Dziesiąta, jubileuszowa edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku odbędzie się w Poznaniu w dniach 12-15 sierpnia 2016. Głównym miejscem wydarzeń imprezy jest jak co roku poznański Stary Rynek. To tutaj odbywa się – stanowiący jeden z najważniejszych elementów festiwalu, wieli Jarmark Dobrego Smaku. Swoje kramy rozłoży na nim w tym roku ponad setka, będą wśród nich nie tylko producenci regionalnych specjałów, serów, wędlin, pieczywa, miodów, ryb czy nalewek ze wszystkich niemal regionów Polski ale też importerzy włoskich trufli, austriackich win, wyrobów z węgierskiej mangalicy, tureckich i greckich chałw czy wysokiej jakości włoskiej oliwy.
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to jednak dużo więcej niż Jarmark. Konkursy kulinarne w tym największy turniej nalewek domowych – Polska Nalewka Roku, laboratoria smaku, warsztaty dla dzieci o dorosłych, spotkania z kulinarnymi osobowościami i tematyczne kolacje to tylko niektóre z atrakcji zaplanowane przez organizatorów.
W ramach historyczno – edukacyjnego projektu „Stół Mieszka i Dobrawy” kontynuujemy edukację najmłodszych. W ramach interaktywnych warsztatów prowadzonych przez Katię Roman – Trzaskę dzieci z klas 1-3 dowiedzą się sporo o kuchni pierwszych Piastów oraz wpływu późniejszych wydarzeń historycznych, odkryć geograficznych i zmian w codziennym życiu mieszkańców Polski na kuchnię i kulturę stołu.
Dorośli będą mogli wziąć udział między innymi w laboratoriach smaku, warsztatach kulinarnych i degustacjach win. W ramach projektu Muzyczne Fontanny, w trakcie festiwalu na poznańskim Rynku występować będą wyśmienici muzycy, m.in. chór Affabre Concinui, berlińsko-bydgoscy Illegal Boys i grający tradycyjny Nowoorleański Jazz – Dixie Company.
Jak co roku organizatorzy Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku zapraszają do udziału w konkursach. Smak Powiatu Poznańskiego 2016 to konkurs skierowany do producentów wysokiej jakości żywności pochodzącej z 17 gmin okalających Poznań. Twórcy domowych nalewek powinni wystartować w konkursie Polska Nalewka Roku. Najbardziej prestiżowy turniej nalewek w Polsce odbędzie się już po raz dziewiąty. Stworzone zgodnie z rodzinnymi tradycjami trunki zgłaszać można do 14 sierpnia, kiedy to 10 osobowa Kapituła Dobrego Smaku podda je swojej fachowej ocenie i wyda werdykt.

Poznańscy restauratorzy chętnie włączają się w festiwal organizując warsztaty i degustacje w swoich lokalach.

Chleby, sery, wina, kawy, wędliny i wiele innych smakowitości znaleźć można podczas festiwalu na poznańskim Starym Rynku.

Laboratoria Smaku prowadzone są przez ekspertów z danych dziedzin – tu Gieno Mientkiewicz podczas laboratorium dotyczącego polskich serów.
Szczegółowy program Festiwalu organizatorzy opublikują 23 lipca na stronie www.ofds.pl .
Jak co roku – warto być w Poznaniu w połowie sierpnia.