Wytrawny Brownie z czekolady, w połączeniu z kaszą gryczaną, podawany z musem czekoladowym z przyprawami tajskimi- przepis z warsztatów „Zaskakujące połączenia smakowe” – Bosch Akademii Smaku.
Składniki dla 4 osób:
Ciasto:
- 280 g cukru kryształ
- 30 g cukru inwertowananego
- 2 laski wanilii
- 3 szt. jaj
- 120 g gorzkiej czekolady Wawel 90% Cocoa
- 180 g masła
- 100 g kaszy gryczanej
- 110 g maki pszennej
- 100 g maki orzechowej
Mus karmelowo – czekoladowy:
- 170 g cukru kryształ
- 340 ml mleka
- 115 ml śmietany 35%
- 1 laska wanilii
- 4 żółtka
- 730 g gorzkiej czekolady Wawel 60% Cocoa
- 1000 g śmietany 35% – ubitej
Sposób przygotowania:
Cukier oraz cukier inwertowany, wanilie i jajka zmieszać razem uzyskując jednolita masę . Rozpuścić czekoladę do 45°C i połączyć z masa jajeczno-waniliowa. Dodać płynne masło. Dodać śmietanę i sypkie składniki a następnie połączyć wszystko razem. Piec w 170°C przez 10-12 minut.