Wytrawny Brownie z czekolady, w połączeniu z kaszą gryczaną

Wytrawny Brownie z czekolady, w połączeniu z kaszą gryczaną, podawany z musem czekoladowym z przyprawami tajskimi- przepis z warsztatów „Zaskakujące połączenia smakowe” – Bosch Akademii Smaku.

Składniki dla 4 osób:

Ciasto:

  • 280 g cukru kryształ
  • 30 g cukru inwertowananego
  • 2 laski wanilii
  • 3 szt. jaj
  • 120 g gorzkiej czekolady Wawel 90% Cocoa
  • 180 g masła
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 110 g maki pszennej
  • 100 g maki orzechowej

Mus karmelowo – czekoladowy:

  • 170 g cukru kryształ
  • 340 ml mleka
  • 115 ml śmietany 35%
  • 1 laska wanilii
  • 4 żółtka
  • 730 g gorzkiej czekolady Wawel 60% Cocoa
  • 1000 g śmietany 35% – ubitej

Sposób przygotowania:

Cukier oraz cukier inwertowany, wanilie i jajka zmieszać razem uzyskując jednolita masę . Rozpuścić czekoladę do 45°C i połączyć z masa jajeczno-waniliowa. Dodać płynne masło. Dodać śmietanę i sypkie składniki a następnie połączyć wszystko razem. Piec w 170°C przez 10-12 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *