Wigilijne zupy szybciej i prościej

Choć ambicją większości pań domu jest żeby wszystkie świąteczne specjały przygotować własnoręcznie w dodatku od podstaw, nie każda ma na to siłę ani czas. Podpowiadamy po jakie produkty warto sięgnąć, by sobie to zadanie chociaż odrobinę ułatwić.

W zależności od tradycji panującej w danym domu wigilijna kolacja zaczyna się od barszczu z uszkami albo grzybowej. Ugotowanie tych zup pochłonie znacznie mniej czasu i energii jeśli uciekniemy się do kilku sposobów.

Koncentrat punktem wyjścia
Przygotowanie barszczu lub grzybowej na pewno ułatwią koncentraty tych zup, dostępnych m.in. w ofercie marki Krakus. Bazy w innowacyjnej płynnej formie nie zawierają konserwantów ani innych sztucznych dodatków. Pozwalają w kilka minut przyrządzić tradycyjne w smaku aromatyczne zupy. Zawartość butelki wystarczy wlać do wrzątku i przyprawić według uznania, a potem wzbogacić ulubionymi dodatkami. Koncentrat grzybowej został wprowadzony do sprzedaży bardzo niedawno, bo w listopadzie. Nowość ta może posłużyć nie tylko do przygotowania znakomitej zupy, ale również aksamitnego sosu np. do pierogów z kaszą gryczaną (przepis na takie pierogi, jak również na grzybową z nietuzinkowym dodatkiem zamieszczamy na końcu tekstu). Sugerowana cena: ok. 9,00 zł.
Więcej informacji na stronie: www.maspex.com

 

Podgrzewasz i gotowe
W przedświątecznym zabieganiu ratunkiem okazać się może rozwiązanie jeszcze prostsze, czyli gotowa zupa kupiona w sklepie, którą przed podaniem trzeba jedynie podgrzać. Specjalistą od nich jest firma Profi, która oferuje klientom barszcz czerwony (na bazie zagęszczonego soku z buraków ćwikłowych) oraz grzybową w specjalnej limitowanej edycji. Wygodne saszetki o pojemności 450 ml kosztują ok. 4,50 zł. Dodatkowo w tym gorącym okresie Profi proponuje także aromatyczny i klarowny barszcz czerwony z zanurzonymi w nim delikatnymi uszkami wypełnionymi farszem z leśnych grzybów. Nowość reprezentuje kategorię dań gotowych chłodzonych oraz linię „Moje odkrycia”. Opakowanie w formie miseczki zawierające 330 g zupy, które można podgrzać w mikrofalówce kosztuje ok. 5,00 zł.
Więcej informacji na stronie www.profi.com.pl

Uszka w wersji dla zabieganych
Barszcz czerwony nie może obyć się bez uszek. A własnoręczne ich przygotowanie wcale nie jest proste – wymaga umiejętności kulinarnych, wprawy oraz czasu. Braki w tych dziedzinach można nadrobić sięgając po mrożone uszka z grzybami lub kapustą i grzybami firmy Jawo, które z powodzeniem konkurujących z domowymi. Są przyrządzone ze składników wysokiej jakości według tradycyjnej receptury. Ich delikatne, mięciutkie ciasto oraz bogaty, doskonale doprawiony farsz (z kapusty i leśnych grzybów albo pieczarek i leśnych grzybów z dodatkiem cebulki) gwarantują wyjątkowe doznania smakowe. Co więcej, podczas gotowania uszka nie rozpadają się i nie tracą sprężystości. 300-gramowe opakowania (z odświeżoną szatą graficzną) kosztują w granicach 4,00 – 5,00 zł.
Więcej informacji na stronie www.jawo.pl

 

Szybka wigilijna zupa grzybowa z topinamburem

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 butelki koncentratu grzybowej Krakus
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 średnia szalotka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 150 ml śmietany do zup
  • 2 średnie bulwy topinamburu
  • 3 łyżki oleju
  • świeży tymianek
  • czerwony pieprz

Wykonanie:

Szalotkę obierz i drobno pokrój. Rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż chwilę do zeszklenia. Dodaj mąkę i mieszając, smaż do lekkiego zarumienienia mąki. Bulion przelej do garnka, zagotuj. Dodaj zasmażkę wraz z cebulką oraz koncentrat. Zagotuj. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Topinambur umyj i pokrój w cieniutkie plasterki. Olej rozgrzej i smaż plasterki topinamburu. Usmażony ułóż na papierze kuchennym, aby osączyć go z nadmiaru tłuszczu. Zupę przelej na talerze, udekoruj chipsami, tymiankiem oraz pieprzem.

Pierożki z kaszą gryczaną podane z sosem grzybowym

Składniki ciasta:

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju

Składniki farszu:

  • 200 g kaszy gryczanej
  • mała czerwona cebula
  • łyżka oleju
  • pęczek natki pietruszki
  • pół łyżeczki wędzonej papryki mielonej
  • sól i pieprz

Składniki sosu:

  • 1 butelka koncentratu grzybowej Krakus
  • mała cebula
  • łyżka oleju
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • duża łyżka śmietany 18%

Wykonanie:

Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Kaszę gotujemy 12 minut po czym odsączamy, przekładamy do miski i mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Cebulę pokrojoną w kosteczkę szklimy na oleju, doprawiając solą, pieprzem i wędzoną papryką. Dodajemy ją do kaszy, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Na każdy nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Wrzucamy je partiami do gotującej się osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch, gotujemy kilka minut do miękkości ciasta. W tym czasie na oleju szklimy cebulę wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Dodajemy koncentrat i dusimy 5 minut. Dodajemy śmietanę i na najmniejszym ogniu jeszcze chwilę dusimy. Pierogi podajemy z sosem grzybowym.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *