Jajko symbolizuje zdrowie i życie, a także miłość i płodność. Jest też najbardziej popularnym symbolem Świąt Wielkiej Nocy. Dlatego w tym czasie, częściej niż zazwyczaj, przygotowujemy potrawy z jaj. Może w tym roku zaskoczymy naszych domowników i zamiast klasycznych jajek w majonezie zaserwujemy wykwintną przekąskę wg. przepisu Szafa Kuchni Zamku Topacz.
Przepisów na potrawy z jajek jest naprawdę wiele. Jajka sadzone, w koszulce, faszerowane, w galarecie, czy majonezie to tylko niektóre z nich. Jeśli jednak szukamy ciekawej, niestandardowej receptury na przekąskę z jajek, sięgnijmy do autorskiego pomysłu Szefa Kuchni Zamku Topacz, Rafała Borysa. Dzięki temu nasze wielkanocne śniadanie będzie z pewnością wyjątkowe.
Składniki :
- Jajko kacze (ewentualnie może być kurze)
- Jarmuż
- Kiełki rzeżuchy
- Koper włoski (fenkuł)
- Por
- Oliwa truflowa
- Syrop cukrowy
- Masło
Wykonanie:
Miseczkę wykładamy folią spożywczą, następnie smarujemy oliwą i oprószamy solą. Delikatnie wbijamy jajko (tak, by nie uszkodzić żółtka) i tworzymy z folii sakiewkę, którą gotujemy przez 5 min. Jarmuż przez 3 minuty blanszujemy we wrzątku, a następnie podsmażamy na maśle. Koper włoski drobno kroimy i konfitujemy w syropie cukrowym. Następie robimy tzw. siano z pora. Drobno go siekamy, oprószamy mąką i smażymy na głębokim tłuszczu w temp. 140 stopni C.
Podanie:
Na dnie talerza układamy kiełki rzeżuchy, następnie konfitowany fenkuł i blanszowany jarmuż. Na tej pierzynce umieszczamy ugotowane jajo, a na nim siano z pora oraz kiełki rzeżuchy. I nasze wielkanocne danie gotowe. Smacznego!
***
Zamek Topacz to jeden z niewielu historycznych obiektów zamkowych na Dolnym Śląsku, który został zaadaptowany na czterogwiazdkowy hotel z pełnym zapleczem konferencyjno-eventowym. Hotel posiada 55 eleganckich pokoi, 4 sale konferencyjne i bankietowe oraz restaurację. Otacza go 50- hektarowy teren, oferujący mnóstwo atrakcji rekreacyjnych i sportowych, na którym znajduje się także Muzeum Motoryzacji.
W marcu 2016 roku uruchomiony został najważniejszy budynek kompleksu hotelowego – Zamek Topacz. Zrewitalizowany obiekt pełni funkcję hotelu z basenem oraz butikowym SPA, w którym świadczone są usługi na poziomie 5-gwiazdkowym. Dotychczasowa oferta obiektu poszerzyła się więc o 9 nowych pokoi spełniających najwyższe kryteria oraz salę konferencyjną z kominkiem i indywidualnym tarasem, a także wykwintną restaurację, prowadzoną przez doświadczonych szefów kuchni.
Zamek położony jest zaledwie 20 minut od centrum Wrocławia i międzynarodowego lotniska Copernicus, 2 km od autostrady A4 i obwodnicy miasta w miejscowości Ślęza.