Ryba jest obecna na każdym świątecznym stole. Najczęściej podaje się ją smażoną z kawałkami cytryny. Jednak warto serwować ją także w innych odsłonach.
Dobrą propozycją dla wielbicieli nieoczywistych połączeń będzie ryba pieczona z ziołami i orzechami. Takie jej wydanie zachwyca delikatnym, a jednocześnie wyrazistym smakiem, który z pewnością przypadnie do gustu domownikom i gościom.
Ryba prosto z pieca pod orzechowo-ziołową pierzynką

fot. blog Apetyt na kuchnię
Składniki (na 4 porcje)
- płat ryby o wadze ok. 1 kg (np. tołpyga, dorsz, karp bez skóry)
- 6 łyżek orzeszków tartych arachidowych BackMit
- 2 łyżki płatków migdałowych Kresto
- 2 łyżki oleju Rapso
- 2 łyżki ulubionych suszonych ziół (np. mieszanek: śródziemnomorskiej, prowansalskiej lub tymianku)
- sól i pieprz
Wykonanie:
Rybę oczyść z błon, umyj. Piekarnik nagrzej do 180°C. Blaszkę posmaruj 1 łyżką oleju, posyp 2 łyżkami orzechów tartych, oraz 1 łyżką ziół. Na tym ułóż rybę. Foremkę wstaw do piekarnika na 20 minut, po tym czasie posmaruj wierzch ryby olejem, posyp: ziołami, orzechami tartymi oraz płatkami migdałowymi. Przypraw solą i pieprzem. Piecz rybę około 15 minut, do lekkiego zbrązowienia migdałów.
Rada:
Rybę warto zaserwować z pieczonymi wraz z nią ziemniakami. W tym celu wyszoruj ziemniaki i natnij je tworząc plasterki (nie docinaj do końca). Następnie otocz ziemniaki w oleju, soli i pieprzu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C, piecz przez 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180°C i wstaw do piekarnika rybę przygotowaną zgodnie z przepisem powyżej.