Warsztaty w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie odbywają się cyklicznie co sobotę w godzinach popołudniowych lub porannych. Prowadzone są przez prawdziwych entuzjastów kuchni, którzy chcą się dzielić miłością do jedzenia i edukować w zakresie świadomego odżywiania. To nie tylko kurs gotowania, ale też doskonała okazja do zabawy i odstresowania się z dala od codziennych obowiązków, z kieliszkiem dobrego wina i w doborowym towarzystwie.
Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, to dobry duch tego miejsca i niestrudzony orędownik kuchni prostej, nieprzekombinowanej, ale bazującej na składnikach najwyższej jakości. Jako ekspert kuchni włoskiej, często pojawia się na łamach prasy, radia i telewizji, prowadzi też bloga www.marcoghia.pl. Pasję do gotowania skutecznie zaszczepia nawet największym niedowiarkom.
Powakacyjne otwarcie nowego sezonu warsztatowego rozpoczyna się już 27 sierpnia, gdy swoje kubki smakowe będą mogli dopieścić wszyscy ci, którzy nie wyobrażają sobie życia bez glutenu w najlepszym wydaniu, czyli makaronu domowego. Przyrządzany z miłością przez mamę lub babcię, podany z sosem z soczystych i pachnących słońcem pomidorów lub posypany świeżo startym parmezanem, jest kwintesencją włoskiego stylu życia i umiłowania prostoty w kuchni. Umiejętność przygotowywania makaronu jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Marco postara się udowodnić uczestnikom warsztatów, że zagniatanie ciasta na makaron może być łatwe i relaksujące. Na stole pojawią się orecchiette z Pecorino, brokułem i ostrą papryczką, lasagna barwiona szafranem z dorszem i cytryną, tortelli barwione burakiem z nadzienie z ricotty, parmezanu i szałwii, gnocchi barwione szpinakiem
z mięsnym ragout bolognese i pierożki na słodko z ciasteczkami migdałowymi i dynią.
W sobotni poranek 10 września stoły w Akademii Kulinarnej Whirlpool będą uginać się pod ciężarem soczystych owoców, które zamknęły w sobie promienie słońca kończącego się lata. Tematem przewodnim spotkania będą owoce w kuchni, które są nie tylko smaczną przekąską, ale mogą grać pierwsze skrzypce w najbardziej wyrafinowanych daniach. Marco udowodni, że można stworzyć menu – od przystawki aż po deser, w którym niepodzielnie królują owoce. Nie wszyscy wiedzą, że wiele przepisów kuchni włoskiej opiera się na nietypowych połączeniach z wykorzystaniem słodkich owoców. Popularny melon zawinięty w szynkę parmeńską to dopiero początek kulinarnego szaleństwa. Na zaostrzenie smaku proponujemy: tatar ze świecy wołowej z gruszką i czerwoną porzeczką, tatar z miecznika z truskawkami i bazylią, świeży makaron tagliolini z chrupiącą szynką i figami, spezzatino (włoski gulasz) ze świni złotnickiej z nektarynkami i pestkami gorczycy, a na deser królowa – Pavlova z malinami. Zabawę czas zacząć!
Datę 17 września powinni sobie zarezerwować w kalendarzu wszyscy miłośnicy owoców morza, których w Polsce systematycznie przybywa. Podczas warsztatów Marco rozprawi się raz na zawsze z gumowatymi kalmarami i ośmiorniczkami, pokazując uczestnikom, jak szybko i bezbłędnie przyrządzić te pyszne głowonogi. W menu nie zabraknie też pysznych muli. Prostota i umiar to klucz do sukcesu. Uczestnicy warsztatów nauczą się przyrządzać pieczone kalmary faszerowane ricottą, migdałami i miętą, mule faszerowane, spaghetti z mulami i ostrą papryką w sosie pomidorowym, ośmiornicę w sosie pomidorowym z ziemniakami oraz owoce morza z warzywami. Idealnym dopełnieniem będzie kieliszek dobrze schłodzonego wina.
Natomiast 24 września Marco Ghia przeniesie Was na gwarne ulice Neapolu i Rzymu, skąd pochodzi najbardziej seksowny i najsmaczniejszy placek na świecie, czyli pizza. To już druga odsłona tego niezwykle atrakcyjnego warsztatu, który cieszy się niesłabnącą popularnością. Umiejętność przygotowania doskonałej pizzy jest na wagę złota i na pewno warto poznać tajniki zagniatania idealnego ciasta. Pod bacznym okiem Marco uczestnicy poznają różnice i niuanse między pizzą neapolitańską
a rzymską, a także nauczą się przygotować wspaniale wyrośniętą focaccię. Pora podjąć wyzwanie i wziąć się za bary z takimi gigantami jak pizza margherita, pizza z pomidorami, mozzarella di bufala z włoską mortadelą, pizza z gorgonzolą i gruszkami, focaccia z szynką parmeńską i figami czy focaccia
z tuńczykiem, pomidorkami cherry i świeżymi ziołami.
Gotowanie to zabawa, radość i bycie razem! Przekonaj się i przyjdź do nas na warsztaty http://akademiakulinarnawhirlpool.pl/warsztaty !
Gotuj na luzie!
Warsztaty gotowania w Akademii Kulinarnej Whirlpool odbywają się w kuchni urządzonej w całości przez Whirlpool (www.whirlpool.pl) i Kitchen Aid (www.kitchenaid.pl). Sukces kulinarny zapewniają najwyższej klasy urządzenia tych marek, będące wsparciem na każdym etapie przygotowywania
i gotowania potraw w Akademii.
CIASTO ZIEMNIACZANE
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 80 g masła
- 80 g startego parmezanu
- 2 jajka
- 120 g prosciutto crudo albo salami
- 100 g mozzarelli
- 100 g wędzonego sera provola
- bułka tarta
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Gotujemy ziemniaki, obieramy je na gorąco i ugniatamy na pure’, wkładając je do dużej miski.
Mieszamy je z jajkami, solą, pieprzem, połową masła, startym parmezanem i poszatkowanym prosciutto (lub porwanym na kawałki salami). Całość mieszamy do momentu otrzymania jednolitej mieszanki.
Kroimy na plasterki mozzarellę i provolę. Smarujemy masłem formę do pieczenia i posypujemy ją bułką tartą. Przekładamy do niej połowę mieszanki ziemniaczanej, wyrównujemy rękoma
i przykrywamy plasterkami mozzarelli i provoli. Kończymy, wykładając resztę ziemniaczanego ciasta i znów wyrównując jego powierzchnię. Posypujemy bułką tartą i kilkoma wiórkami masła, po czym wkładamy do rozgrzanego do 200° piekarnika. Pieczemy do zarumienienia powierzchni ciasta.
Przed podaniem odstawiamy na 20 minut.