To obowiązkowy produkt w menu każdego smakosza kuchni śródziemnomorskiej. Są cenione za piękny zapach, niepowtarzalne walory smakowe oraz wartości odżywcze.
O czym mowa? Oczywiście o oliwkach. Ich zielona wersja doskonale komponuje się z mięsem oraz serami. Sprawdza się też w popularnych daniach kuchni śródziemnomorskiej, takich jak pizza, sałatka grecka, czy makarony (przepis na jeden z nich podajemy poniżej), ale można go również dodać np. do kaszotta. Kreowanie całej gamy potraw z udziałem zielonych oliwek będzie łatwiejsze jeśli sięgniemy po ich krojone wydanie, sygnowane marką Ole! Cienkie, ale bardzo soczyste i intensywne w smaku plasterki owoców drzew oliwnych z Andaluzji rodem zamknięte zostały w nowym, poręcznym słoiczku o pojemności 240 ml. Cena: ok. 9,00 zł.
Producent: Okechamp
Z pełną ofertą warzywnych przysmaków marki Ole! można zapoznać się na stronie: ww.wole-ole.pl
Makaron z sosem śmietanowo-koperkowym i oliwkami krojonymi zielonymi Ole!
Składniki (na 2 porcje):
- 1/2 opakowania makaronu z sepią
- 220 g śmietany
- 1 pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- 150 g wędzonego łososia dzikiego pacyficznego
- 1/3 słoiczka oliwek krojonych zielonych Ole!
- pieprz
Wykonanie:
Łososia kroimy na kawałki. Wrzucamy na patelnię i dodajemy śmietanę, posiekany koperek oraz rozgnieciony czosnek. Dorzucamy oliwki. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowany dodajemy do sosu. Doprawiamy pieprzem według uznania.