Zielona tarta z musem jeżynowym

Szpinak jako dodatek do wytrawnych dań typu pierogi czy makarony, albo sałatek i koktajli nikogo już specjalnie nie dziwi. Jednak warzywo to można też wykorzystywać do przygotowywania ciast i deserów.  

Oto przepis na tartę, które swój niebanalny zielony kolor zawdzięcza właśnie szpinakowi, a w połączeniu z musem na bazie jeżyn i serka mascarpone prezentuje się (i smakuje) zjawiskowo.

Zielona tarta z musem jeżynowym
Składniki na ciasto:

  • 120 g szpinaku młodego marki Eisberg
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 100 g cukru
  • 220 g mąki tortowej
  • 60 ml oleju
  • sok z połówki cytryny
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 60 g masła

Składniki na mus:

  • opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • śmietanka 36% 200 ml
  • sok z połówki cytryny
  • 3 garście jeżyn
  • 4 łyżki cukru pudru

Do dekoracji np. jeżyny, maliny, lawenda

Wykonanie:
Szpinak zblendować z sokiem z połówki cytryny, dzięki czemu uzyskamy intensywny, zielony kolor. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Następnie dodać roztopione, chłodne masło oraz olej. Do masy dodać szpinak i mąkę (wcześniej przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia). Mieszać do momentu uzyskania gładkiego ciasta.Formę do tarty posmarować masłem. Płynne ciasto przelać do formy i wstawić na około 25 minut do piekarnika z funkcją termoobiegu, rozgrzanego do temperatury 160°C. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić. Następnie wyjąć je z formy i odwrócić do góry dnem (wówczas wgłębienie w cieście będzie wyraźne). W przypadku używania zwykłej formy – wyjąć ciasto bez obracania. Jeżyny zblendować. Powstałe purée (powinno go wyjść ok. pół szklanki) dokładnie przetrzeć przez sito tak, aby pozbyć się pestek i uzyskać jednolitą masę. Mus wymieszać z cukrem pudrem. Serek mascarpone ubić ze śmietanką (składniki powinny być dobrze schłodzone, czyli spędzić min. 12 godzin w lodówce). Gdy krem jest już gęsty dodać purée jeżynowe i sok z połówki cytryny. Wszystko jeszcze przez chwilę ubijać do uzyskania jednolitego koloru. Krem powinien być puszysty, sztywny – należy dobrze uchwycić moment, aby krem nie zamienił się w masło. Krem nałożyć na ciasto i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem udekorować jeżynami, malinami oraz lawendą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *