Włoskie pasty w wersji „gluten free”

Stale przybywa osób, które przechodzą na dietę bezglutenową. Część zmuszają do tego względy zdrowotne, część – chęć poprawy samopoczucia. Wykluczenie z jadłospisu mąki z pszenicy, żyta i jęczmienia, nie oznacza jednak konieczności rezygnacji z dań na bazie makaronu. Na półkach z nim jest bowiem coraz więcej produktów bezglutenowych. Ostatnio pojawiły się one w ofercie włoskiej marki Arrighi. Bezglutenowe spaghetti i rurka skośna – formy, które na pewno sprawdzą się jako komponent wielu wybornych potraw – powstają w 70 proc. z mąki kukurydzianej i w 29,5 proc. z mąki ryżowej, przez co po ugotowaniu ich kolor jest bardzo zbliżony do tradycyjnego makaronu, a wartość odżywcza jest całkowicie zachowana. Na produktach widnieje symbol przekreślonego kłosa, który oznacza bezpieczną żywność bezglutenową. Opakowania zawierające 400 g spaghetti lub rurek kosztują ok. 9,00 zł.

Importer i dystrybutor: Index Food

Więcej informacji i zdrowych inspiracji na stronie www.indexfood.pl

Spaghetti bezglutenowe z krewetkami i jarmużem

spaghetti_gluten_freeSkładniki (na 4 porcje):

  • 400 g mrożonych krewetek
  • 500 g pomidorów
  • 2 garście jarmużu
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 1 szalotka
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti Arrighi bezglutenowego
  • oliwa z oliwek extra vergine bazylia Olitalia
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej

 

Wykonanie:

Czosnek, cebulę, imbir obierz i pokrój w kostkę. Chili pokrój (jeśli wolisz łagodniejsze danie, to usuń pestki, które są bardzo ostre). Rozgrzej 3 łyżki oliwy i przełóż pokrojone warzywa. Smaż 3–4 minuty często mieszając. Rozmrożone krewetki dodaj na patelnię. Jarmuż pokrój, usuń twarde nerwy. Smaż całość przez 5 minut. Dodaj pomidory, mleczko i duś przez ok. 3 minuty. Dopraw do smaku. Bazylię pokrój i dodaj na patelnię, wymieszaj. Podawaj z ugotowanym makaronem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *