Zdrowa przekąska dla małych i dużych łasuchów

Aromat cynamonu i słodycz miodu od zawsze przywodzą na myśl zimę. W menu na tę porę roku idealnie wpiszą się więc placuszki z kaszy jaglanej, na które przepis Wam dziś proponujemy.  

Placuszki są bardzo proste w przygotowaniu i można je serwować na wiele sposobów – z jogurtem, serkiem, dżemem, owocami lub innymi ulubionymi dodatkami.  Ze względu na dodatek miodu można je podawać dzieciom od 12. miesiąca życia (miód w przypadku młodszych dzieci jest niewskazany ze względu na to, że może wywołać zatrucie jadem kiełbasianym tzw. botulizm). Placuszki świetnie nadają się także dla dorosłych smakoszy – wystarczy bardziej je przyprawić, ewentualnie podsmażyć na większej ilości tłuszczu (będą wtedy bardziej chrupiące i wyraziste w smaku) oraz serwować z takimi dodatkami jak orzechy, migdały czy cukier waniliowy.

Placuszki z kaszy jaglanej z miodem i cynamonem

Składniki (na 6 – 7 sztuk):

  • 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 3 – 4 łyżki pełnoziarnistej kaszki jaglanej Holle
  • 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego dowolnego)
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
  • pół płaskiej łyżeczki cynamonu
  • olej kokosowy (lub inny dowolnego) do podsmażenia

Wykonanie:
Kaszę ugotować wg wskazań na opakowaniu i nieco ostudzić w misce. Dodać jajko oraz resztę składników, przyprawić cynamonem i delikatnie wymieszać. Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z niewielka ilością tłuszczu. Smażyć na małym ogniu kilka minut do zarumienienia.

Rada:
Używając oleju kokosowego należy go delikatnie podgrzać, aby osiągnął ciekłą konsystencję. Placuszki można przygotować na dobrej teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu lub delikatnie ją natłuszczając za pomocą pędzelka.

Więcej informacji o diecie maluchów można znaleźć na stronie: www.holle.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *