Kutia i kapusta z grochem – to potrawy, bez których wielu Polaków nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji. W trakcie ich przyrządzania przydatne będą kasza jęczmienna pęczak oraz groch marki Halina, po które warto sięgać także przy innych okazjach. Dlaczego?
Zarówno groch jak i kasza jęczmienna pęczak kryją w sobie wiele cennych składników odżywczych. Stanowią one doskonałe źródło węglowodanów złożonych oraz błonnika pokarmowego. Groch, będący przedstawicielem roślin strączkowych, zawiera też białko roślinne. Na uwagę zasługę również fakt, że ma on niski indeks glikemiczny – jest więc odpowiedni dla diabetyków. Z kolei pęczak może się pochwalić dużą ilością witamin z grupy B.
Kipi kasza, kipi groch
Groch świetnie sprawdza się w tradycyjnych daniach polskiej kuchni, takich jak wigilijna kapusta z grochem czy pożywna grochówka. Równie dobrze wypada też w potrawach wegetariańskich – warzywnym gulaszu, pastach do pieczywa, kotlecikach, rozmaitych sałatkach. W ofercie marki Halina występuje on w dwóch postaciach – oczyszczonych z łuski całych ziaren oraz ich połówek. Kartoniki zawierające po 500 g grochu kosztują ok. 3,50 zł. Powstający z oczyszczonego z plew jęczmienia pęczak także może być wykorzystywany w kuchni na wiele sposobów. Kasza ta doskonale komponuje się z masą makowa i bakaliami, tworząc kutię. Można ją wykorzystywać jako składnik farszu (np. do pierogów czy gołąbków). Jest też niezastąpiona w klasycznym krupniku, pęczotto i szybkich daniach jednogarnkowych. Kasza jęczmienna pęczak marki Halina porcjowana jest po 100 g i pakowana w wygodne, perforowane woreczki. Kartonik z czterema takimi woreczkami w środku kosztuje ok. 4,00 zł.
Producent: Sawex Foods
Więcej informacji na stronie: www.sawexfoods.pl