Zaskocz gości z Almette

Asia Matyjek, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego, smacznego jedzenia poleca przepisy na kilka niebanalnych przekąsek, które doskonale dopełnią oraz urozmaicą klasyczne wielkanocne menu.

W każdym z jej pomysłów wykorzystany został serek Almette, który – jak się za chwilę przekonacie – doskonale sprawdza się także w świątecznych kreacjach. W połączeniu z kawiorem i ziołami sprawi, że jajka na stole staną się wykwintną przystawką. Aromatyczna i kolorowa rolada szpinakowa z łososiem i serkiem Almette z chrzanem przypadnie do gustu fanom wyrazistych smaków. Z kolei świąteczne grzanki z Almette, wędzonym pstrągiem, granatem i ziołami, będą bez wątpienia niespodziewaną propozycją podczas uroczystego śniadania.

Rolada szpinakowa z Alemette i wędzonym łososiem

Czas przygotowania: 60 min.

Składniki:

  • 200 g szpinaku mrożonego
  • 2 serki Almette z chrzanem
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g łososia wędzonego
  • sok z cytryny
  • sezam

Wykonanie:
Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Na patelni przesmażamy rozmrożony i odcedzony na sitku szpinak wraz z przyprawami (czosnek, gałka, sól, pieprz). Kiedy szpinak odparuje, dodajemy żółtka, mieszamy, wyłączamy gaz. Białka ubijamy na sztywną pianę (dodajemy szczyptę soli). Ubite na sztywno białka dodajemy do przestudzonej masy szpinakowej. Dodajemy dwie łyżki mąki, mieszamy masę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Masę rozprowadzamy na papierze (formujemy prostokąt lub dowolny kształt). Masę pieczemy 20 minut w 200 stopniach, studzimy. Serek Almette przekładamy do miski. Napowietrzamy go łyżką – szybko mieszamy aż konsystencja będzie łatwa do rozprowadzenia na cieście ze szpinaku. Na ostudzonym cieście rozprowadzamy serek Almette. Na serku układamy wędzonego łososia, skrapiamy go cytryną, posypujemy go sezamem. Całość zwijamy w rulon, zawijamy w folię przeźroczystą i chowamy do lodówki na 30 minut do godziny.

Jajka z serkiem chrzanowym, łososiem i kawiorem

Czas przygotowania: 30 min.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 serek Almette z chrzanem
  • 2 plastry wędzonego łososia
  • 4 łyżeczki kawioru
  • zioła do przybrania
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Wykonanie:
Gotujemy jajka na twardo, studzimy je. Kroimy jajka wzdłuż na pół. Serek Almette przekładamy do miski, dodajemy do niego żółtka z jajek, mieszamy całość. Połówki jajek napełniamy farszem. Dodajemy łososia i kawior. Całość ozdabiamy ziołami, doprawiamy solą i pieprzem.

Świąteczne grzanki z Almette, wędzonym pstrągiem, granatem i ziołami

Czas przygotowania: 30 min. Składniki:

  • 6 kromek ciemnego pieczywa
  • 2 serki Almette z ziołami
  • oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku
  • 100 g wędzonego pstrąga
  • ziarna granatu
  • zioła
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Wykonanie:
Na patelni, na oliwie z czosnkiem przez chwilę rumienimy chleb. Odsączamy go na ręczniku papierowym. Każdą kromkę solidnie smarujemy serkiem Almette. Na serku układamy rybę. Dodajemy ziarna granatu i zioła oraz sól i pieprz do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *