Wstążki po włosku

Makaron otulony rozgrzewającym mięsnym sosem albo zanurzony w aromatycznym rosole to dania wymarzone na chłodne jesienne dni. A będą smakowały jeszcze lepiej jeśli użyjemy do nich wstążek z linii Festaiola marki Agnesi.

Makarony z Półwyspu Apenińskiego nie mają sobie równych. Istniejąca od blisko 200 lat marka Agnesi gwarantuje wszystko, co w nich najlepsze: smak ziarna, kolor słońca, sprężystość po ugotowaniu i mnóstwo kształtów, które sprzyjają kulinarnej fantazji.

W czym tkwi klucz do sukcesu

To, że włoskie makarony po ugotowaniu pozostają „al dente” (stawiają opór przy gryzieniu), jest zasługą używanej do ich produkcji mąki nazywanej semoliną, pochodzącej z twardej pszenicy (durum). Do jakości tego surowca w Agnesi od zawsze przykłada się ogromną wagę. Makarony tej marki produkowane są z mąki z wyselekcjonowanych ziaren pszenicy z Włoch, Kanady i USA, gdzie odpowiednie warunki klimatyczne gwarantują im stałą, wysoką jakość. Do tego dochodzi unikalny, kontrolowany na każdym etapie proces produkcji, w którym wieloletnia tradycja łączy się z nowoczesnością. Mieszanie semoliny odbywa się w niskiej temperaturze, suszenie makaronu podobnie. Dodajmy, że mąka z pszenicy durum zapewnia makaronom nie tylko sprężystość po ugotowaniu, ale i wysokie wartości odżywcze.

Festaiola – jajeczna doskonałość

Z bogatej oferty makaronów Agnesi tym razem na widelec wzięliśmy linię Festaiola, obejmującą wstążki w czterech rożnych szerokościach. Oprócz wspomnianej już semoliny do ich produkcji używane są świeże jaja, zgodnie z proporcją 6 jaj na 1 kg mąki. Makarony Festaiola pozwalają stworzyć danie o niepowtarzalnym delikatnym smaku. Polecane są m.in. do sosów (np. mięsnych, na bazie pomidorów i śmietany), ponieważ chropowata powierzchnia sprawia, że sosy idealnie do nich przylegają i nie spływają. Świetnie sprawdzają się w połączeniu z owocami morza, a najwęższe wstążki (tagliolini) można dodać do rosołu. Poza tymi ostatnimi w linii Festaiola znajdziemy: tagliatelle (w wariancie klasycznym i klasyczno-szpinakowym), fettuccine oraz – najszersze – pappardelle. Wszystkie makarony układane są w gniazda i pakowane po 250 g. Zalecany czas ich gotowania to 5-6 minut.

Wyłącznym importerem i dystrybutorem produktów marki Agnesi w Polsce jest firma North Coast. Więcej informacji na stronie: www.northcoast.com.pl

Poniżej prezentujemy poszczególne produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *