Przyzwyczajeni do tego, co podczas świąt serwowały lub serwują nam mamy i babcie rzadko myślimy o tym, aby uczynić wielkanocne menu odrobinę bardziej nowoczesnym. A warto.
Wypróbujcie poniższe przepisy i przekonajcie się, jak łatwo można odświeżyć nawet najbardziej klasyczne świąteczne potrawy.
Sałata z pieczoną piersią z kaczki i pistacjami
- 2 piersi z kaczki
- 70 g pistacji prażonych w piecu Bakalland
- 1 pomarańcza
- mieszanka sałat
- kilka rzodkiewek
- oliwa z oliwek
- mały kawałek imbiru
- ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki octu ryżowego
Wykonanie:
Skórę na piersi z kaczki delikatnie nacinamy nożem w kratkę, następnie marynujemy przez noc w mieszance sosu sojowego, miodu, octu ryżowego, startego imbiru i przeciśniętego przez praskę czosnku. Nazajutrz osuszamy mięso z marynaty i smażymy przez 3 minuty na każdej stronie. Piersi przekładamy na blachę do pieczenia skórką do góry i polewamy ją odrobiną pozostałej marynaty wymieszanej z dwiema łyżkami wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100°C i pieczemy przez półtorej godziny. Po 45 minutach pieczenia przewracamy mięso na drugą stronę. W czasie pieczenia co trochę polewamy kaczkę pozostałą marynatą. Upieczone piersi z kaczki kroimy w grube plastry. Pistacje siekamy, rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki, mieszankę sałat dokładnie płuczemy. Pomarańczę obieramy, dzielimy na cząstki i usuwamy białą błonkę. Na talerzu układamy kolejno mieszankę sałat, plastry wędzonej piersi z kaczki, cząstki pomarańczy oraz plasterki rzodkiewki. Całość posypujemy siekanymi pistacjami, solą oraz pieprzem, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek.
Keks sałatkowy z orzechami włoskimi
- 5 jajek
- 100 g orzechów włoskich Bakalland
- 100 g śliwek całe owoce Bakalland
- 100 g masła
- 50 g mąki
- 350 g pieczarek
- 1 por
- 1 papryka żółta
- 1 brokuł
- pęczek koperku
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kaszy manny
Wykonanie:
Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Pora kroimy w cienkie talarki, pieczarki w plasterki, paprykę w krótkie paski. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i przestudzeniu rozdrabniamy go na jeszcze mniejsze kawałki. Orzechy włoskie, suszone śliwki oraz koperek drobno siekamy. Białka oddzielamy od żółtek. Miękkie masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy po jednym żółtku. Wciąż ubijając dodajemy do masy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy z masła i mąki dodajemy partiami warzywa, orzechy włoskie, zioła prowansalskie, sól i pieprz, koperek, kaszę mannę oraz ubite białka, dokładnie, ale delikatnie mieszamy do równomiernego połączenia składników. Przygotowane ciasto przekładamy delikatnie do formy wyłożonej nasmarowanym masłem papierem do pieczenia i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180°C na ok. 45 minut. Keks kroimy w plastry i ozdabiamy majonezem i gałązką koperku.
Jajka faszerowane na zielono z nerkowcami
- 5 jajek
- 1 awokado
- 75 g orzechów nerkowca Bakalland
- pęczek bazylii
- kilka listków szpinaku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Nerkowce zalewamy wrzątkiem. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je, przekrawamy wzdłuż na równe połówki. Wyciągamy żółtka i przekładamy do blendera. Dodajemy bazylię, szpinak, wydrążone awokado, odcedzone nerkowce, doprawiamy według uznania solą i pieprzem. Blendujemy na gładką masę. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy do zagłębień w jajkach.
Produkty marki Bakalland użyte w powyższych przepisach: