Wiosenne sałatki, które zrobisz w 15 minut

To, na co mamy ochotę zmienia się w zależności od aury. Zimą zazwyczaj serwujemy sobie tłuste, mięsne potrawy i rozgrzewające napoje. Wiosną natomiast wolimy lżejsze menu.

Główną rolę w jadłospisie na rozpoczętą dziś oficjalnie porę roku grają warzywa i owoce, w tym przyrządzane na ich bazie sałatki. Jeśli nie macie na nie pomysłu, albo chcielibyście spróbować nowych ich wariantów, to skorzystajcie z poniższych przepisów.

Sałatka z granatem i serem pleśniowym

Składniki:

  • 1 opakowanie roszponki
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g ulubionego sera pleśniowego
  • 1 granat
  • 1 gruszka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu

 

Wykonanie:
Rukolę umyj i pozostaw do wyschnięcia. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Ser pleśniowy i pokrój w kostkę a gruszkę w małe plasterki. Całość przełóż na talerz i posyp ziarnami granatu. Oliwę, ocet i miód wymieszaj ze sobą. Tak przygotowanym dressingiem polej sałatkę.

Rada:
Sałatkę podawaj białym, półsłodkim winem Marani Tvishi. Ma ono jasno słomkowy kolor z zielonkawym odcieniem. Kwiatowo-owocowy aromat, który podkreśla świeżość i młodość trunku. W jego długim, pozostawiającym miłe wspomnienia smaku zachowana jest idealna równowaga pomiędzy słodyczą i kwasowością. Butelka o pojemności 0,7 l kosztuje 50,00 zł.

 

Sałatka z krewetkami

Składniki:

  • 250 g małych krewetek
  • 4 awokado
  • 1 seler naciowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2,5 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki koperku
  • sól i pieprz

 

Wykonanie:
Miąższ z awokado pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Posiekaj koperek, seler naciowy oraz czosnek. Przełóż przygotowane składniki do jednej miski i wymieszaj z ugotowanymi krewetkami. Dodaj majonez (lub jogurt) oraz pieprz i sól do smaku. Podawaj w łupinach awokado Rada:

Rada:
Z tą sałatką idealnie komponuje się białe, wytrawne wino Marani Telavuri. Jest ono przejrzyste i lekkie. Pachnie gruszką, papierówkami, odrobiną świeżej pigwy i wosku. Ma delikatnie kwaskowy, świeży smak z owocowo-jabłkową nutą. Wszystko to sprawia, że bardzo przyjemnie się je pije. Butelka o pojemności 0,7 l kosztuje 25,00 zł.

Kilka słów o marce
Marani to oryginalne, gruzińskie wina, produkowane w regionie Kacheti–Telawi, sławnym na całym świecie. Winiarnia, w której powstają łączy nowoczesne technologie ze starożytnymi metodami wytwarzania trunku. Importerem win tej marki w Polsce jest Marani 1915 Sp. z o.o.
Więcej informacji na stronie: www.marani.com.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *