Wielkanocne słodkości bez glutenu i nabiału

Dziś prezentujemy cztery proste przepisy na lekkie i smaczne ciasta bez nabiału i glutenu. Autorką przepisów jest blogerka Joanna Dronka – Skrzypczak.

Babka wielkanocna bezglutenowa, bez nabiału

Babka wielkanocna bezglutenowaSkładniki suche:

  • 1 szklanka mąki sojowej

  • 0,5 szklanki maki ryżowej

  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej

  • 1,5 szklanki cukru (lub 1 szklanka ksylitolu)

  • 1 łyżeczka sody + 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

Składniki mokre:

  • 3 łyżeczki mielonego siemienia lnianego (zalanego 0,5 szklanki gorącej wody)

  • 0,5 szklanki oleju o neutralnym smaku

  • 0,5 szklanki mleka ryżowego dopełnionego 0,5 szklanki gorącej wody

  • ubita woda po cieciorce

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce. Cały czas mieszając, dodajemy do nich: siemię lniane z olejem, mleko ryżowe wymieszane z wodę, ubitą wodę po cieciorce. Wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy na babkę i pieczemy około 40 – 60 minut (aż patyczek po wbiciu w ciasto będzie suchy) w piekarniku z termoobiegiem, rozgrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu ciasto wyciągamy z formy.

Czekoladowa babka bezglutenowa, bez nabiału

Czekoladowa babka bezglutenowaSkładniki:

  • 1 szklanka mąki ryżowej

  • 1 szklanka mąki z tapioki

  • 0,5 szklanki kakao (suchego)

  • 1 szklanka kawy (świeżo zaparzonej, gorącej, zbożowej i bezglutenowej)

  • 1 szklanka cukru (albo ksylitolu)

  • 1 łyżeczka sody + 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3 łyżki siemienia lnianego mielonego

  • 0,5 szklanki oleju

  • ubita woda z jednej puszki cieciorki  (jak ubić wodę w przepisie na bezy: tutaj)

  • aromat pomarańczowy, skórka pomarańczowa

Przygotowanie:

Do miski wrzucamy: mąki, kakao, cukier, proszek oraz sodę. Olej i siemię lniane miksujemy i wlewamy do suchych składników. Mikserem zaczynamy mieszać ciasto. Po chwili wlewamy powoli gorącą kawę, cały czas wyrabiając ciasto. Kawa połączy się z kakao, a ciasto będzie luźniejsze. Dodajemy aromat pomarańczowy i skórkę pomarańczową. Na koniec dodajemy ubitą wodę po cieciorce i delikatnie miksujemy. Nada ona ciastu wilgotności i sprawi, że będzie lepiej rosło. Tak przygotowane ciasto przelewamy do nawilżonej blachy i pieczemy w temp. 180 stopni z termoobiegiem, około 40 60 minut. Po wystudzeniu ciasto wyciągamy z formy, posypujemy je cukrem pudrem lub polewamy roztopioną gorzką czekoladą.

Bezglutenowy mazurek kawowy

Bezglutenowy mazurek kawowySkładniki:

Spód:

  • 100 gram migdałów namoczonych kilka godzin (najlepiej w nocy)

  • 100 gram daktyli suszonych namoczonych w gorącej wodzie (około godziny)

  • 3/4 szklanki płatków owsianych bezglutenowych zalanych gorącą wodą i zostawionych minimum na 10 minut

  • 2 łyżki syropu daktylowego (lub melasy z buraka, syropu ryżowego lub z agawy)

Krem:

  • 2 puszki mleka kokosowego dobrej jakości (min 60% miąższu z kokosa)

  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Na ozdoby:

  • marcepan lub roztopiona czekolada, płatki migdałowe, kakao

Przygotowanie:

W blenderze miksujemy migdały i daktyle. Nie musi być bardzo drobno, będzie przyjemnie chrupało. W dużej misce zagniatamy namoczone płatki ze zmiksowanymi migdałami, daktylami i melasą. Wykładamy blachę papierem i rozkładamy masę na blaszce. Na czas robienia kremu, spód schładzamy w zamrażarce. Ubijamy mleko kokosowe pamiętając, że ubija się tylko tę gęstą część. Kawę rozpuszczalną rozpuszczamy w około 2 łyżkach gorącej wody. Musi być gęsta, ale dobrze rozpuszczona. Następnie studzimy ją i łączymy z masą kokosową, miksując delikatnie. Masę wykładamy na schłodzony spód. Całość ozdabiamy i schładzamy w lodówce.

Bezglutenowe ciasto bez pieczenia

Bezglutenowe ciasto bez pieczeniaSkładniki:

Na spód:

  • 1 czubata szklanka mąki kokosowej (lub zmielone wiórki kokosowe)

  • 1 szklanka orzechów nerkowca (lub inne orzechy np. laskowe lub migdały)

  • 1/3 szklanki ksylitolu (lub innego cukru lub 0,5 szklanki daktyli)

  • 1 banan

  • 2 łyżki kakao (lub karobu)

  • 200 ml oleju kokosowego, najlepiej w formie niepłynnej, ale też nie zupełnie twardej

Na warstwę owocową:

  • 2 szklanki musu jabłkowego (lub innego)

  • 1 łyżeczka agaru (lub 1 łyżka żelatyny)

Na warstwę śmietanki kokosowej:

  • 1 puszka schłodzonego mleka kokosowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • odrobina soku z cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki potrzebne do wykonania spodu ciasta umieszczamy w misie malaksera (z ostrzem w kształcie S) i dokładnie mielimy aż się połączą. Powinniśmy uzyskać masę, jak na kruche ciasto. Następnie wyklejamy nimi formę do ciasta, zostawiając wyższe brzegi. Jedną łyżeczkę agaru zagotowujemy w 1/3 szklanki wody. Wlewamy do musu jabłkowego, mieszamy i wylewamy mus na spód ciasta. Śmietankę kokosową ubijamy. Dokładny opis, jak to zrobić znajdziecie tutaj. Całość wkładamy do lodówki i chłodzimy minimum godzinę.

Dodatkowe informacje:

Autorką przepisów jest Joanna Dronka – Skrzypczak, autorka strony dietaeliminacyjna.pl, której partnerem jest Instytut Mikroekologii w Poznaniu.

Instytut Mikroekologii w Poznaniu świadczy najnowocześniejsze usługi medyczne dla pacjentów oraz lekarzy z całej Polski. Jest to firma medyczna, która jako pierwsza wprowadza na rynek Polski innowacyjne analizy laboratoryjne na bazie własnych badań doświadczalnych, które przeprowadzane są według ogólnie przyjętych norm i standardów naukowych. Ponadto Instytut Mikroekologii ściśle i nieustannie współpracuje z najlepszymi jednostkami naukowymi i akademickimi w Polsce oraz zagranicą. Swą wizję firma realizuje poprzez:

  • dokładność i wiarygodność przeprowadzanych badań laboratoryjnych

  • zaangażowanie pracowników w życie naukowe

  • lekarze pracujący w Instytucie zawsze poszukują do skutku źródła dolegliwości pacjenta, nigdy nie działają jedynie na objawy.

Instytut Mikroekologii bazując na ponad 50-letnim doświadczeniu Instytutu Mikroekologii w Herborn (Niemcy), jako pierwszy w Polsce zajmuje się przeprowadzaniem badań mikrobiologicznych, których celem jest rozpoznawanie rdzennych przyczyn wielu przewlekłych schorzeń. Są to zazwyczaj dolegliwości, z którymi pacjenci borykają się od lat, a których przyczyny nie są bliżej znane np.: dolegliwości skórne (atopowe zapalenie skóry, świerzbienie, łuszczyca, pokrzywka) czy też dolegliwości żołądkowo-jelitowe (biegunki, zaparcia, wzdęcia).

W skład Instytutu Mikroekologii wchodzi nowoczesne laboratorium wyposażone w specjalistyczny sprzęt laboratoryjny, profesjonalne narzędzia oraz niezbędne „know how” umożliwiające przeprowadzanie specjalistycznych badań. Zespół tworzą specjaliści z wieloletnim doświadczeniem w zakresie mikrobiologii oraz medycyny ogólnej.

Instytut Mikroekologii w Poznaniu przeprowadza badanie ImuPro jako jedyny ośrodek w Polsce. Instytut uczestniczy w corocznej międzynarodowej kontroli jakości obejmującej 17 laboratoriów na całym świecie. Oznacza to, iż czułość i swoistość oznaczeń wykonywanych w laboratorium kontrolowane są przez niezależną organizację zewnętrzną (EvomedMedizinService GmbH). Instytut co roku spełnia wymagania dotyczące jakości wykonania badań, czego dowodem są otrzymane certyfikaty.

Więcej informacji www.instytut-mikroekologii.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *