Choć ambicją większości pań domu jest żeby wszystkie świąteczne specjały przygotować własnoręcznie w dodatku od podstaw, nie każda ma na to siłę ani czas. Podpowiadamy po jakie produkty warto sięgnąć, by sobie to zadanie chociaż odrobinę ułatwić.
W zależności od tradycji panującej w danym domu wigilijna kolacja zaczyna się od barszczu z uszkami albo grzybowej. Ugotowanie tych zup pochłonie znacznie mniej czasu i energii jeśli uciekniemy się do kilku sposobów.
Koncentrat punktem wyjścia
Przygotowanie barszczu lub grzybowej na pewno ułatwią koncentraty tych zup, dostępnych m.in. w ofercie marki Krakus. Bazy w innowacyjnej płynnej formie nie zawierają konserwantów ani innych sztucznych dodatków. Pozwalają w kilka minut przyrządzić tradycyjne w smaku aromatyczne zupy. Zawartość butelki wystarczy wlać do wrzątku i przyprawić według uznania, a potem wzbogacić ulubionymi dodatkami. Koncentrat grzybowej został wprowadzony do sprzedaży bardzo niedawno, bo w listopadzie. Nowość ta może posłużyć nie tylko do przygotowania znakomitej zupy, ale również aksamitnego sosu np. do pierogów z kaszą gryczaną (przepis na takie pierogi, jak również na grzybową z nietuzinkowym dodatkiem zamieszczamy na końcu tekstu). Sugerowana cena: ok. 9,00 zł.
Więcej informacji na stronie: www.maspex.com
Podgrzewasz i gotowe
W przedświątecznym zabieganiu ratunkiem okazać się może rozwiązanie jeszcze prostsze, czyli gotowa zupa kupiona w sklepie, którą przed podaniem trzeba jedynie podgrzać. Specjalistą od nich jest firma Profi, która oferuje klientom barszcz czerwony (na bazie zagęszczonego soku z buraków ćwikłowych) oraz grzybową w specjalnej limitowanej edycji. Wygodne saszetki o pojemności 450 ml kosztują ok. 4,50 zł. Dodatkowo w tym gorącym okresie Profi proponuje także aromatyczny i klarowny barszcz czerwony z zanurzonymi w nim delikatnymi uszkami wypełnionymi farszem z leśnych grzybów. Nowość reprezentuje kategorię dań gotowych chłodzonych oraz linię „Moje odkrycia”. Opakowanie w formie miseczki zawierające 330 g zupy, które można podgrzać w mikrofalówce kosztuje ok. 5,00 zł.
Więcej informacji na stronie www.profi.com.pl
Uszka w wersji dla zabieganych
Barszcz czerwony nie może obyć się bez uszek. A własnoręczne ich przygotowanie wcale nie jest proste – wymaga umiejętności kulinarnych, wprawy oraz czasu. Braki w tych dziedzinach można nadrobić sięgając po mrożone uszka z grzybami lub kapustą i grzybami firmy Jawo, które z powodzeniem konkurujących z domowymi. Są przyrządzone ze składników wysokiej jakości według tradycyjnej receptury. Ich delikatne, mięciutkie ciasto oraz bogaty, doskonale doprawiony farsz (z kapusty i leśnych grzybów albo pieczarek i leśnych grzybów z dodatkiem cebulki) gwarantują wyjątkowe doznania smakowe. Co więcej, podczas gotowania uszka nie rozpadają się i nie tracą sprężystości. 300-gramowe opakowania (z odświeżoną szatą graficzną) kosztują w granicach 4,00 – 5,00 zł.
Więcej informacji na stronie www.jawo.pl
Szybka wigilijna zupa grzybowa z topinamburem
- 2 butelki koncentratu grzybowej Krakus
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1 średnia szalotka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 150 ml śmietany do zup
- 2 średnie bulwy topinamburu
- 3 łyżki oleju
- świeży tymianek
- czerwony pieprz
Wykonanie:
Szalotkę obierz i drobno pokrój. Rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż chwilę do zeszklenia. Dodaj mąkę i mieszając, smaż do lekkiego zarumienienia mąki. Bulion przelej do garnka, zagotuj. Dodaj zasmażkę wraz z cebulką oraz koncentrat. Zagotuj. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Topinambur umyj i pokrój w cieniutkie plasterki. Olej rozgrzej i smaż plasterki topinamburu. Usmażony ułóż na papierze kuchennym, aby osączyć go z nadmiaru tłuszczu. Zupę przelej na talerze, udekoruj chipsami, tymiankiem oraz pieprzem.
Pierożki z kaszą gryczaną podane z sosem grzybowym
- 350 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
Składniki farszu:
- 200 g kaszy gryczanej
- mała czerwona cebula
- łyżka oleju
- pęczek natki pietruszki
- pół łyżeczki wędzonej papryki mielonej
- sól i pieprz
Składniki sosu:
- 1 butelka koncentratu grzybowej Krakus
- mała cebula
- łyżka oleju
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- duża łyżka śmietany 18%
Wykonanie:
Ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Kaszę gotujemy 12 minut po czym odsączamy, przekładamy do miski i mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Cebulę pokrojoną w kosteczkę szklimy na oleju, doprawiając solą, pieprzem i wędzoną papryką. Dodajemy ją do kaszy, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Na każdy nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Wrzucamy je partiami do gotującej się osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch, gotujemy kilka minut do miękkości ciasta. W tym czasie na oleju szklimy cebulę wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Dodajemy koncentrat i dusimy 5 minut. Dodajemy śmietanę i na najmniejszym ogniu jeszcze chwilę dusimy. Pierogi podajemy z sosem grzybowym.