www.hochland.plChłodnik to zupa wybitnie letnia. W Polsce najbardziej popularna jest jej wersja na botwince, ale chłodnik może mieć też inne wydania np. zielone, zaskakujące ciekawą kompozycją składników oraz niebanalnym smakiem.
Bazę tej lekkiej, ale jednocześnie pożywnej zupy stanowi świeży ogórek. To właśnie on – w połączeniu z awokado – gwarantuje jej świeżą nutę i zielony kolor. Serek kremowy Hochland z ziołami sprawia, że chłodnik nabiera wyrazu i aksamitnej konsystencji. Oryginalnym akcentem są zaś podsmażane na białym winie krewetki.
Chłodnik ogórkowy z awokado i krewetkami
Czas przygotowania: 45 minut
- Składniki:
- 3 długie ogórki szklarniowe
- 4 trójkąciki z krążka serka kremowego Hochland z ziołami
- 2 dojrzałe awokado
- garść świeżej mięty
- sok z 1 cytryny
- 15 krewetek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 posiekanej papryczki chili
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- sól i pieprz
Wykonanie:
Ogórki obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w kawałki i wrzucamy do miski. Awokado obieramy i kroimy w kawałki, mieszamy z ogórkami. Dodajemy świeżą miętę, sok z cytryny, sól, pieprz i serek kremowy Hochland z ziołami. Miksujemy na gładki krem. Przykrywamy, chłodzimy około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy krewetki: na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany czosnek oraz papryczkę chili, dorzucamy krewetki i zalewamy winem. Doprawiamy i gotujemy aż wino odparuje. W każdej porcji zupy umieszczamy krewetkę, a następnie polewamy ją oliwą z oliwek oraz posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i listkami mięty. Podajemy z grzanką z bagietki.
Prosto i pysznie
Sery kremowe topione Hochland mają szeroki wachlarz kulinarnych zastosowań. Można je wykorzystać jako składnik farszu, dodatek do zup, sosów, sałatek lub całej gamy przekąsek. Spektrum możliwości poszerza bogata paleta smaków oraz opakowań. Użyty w przepisie na chłodnik serek z ziołami w krążku kosztuje ok. 5,00 zł za 180 g.
Producent: Hochland
Więcej informacji na stronie: www.hochland.pl