Z nimi w kuchnie na pewno nie będzie nudno

Kapary to prosty acz niebanalny warzywny dodatek. Zamknięte w słoiczku w towarzystwie czosnku i aromatycznej olejowej zalewy zachęcają do niezwykłej kulinarnej podróży. Dokąd? Tam, gdzie ciepło i słonecznie.

Osobom, które lubią podkreślić smak potraw w ciekawy, ale jednocześnie subtelny sposób polecamy kapary w oleju Ole! Ich niebanalny nieco ostry, delikatnie cierpki smak stanowi idealne dopełnienie dla sałatek, wędlin, dań typu risotto, makaronów, zapiekanek, pizzy a także mięs, ryb czy owoców morza. Fuzja kaparów Ole! z tatarem zachwyca i prezentuje zupełnie nową formę tej przystawki, nie może się też bez nich obejść słynny słynny francuski sos remoulade. Kapary wyśmienicie smakują również solo, prosto ze słoika. Delikatnie chrupią w przyjemny sposób pobudzając wrażliwe kubki smakowe. Poza samymi kaparami wykorzystać też można aromatyczny olej, w jakie zostały one umieszczone, robiąc z niego dressing do sałaty, marynatę do mięsa czy też smażąc na nim.

Sposób na letni klimat jesienią
Dziś zatrzymamy się na dłużej przy jednym wariancie kaparów w oleju Ole! – z czosnkiem. Jego aromat pięknie uwalnia się w daniach na ciepło (takich jak kotleciki jajeczne, na które przepis podajemy poniżej). Czosnek w kompozycji z kaparami od razu przywodzi na myśl śródziemnomorski klimat. Wracają wspomnienia ciepłego lata, do których tak chętnie wracamy szczególnie w jesienne popołudnia i wieczory.

Kotleciki jajeczne z kaparami w oleju z czosnkiem Ole!

Składniki (na 6 małych kotlecików):

  • 6 jajek (5 z nich ugotowanych na twardo + 1 surowe)
  • bułka tarta
  • pęczek posiekanego szczypiorku (cienkiego)
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki kaparów w oleju z czosnkiem Ole!
  • sól, pieprz
  • łyżka pasteny Ole! (opcjonalnie)

Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno siekamy. Dodajemy surowe jajko, sól, pieprz, posiekane zioła, kapary w oleju z czosnkiem Ole! i łyżkę bułki tartej. Dokładnie mieszamy i formujemy kulki. Obtaczamy w bułce tartej i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę (możemy pominąć, ale dzięki temu są bardziej zwarte). Smażymy na oleju lub maśle klarowanym, aż do zarumienienia.

Słoiczek kaparów w oleju z czosnkiem Ole! o pojemności 212 ml kosztuje ok. 8,00 zł.

Producent: Okechamp

Więcej informacji na stronie: www.wole-ole.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *