzywo to daje mnóstwo kulinarnych możliwości.

Do ich poznawania zachęca druga edycja ogólnopolskiej kampanii edukacyjno-informacyjnej „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj, jedz”. – Mamy nadzieję, że poprzez konkretne propozycje kulinarne pokażemy Polakom, że kartofle posiadają wiele smaków, a ich odkrywanie to czysta uczta dla zmysłów – ważne, jaką technikę ich przygotowania wybierzemy oraz z jakimi dodatkami połączymy – mówi Agnieszka Falba-Gałkowska, Dyrektor Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, która organizuje kampanię (środki na te cel pochodzą z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw).

Dietetyk radzi – nie rezygnujmy z kartofli
Kampania ma dotrzeć do przede wszystkim do ludzi młodych, którzy najczęściej ograniczają spożywanie ziemniaków, a nawet są skłonne całkowicie wykluczyć je z menu (taką gotowość deklaruje prawie co piąty człowiek w przedziale wiekowym 15-39 lat*). Aneta Łańcuchowska – dietetyk oraz ekspert dietetyk edycji kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj, jedz” bardzo nad tym faktem ubolewa i przekonuje, że warzywo to powinno pozostać nieodłącznym elementem codziennej diety. – Ze względu na bogactwo składników odżywczych i witamin, ziemniaki są odpowiednie dla osób młodych, starszych, a także tych, którzy dbają o formę i są aktywni fizycznie – argumentuje. – Na ich bazie można też przygotować wiele zdrowych przekąsek oraz smacznych dań, zarówno na spotkanie ze znajomymi, jak i lunch do pracy czy szkoły – dodaje Anna Łańcuchowska.

Czy wiecie, że…?
Te niepozorne bulwy stanowią świetne źródło potasu, regulującego prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego oraz błonnika, dającego uczucie sytości i wpływającego na procesy trawienne. W swoim składzie zawierają także wysokiej jakości białka oraz witamin z grupy B, które wpływają na dobrą kondycję układu nerwowego. Wbrew popularnym opiniom same w sobie nie są tuczące. Wręcz przeciwnie – mogą być bez obaw wykorzystywane w codziennym jadłospisie, z korzyścią zarówno dla zdrowia, jak i masy ciała. Więcej informacji o tym warzywie, a także mnóstwo ciekawych przepisów na dania z jego wykorzystaniem można znaleźć na stronie:

Strona główna


*Dane pochodzą z badania, zrealizowanego przez agencję badawczą Danae w maju 2017 roku, na potrzeby pierwszej edycji kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj, jedz”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *