Zaskocz gości gruzińskimi smakami

Ostatnia noc w roku upływa nie tylko pod znakiem zabawy, ale również wyśmienitych trunków i smakowitych potrawy. Do tych ostatnich zalicza się kubdari. Poznajcie przepis na ten gruziński przysmak, który doskonale pasuje do sylwestrowego menu.

Kubdari to drożdżowy placek wyglądem bardzo przypominający chaczapuri. Tym, co go od niego odróżnia jest nadzienie. W kubdari nie ma sera – po brzegi wypełnia je mięsny farsz z mnóstwem aromatycznych przypraw. To sprawia, że już jeden kęs placka wystarcza, by zakochać się w kaukaskiej kuchni.

Kubdari – gruziński placek z mięsem

Składniki na ciasto:

  • 900 g mąki pszennej
  • 400 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 20 g masła

Składniki na nadzienie:

  • 500 g wieprzowiny
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki suszonej kolendry
  • 1 łyżka suszonego koperku
  • 1 łyżka suszonej czerwonej papryki
  • 1 łyżka kurkumy
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka soli (zależnie od gustu)
  • 10 ząbków czosnku

Wykonanie:
Obierz czosnek i zmiażdż główki. Za pomocą łyżki wymieszaj wszystkie przyprawy, a następnie dodaj do nich czosnek i palcami połącz całość. Mięso drobno pokrój i zmiel. Dodaj do niego mieszankę czosnkowo-przyprawowa oraz posiekaną drobno cebulę, a potem dokładnie wymieszaj. Ugnieć mięso rękami (dzięki temu stanie się ono bardziej soczyste). Czas na przygotowanie ciasta. Wodę podgrzej, aby była ciepła, ale nie gorąca.
Wlej ją do miski i dodaj drożdże. Przesiej mąkę i wysyp na blat. Zrób w niej zagłębienie, a następnie dodaj wodę z drożdżami, jajko, cukier oraz sól. Ugniataj ciasto, a następnie uformuj z niego kulę. Włóż do miski i przykryj ją folią spożywczą. Odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny. Gdy ciasto urośnie, dodaj kolejne 150 gramów mąki i energicznie ugniataj. Posyp blat mąką i wyłóż na niego ciasto. Rozwałkuj je do kształtu dużego okręgu. Na środek wyłóż nadzienie, następnie zawiń rogi ciasta i sklej na górze. Ciasto powinno mieć kształt kuli. Spłaszcz ją lekko. Piekarnik nagrzej do 200°C. Kubdari piecz na blaszce posypanej mąką do momentu, aż stanie się lekko brązowe. Powierzchnię placka polej roztopionym masłem.

Rada 1:
Mieszankę czosnkowo-przyprawową możesz używać zamiast soli kuchennej, a także stosować jako dodatek do różnych potraw mięsnych, rybnych, ziemniaczanych i zup.

Rada 2:
Kubdari podawaj z musującym półwytrawnym białym winem Marani, które świetnie nadaje się do wznoszenia noworocznych toastów. Więcej informacji o oryginalnych gruzińskich winach tej marki, produkowanych w regionie Kacheti – Telawi można znaleźć na stronie: www.marani.com.pl

9 comments

  1. Wera

    Przepis byłby spoko gdyby nie ta ogromna ilość soli, zmniejszyłam ilość soli do połowy a i tak nikt nie mógł tego dojść bo było tak słone..

  2. Karolina

    6 łyżek soli? Serio? Wsypałam mniej niż połowę i ciężko się to jadło, a szkoda, bo przepis fajny…

  3. Piotr

    6 łyżek soli na 500g mięsa…
    To 12 łyżek na 1kg
    1 łyżka soli to 19g
    19×12=230g soli na 1 kg mięsa
    16x więcej niż normalnie soli się mięso
    Smacznego 🙂

  4. Anon

    Przepis pyszny tylko moim zdaniem brakowało trochę soli do mięsa, gdyż wyszło mało słone, ciasto myślę jak najbardziej dobre jednak do mięsa dodałbym jeszcze ze 2 łyżeczki soli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *