Wykwintna kolacja w 60 minut? To możliwe!

Walentynki za pasem, a Ty wciąż nie masz pomysłu jak uczcić to święto z ukochaną osobą? Pyszna kolacja w domowym zaciszu będzie świetnym rozwiązaniem. Zobacz jak wyczarować wyrafinowane, bogate w afrodyzjaki menu dokładnie w godzinę.

Żadna uroczysta kolacja nie może obejść się bez oryginalnej przystawki. W tej roli sprawdzi się delikatny tatar z tuńczyka, podany na aksamitnym kremie z awokado. Jako danie główne idealne będą krewetki z sosem na bazie mleka kokosowego, czosnku, z dodatkiem świeżej kolendry i pokruszonych orzechów ziemnych. Na finał zamiast klasycznego deseru proponujemy Mojito z dodatkiem świeżego ananasa. Z urządzeniem Termomix przygotowanie tych pozycji zajmie Ci odpowiednio: 20, 3o i 10 minut. Przepis na tatara, którego możesz przygotować także za pomocą blendera i noża podajemy poniżej. Instrukcje przygotowania krewetek oraz Moijto znajdziecie na platformie z przepisami Cookidoo.

Tatar z tuńczyka na kremie z awokado

Składniki na krem:

  • 160 g awokado, pokrojonego na kawałki
  • ½ ząbka czosnku
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z limonki (bez białych błonek)
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

Składniki na tatara:

  • 60-70 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 5 g kaparów konserwowych, odsączonych z zalewy
  • 150 g tuńczyka, świeżego, jakości sashimi, pokrojonego na 3-centrymetrowe kawałki
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 5 g białego octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki skórki otartej z limonki (bez białych błonek)
  • 10 g szczypiorku, świeżego, posiekanego
  • 1-2 krople sosu Tabasco
  • 1 szczypta pieprzu, mielonego
  • 2 łyżki rzeżuchy lub 2 łyżki kiełków rzodkiewki

Wykonanie:
Do naczynia miksującego włożyć awokado i czosnek, rozdrobnić (5 s/obr. 5). Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie (5 s/obr. 5) i ponownie zgarnąć na dno. Dodać oliwę, sok z limonki, skórkę z limonki, sól i pieprz, wymieszać (10 s/obr. 2). Krem z awokado przełożyć do innego naczynia, odstawić. Naczynie miksujące opłukać, włożyć do niego szalotkę i kapary, rozdrobnić (10 s/obr. 5). Składniki zgarnąć kopystką na dno. Dodać tuńczyka, oliwę, ocet balsamiczny, skórkę z limonki, szczypiorek, sos Tabasco, sól i pieprz, wymieszać (2 s/obr. 4). Na talerzu ułożyć metalową obręcz (Ø 5-6 cm), wypełnić ją kremem z awokado do ⅔ wysokości, przełożyć połowę tatara z tuńczyka. Ostrożnie zdjąć obręcz podnosząc powoli do góry w taki sposób, aby nie naruszyć kremu i tatara z tuńczyka. Czynności powtórzyć z drugą połową kremu z awokado i tatarem z tuńczyka. Tatara podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypanego kiełkami. 2

Rada: Jeśli nie masz urządzenia Termomix miąższ z awokado i czosnek rozdrobnij za pomocą blendera, a szalotkę, kapary i tuńczyka posiekaj nożem.

Ciekawostka
Powyższe menu zostało wybrane na walentynkową kolację nieprzypadkowo. Zarówno awokado, krewetki jak również ananas od wieków uważane są bowiem za afrodyzjaki. Tuńczyk z kolei (a dokładniej zawarta w nim witamina B3) wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *