Aromat cynamonu i słodycz miodu od zawsze przywodzą na myśl zimę. W menu na tę porę roku idealnie wpiszą się więc placuszki z kaszy jaglanej, na które przepis Wam dziś proponujemy.
Placuszki są bardzo proste w przygotowaniu i można je serwować na wiele sposobów – z jogurtem, serkiem, dżemem, owocami lub innymi ulubionymi dodatkami. Ze względu na dodatek miodu można je podawać dzieciom od 12. miesiąca życia (miód w przypadku młodszych dzieci jest niewskazany ze względu na to, że może wywołać zatrucie jadem kiełbasianym tzw. botulizm). Placuszki świetnie nadają się także dla dorosłych smakoszy – wystarczy bardziej je przyprawić, ewentualnie podsmażyć na większej ilości tłuszczu (będą wtedy bardziej chrupiące i wyraziste w smaku) oraz serwować z takimi dodatkami jak orzechy, migdały czy cukier waniliowy.
Placuszki z kaszy jaglanej z miodem i cynamonem
Składniki (na 6 – 7 sztuk):
- 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 3 – 4 łyżki pełnoziarnistej kaszki jaglanej Holle
- 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego dowolnego)
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
- pół płaskiej łyżeczki cynamonu
- olej kokosowy (lub inny dowolnego) do podsmażenia
Wykonanie:
Kaszę ugotować wg wskazań na opakowaniu i nieco ostudzić w misce. Dodać jajko oraz resztę składników, przyprawić cynamonem i delikatnie wymieszać. Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z niewielka ilością tłuszczu. Smażyć na małym ogniu kilka minut do zarumienienia.
Rada:
Używając oleju kokosowego należy go delikatnie podgrzać, aby osiągnął ciekłą konsystencję. Placuszki można przygotować na dobrej teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu lub delikatnie ją natłuszczając za pomocą pędzelka.
Więcej informacji o diecie maluchów można znaleźć na stronie: www.holle.pl