Okres wiosenny raczej nie kojarzy się nam z potrzebą podnoszenia odporności, prawda? A jednak, o zdrowie warto dbać przez cały rok. Kierując się zasadą, że profilaktyka jest łatwiejsza oraz skuteczniejsza niż leczenie częstych infekcji.
Ludzie są nierozerwalnie połączeni ze światem przyrody, procesy energetyczne w naszym organizmie zmieniają się w zależności od pogody, a każda pora roku wiąże się z innymi potrzebami organizmu. Jeśli udaje nam się na nie odpowiadać, głównie za pomocą zdrowego żywienia, poziom odporności będzie wysoki, a infekcje rzadkie i łagodne.
Po zimie potrzebujemy posprzątać, nie tylko umyć okna w domu, ale również zrobić delikatne oczyszczanie organizmu. Następnie trzeba odbudować deficyty witamin, minerałów oraz zadbać o równowagę kwasowo – zasadową.
Oczyszczanie ma na celu usunięcie ewentualnych pasożytów, grzybów (kandydoza) oraz odkwaszenie organizmu.
Dorosłym oraz dzieciom powyżej 3 rż możemy podawać wyciąg z aloesu, który ma działanie detoksykujące.
Działanie przeciwgrzybiczne oraz przeciwinfekcyjne ma wyciąg z pestek grejpfruta. Podajemy go przez 7 dni. Dzieciom w wieku 1-3 lat podajemy 4 krople lub dodajemy do picia w kubeczku. Dzieciom powyżej 3 lat podajemy po 8 kropli 3x dziennie na wodę, a nastolatkom oraz dorosłym po 15 kropli. W przypadku osób uczulonych na cytrusy warto się skonsultować z lekarzem przed podaniem wyciągu.
Jeśli podejrzewamy występowanie pasożytów, obserwujemy zgrzytanie zębami w nocy, wysypki na skórze, osłabienie apetytu, nieregularne wypróżnianie itp., warto będzie przeprowadzić ziołową kurację przeciwpasożytniczą, np. za pomocą wyciągu z orzecha czarnego. Najlepiej jest przeprowadzić ją wszystkim członkom rodziny.
Oczyszczanie organizmu z pasożytów świetnie wspomaga zjadanie małej garstki pestek dyni (dzieci powyżej 1rż) oraz dodawanie do zup czosnku.
W razie wątpliwości lub silnego zarobaczenia, należy skonsultować się z lekarzem. Może się zdarzyć, że w trakcie oczyszczania organizmu z pasożytów, wystąpi reakcja alergiczna na ich toksyny. Wtedy w trakcie odrobaczania należy podawać lek przeciwhistaminowy.
Kolejnym krokiem będzie odbudowanie flory bakteryjnej jelit. Jest to niezwykle istotne, ponieważ jelita są pierwszymi wrotami odporności, a od ich stanu zależą możliwości wchłaniania składników odżywczych z pokarmu. Pomocnymi produktami będą tu kiszone ogórki, barszcz na naturalnym zakwasie, które można podawać już dzieciom ok. 1 r.ż. A w przypadku szczególnie osłabionej odporności lub po antybiotykoterapii należy podawać przez okres ok. 3 miesięcy dobry probiotyk zawierający również prebiotyki. Warto wiedzieć, że bakterie probiotyczne czerpią energię do życia z trawienia wielocukrów roślinnych, czyli kasz pełnoziarnistych oraz błonnika, czyli warzyw.
Wiosenne odżywianie powinno uwzględniać większe zapotrzebowanie niż w zimie na lekkie dania, z mniejszą ilością tłuszczów nienasyconych, a większą witamin oraz przeciwutleniaczy. Przygotowujmy zatem:
– zupy warzywne
– lżejsze dania z ryżem basmati, cukinią, zielonym groszkiem, brokułami
– kompoty z gruszek, jabłek, rodzynek, daktyla, z dodatkiem imbiru, kurkumy, cynamonu, ale bez cukru
– do każdego posiłku dodajmy zmielone siemię lniane, słonecznik
– do picia słabe herbaty ziołowe z kopru włoskiego, pokrzywy, liści maliny
– siejmy kiełki i dodawajmy je do dań warzywnych, do kanapek
– pamiętajmy o używaniu każdego dnia produktów bogatych w cynk (np. kasza jaglana, która działa termostabilizująco i odkwaszająco, kasza gryczana niepalona) oraz witaminę C (sok z owoców dzikiej róży, sok z czarnej porzeczki z dodatkiem ciepłej wody, jabłka, natka pietruszki).
Joanna Mendecka – dietetyczka, autorka przepisów w serwisie dobrzejemy.pl
Prowadzi konsultacje dietetyczne indywidualne, warsztaty oraz wykłady dla kobiet w ciąży, rodziców małych dzieci, osób niedomagających zdrowotnie. Prowadzi portal www.mamowanie.pl, pisze artykuły do gazet oraz portali promujących zdrowy tryb życia. Jest współautorką książki „Poradnik dla zielonych rodziców”.
Wypróbuj asystenta zdrowego odżywiania dla całej rodziny
Domowa kuchnia – niby nic trudnego, ale jak przygotować smaczny i odżywczy posiłek, gdy jeden z domowników ma alergię na gluten, a druga osoba ma podwyższony poziom cholesterolu? Skomponowanie wspólnego posiłku wymaga wiedzy, zaangażowania i czasu. Przepisy dobrzejemy.pl przygotowali dietetycy, starannie dobierając składniki potraw i przyprawy, aby gotować wspólne posiłki dostarczające nie tylko niezbędnych wartości odżywczych, ale działające także prozdrowotnie. Dobrzejemy.pl to profesjonalny serwis dietetyczny, który pomaga rodzinom komponować menu dla wszystkich członków rodziny, uwzględniając ich indywidualne potrzeby żywieniowe. Użytkownicy serwisu mogą korzystać z przepisów na dania dla całej rodziny, zarządzać domową spiżarnią, a także korzystać z list zakupów tworzonych przez serwis. Sprawdź abonamenty –dobrzejemy.pl