W polskich domach nieodłącznym elementem celebrowania Wielkanocy jest uroczyste śniadanie, a na nie obowiązkowo żurek lub biały barszcz, a potem babka. Ale jak przygotować te tradycyjne świąteczne przysmaki w sytuacji, gdy któryś z członków rodziny jest na diecie bezglutenowej i nie możemy użyć do tego zwykłej mąki żytniej czy pszennej? Jerzy Pasikowski, kucharz prowadzonego przez firmę Nestlé programu edukacyjnego ,,Żyj smacznie i zdrowo” ma na to sposób…
Żurek bez glutenu
Ilość porcji: ok. 6
Kaloryczność: 1 porcja/ 200 kcal
Składniki na zakwas:
- 250 ml wody
- 50 g mąki kasztanowej
- 2 ząbki czosnku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Składniki na żurek:
- 600 ml wywaru z warzyw
- 600 ml wody z kiszonych ogórków
- 250 ml zakwasu kasztanowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 puszka mleka kokosowego
- 500 g ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
- 4 jajka
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Zakwas: Do wyparzonego, ostudzonego słoika wsypujemy mąkę kasztanową i ciągle mieszając zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą. Dodajemy obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, liść laurowy. Krawędź słoika przykrywamy gazą i mocujemy gumką. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż skwaśnieje. Wystarczą trzy dni.
Żurek: Do zagotowanego wywaru warzywnego dodajemy wodę spod ogórków, chrzan i zakwas kasztanowy. Przyprawiamy pieprzem, czosnkiem roztartym w moździerzu z solą i suszonym majerankiem. Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy przez 15 minut, następnie dodajemy ziemniaki i ugotowane na twardo jajka.
Babka bez glutenu
Ilość porcji: ok. 10
Kaloryczność: 1 porcja/ 223 kcal
- 6 jajek
- 60 g masła
- 45 g mleka kokosowego
- 2 średniej wielkości obrane marchewki 2 średnie banany
- 250 g mąki kasztanowej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z ½ cytryny
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Marchewki ścieramy na tarce i miksujemy blenderem z obranymi bananami, aż się połączą w jednolitą masę. W misie mikserem ubijamy jajka ze szczyptą soli do momentu, aż się spienią i znacznie wzrośnie ich objętość. Następnie dodajemy do siebie ubite jajka z rozpuszczonym masłem, mlekiem kokosowym i puree marchewkowo-bananowym – tak, by wszystkie składniki się połączyły. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy do miski z mokrymi składnikami. Wszystko dokładnie łączymy ze sobą przy pomocy łyżki lub szpatułki. Kolejno dodajemy skórkę i sok z cytryny. Ciasto wylewamy do silikonowej foremki na babkę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180˚C na około 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyciągamy babkę z formy i pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
Więcej kulinarnych inspiracji na stronie www.zyjsmacznieizdrowo.pl