Wigilijny klasyk w niecodziennej odsłonie  

Ryba jest obecna na każdym świątecznym stole. Najczęściej podaje się ją smażoną z kawałkami cytryny. Jednak warto serwować ją także w innych odsłonach.

Dobrą propozycją dla wielbicieli nieoczywistych połączeń będzie ryba pieczona z ziołami i orzechami. Takie jej wydanie zachwyca delikatnym, a jednocześnie wyrazistym smakiem, który z pewnością przypadnie do gustu domownikom i gościom.

Ryba prosto z pieca pod orzechowo-ziołową pierzynką

fot. blog Apetyt na kuchnię

Składniki (na 4 porcje)

  • płat ryby o wadze ok. 1 kg (np. tołpyga, dorsz, karp bez skóry)
  • 6 łyżek orzeszków tartych arachidowych BackMit
  • 2 łyżki płatków migdałowych Kresto
  • 2 łyżki oleju Rapso
  • 2 łyżki ulubionych suszonych ziół (np. mieszanek: śródziemnomorskiej, prowansalskiej lub tymianku)
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Rybę oczyść z błon, umyj. Piekarnik nagrzej do 180°C. Blaszkę posmaruj 1 łyżką oleju, posyp 2 łyżkami orzechów tartych, oraz 1 łyżką ziół. Na tym ułóż rybę. Foremkę wstaw do piekarnika na 20 minut, po tym czasie posmaruj wierzch ryby olejem, posyp: ziołami, orzechami tartymi oraz płatkami migdałowymi. Przypraw solą i pieprzem. Piecz rybę około 15 minut, do lekkiego zbrązowienia migdałów.

Rada:
Rybę warto zaserwować z pieczonymi wraz z nią ziemniakami. W tym celu wyszoruj ziemniaki i natnij je tworząc plasterki (nie docinaj do końca). Następnie otocz ziemniaki w oleju, soli i pieprzu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C, piecz przez 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180°C i wstaw do piekarnika rybę przygotowaną zgodnie z przepisem powyżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *