Wrześniowa obfitość na warsztatach z Marco Ghia

Warsztaty w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie odbywają się cyklicznie co sobotę w godzinach popołudniowych lub porannych. Prowadzone są przez prawdziwych entuzjastów kuchni, którzy chcą się dzielić miłością do jedzenia i edukować w zakresie świadomego odżywiania. To nie tylko kurs gotowania, ale też doskonała okazja do zabawy i odstresowania się z dala od codziennych obowiązków, z kieliszkiem dobrego wina i w doborowym towarzystwie.

Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, to dobry duch tego miejsca i niestrudzony orędownik kuchni prostej, nieprzekombinowanej, ale bazującej na składnikach najwyższej jakości. Jako ekspert kuchni włoskiej, często pojawia się na łamach prasy, radia i telewizji, prowadzi też bloga www.marcoghia.pl. Pasję do gotowania skutecznie zaszczepia nawet największym niedowiarkom.

marco-ghiaPowakacyjne otwarcie nowego sezonu warsztatowego rozpoczyna się już 27 sierpnia, gdy swoje kubki smakowe będą mogli dopieścić wszyscy ci, którzy nie wyobrażają sobie życia bez glutenu w najlepszym wydaniu, czyli makaronu domowego. Przyrządzany z miłością przez mamę lub babcię, podany z sosem z soczystych i pachnących słońcem pomidorów lub posypany świeżo startym parmezanem, jest kwintesencją włoskiego stylu życia i umiłowania prostoty w kuchni. Umiejętność przygotowywania makaronu jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Marco postara się udowodnić uczestnikom warsztatów, że zagniatanie ciasta na makaron może być łatwe i relaksujące. Na stole pojawią się orecchiette z Pecorino, brokułem i ostrą papryczką, lasagna barwiona szafranem z dorszem i cytryną, tortelli barwione burakiem z nadzienie z ricotty, parmezanu i szałwii, gnocchi barwione szpinakiem
z mięsnym ragout bolognese i pierożki na słodko z ciasteczkami migdałowymi i dynią.

W sobotni poranek 10 września stoły w Akademii Kulinarnej Whirlpool będą uginać się pod ciężarem soczystych owoców, które zamknęły w sobie promienie słońca kończącego się lata. Tematem przewodnim spotkania będą owoce w kuchni, które są nie tylko smaczną przekąską, ale mogą grać pierwsze skrzypce w najbardziej wyrafinowanych daniach. Marco udowodni, że można stworzyć menu – od przystawki aż po deser, w którym niepodzielnie królują owoce. Nie wszyscy wiedzą, że wiele przepisów kuchni włoskiej opiera się na nietypowych połączeniach z wykorzystaniem słodkich owoców. Popularny melon zawinięty w szynkę parmeńską to dopiero początek kulinarnego szaleństwa. Na zaostrzenie smaku proponujemy: tatar ze świecy wołowej z gruszką i czerwoną porzeczką, tatar  z miecznika z truskawkami i bazylią, świeży makaron tagliolini z chrupiącą szynką i figami, spezzatino (włoski gulasz) ze świni złotnickiej z nektarynkami i pestkami gorczycy, a na deser królowa – Pavlova  z malinami. Zabawę czas zacząć!

Datę 17 września powinni sobie zarezerwować w kalendarzu wszyscy miłośnicy owoców morza, których w Polsce systematycznie przybywa. Podczas warsztatów Marco rozprawi się raz na zawsze  z gumowatymi kalmarami i ośmiorniczkami, pokazując uczestnikom, jak szybko i bezbłędnie przyrządzić te pyszne głowonogi. W menu nie zabraknie też pysznych muli. Prostota i umiar to klucz do sukcesu. Uczestnicy warsztatów nauczą się przyrządzać pieczone kalmary faszerowane ricottą, migdałami i miętą, mule faszerowane, spaghetti z mulami i ostrą papryką w sosie pomidorowym, ośmiornicę w sosie pomidorowym z ziemniakami oraz owoce morza z warzywami. Idealnym dopełnieniem będzie kieliszek dobrze schłodzonego wina.

Natomiast 24 września Marco Ghia przeniesie Was na gwarne ulice Neapolu i Rzymu, skąd pochodzi najbardziej seksowny i najsmaczniejszy placek na świecie, czyli pizza. To już druga odsłona tego niezwykle atrakcyjnego warsztatu, który cieszy się niesłabnącą popularnością. Umiejętność przygotowania doskonałej pizzy jest na wagę złota i na pewno warto poznać tajniki zagniatania idealnego ciasta. Pod bacznym okiem Marco uczestnicy poznają różnice i niuanse między pizzą neapolitańską
a rzymską, a także nauczą się przygotować wspaniale wyrośniętą focaccię. Pora podjąć wyzwanie i wziąć się za bary z takimi gigantami jak p
izza margherita, pizza z pomidorami, mozzarella di bufala z włoską mortadelą, pizza z gorgonzolą i gruszkami, focaccia z szynką parmeńską i figami czy focaccia
z tuńczykiem, pomidorkami cherry i świeżymi ziołami.

Gotowanie to zabawa, radość i bycie razem! Przekonaj się i przyjdź do nas na warsztaty http://akademiakulinarnawhirlpool.pl/warsztaty !

Gotuj na luzie!

Warsztaty gotowania w Akademii Kulinarnej Whirlpool odbywają się w kuchni urządzonej w całości przez Whirlpool (www.whirlpool.pl) i Kitchen Aid (www.kitchenaid.pl). Sukces kulinarny zapewniają najwyższej klasy urządzenia tych marek, będące wsparciem na każdym etapie przygotowywania
i gotowania potraw w Akademii.

ciasto-ziemniaczane_neapolitanski-przysmak

Ciasto ziemniaczane neapolitański przysmak

CIASTO ZIEMNIACZANE

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 80 g masła
  • 80 g startego parmezanu
  • 2 jajka
  • 120 g prosciutto crudo albo salami
  • 100 g mozzarelli
  • 100 g wędzonego sera provola
  • bułka tarta
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Gotujemy ziemniaki, obieramy je na gorąco i ugniatamy na pure’, wkładając je do dużej miski.

Mieszamy je z jajkami, solą, pieprzem, połową masła, startym parmezanem i poszatkowanym prosciutto (lub porwanym na kawałki salami). Całość mieszamy do momentu otrzymania jednolitej mieszanki.

Kroimy na plasterki mozzarellę i provolę. Smarujemy masłem formę do pieczenia i posypujemy ją bułką tartą. Przekładamy do niej połowę mieszanki ziemniaczanej, wyrównujemy rękoma
i przykrywamy plasterkami mozzarelli i provoli. Kończymy, wykładając resztę ziemniaczanego ciasta i znów wyrównując jego powierzchnię. Posypujemy bułką tartą i kilkoma wiórkami masła, po czym wkładamy do rozgrzanego do 200° piekarnika. Pieczemy do zarumienienia powierzchni ciasta.

Przed podaniem odstawiamy na 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *