Wyrazisty smak Bliskiego Wschodu w Twojej kuchni

Mamy dobrą wiadomość dla wielbicieli hummusu – w ofercie firmy Sante pojawiła się nowe odsłona tej pasty. Zastosowana w niej kompozycja przypraw sprawia, że przypadnie ona do gustu zwłaszcza tym, którzy preferują ostrzejsze nuty.

Hummus, czyli prosta pasta na bazie ciecierzycy i tahini, kryje w sobie znakomite kulinarne tradycje Bliskiego Wschodu. Jego popularność dawno przekroczyła granice tych dalekich krajów i dziś powszechnie sięgają po niego nie tylko weganie, wegetarianie i fleksitarianie, ale też wszyscy miłośnicy zdrowych, pożywnych produktów roślinnych. W czym tkwi sekret jego popularności? Z pewnością w smaku, w możliwości serwowania na wiele sposobów, ale też w dobrych właściwościach odżywczych.

Nowość z pazurem
Wszystkie te atuty posiada hummus z papryką na ostro z linii Lovege. Nowa propozycja firmy Sante to produkt w 100% pochodzenia roślinnego. Wyróżnia go prosty, dobry skład – bez sztucznych dodatków, konserwantów, ulepszaczy smaku, ale też glutenu. Stanowi dobre źródło białka. Ma wysoką zawartość kwasu foliowego; dostarcza również manganu i błonnika. Jego receptura jest inspirowana Filozofią Pięciu Przemian. Dzięki specjalnej kompozycji naturalnych przypraw, z nutą papryki chilli, spełni oczekiwania wszystkich, którzy preferują bardziej wyraziste smaki. Opakowanie zawierające 115 g hummusu kosztuje ok. 4 zł. Podobnie jak inne produkty firmy Sante, nowość dostępna jest w placówkach dużych sieci handlowych, wybranych supermarketach oraz w sklepie internetowym producenta (www.sklep.sante.pl)

Nie tylko do kanapek
Hummus ma wiele możliwości kulinarnego zastosowania. Najprościej posmarować nim pieczywo lub podać jako przystawkę, z pokrojonymi w słupki warzywami – marchewką, selerem naciowym, kalarepką, ogórkiem, cykorią i innymi ulubionymi. Można go użyć do sałatek, tortilli, ale też na przykład do pieczonej ryby. Będzie nieodzownym dodatkiem do popularnych falafeli. Jednak hummus doda też wyjątkowych walorów smakowych tradycyjnym daniom – takim jak pierogi. Hummus z papryką na ostro, w połączeniu z serkiem ricotta, stworzą oryginalny, znakomity farsz.

Pierogi z farszem z hummusu Lovege z papryką na ostro

Składniki (na ok. 50-60 pierogów):

  • 500 g mąki pszennej np. typ 500
  • pół łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju
  • szklanka gorącej wody (250 ml)
  • kilka opakowań hummusu Lovege z papryką na ostro
  • 1 opakowanie serka ricotta

Wykonanie:
Na przygotowaną stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz olej. Następnie wlewamy szklankę gorącej, przegotowanej wody i wyrabiamy ciasto. Aby ciasto nam się nie kurczyło podczas wałkowania możemy zawinąć je w folię i odłożyć na 30 minut (co jednak nie jest konieczne). Ciasto dzielimy na 3 części. Dwie z nich odkładamy na bok, a jedną rozwałkowujemy cienko na stolnicy. Następnie wycinamy kółka (możemy to zrobić szklanką lub przy pomocy specjalnej wykrawaczki do pierogów). Na środku układamy łyżeczkę hummusu oraz 1/3 łyżeczki serka ricotta. Pierogi układamy z boku na stolnicy/blacie. Następnie każdą partię umieszczamy w garnku z osoloną, gotująca się wodą. Pierogi powinny gotować się ok. 3 minuty. Pierogi podajemy z masełkiem lub masłem i podsmażoną cebulką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *