Wielkanocne pyszności dla tych, co unikają glutenu

W polskich domach nieodłącznym elementem celebrowania Wielkanocy jest uroczyste śniadanie, a na nie obowiązkowo żurek lub biały barszcz, a potem babka. Ale jak przygotować te tradycyjne  świąteczne przysmaki w sytuacji, gdy któryś z członków rodziny jest na diecie bezglutenowej i nie możemy użyć do tego zwykłej mąki żytniej czy pszennej? Jerzy Pasikowski, kucharz prowadzonego przez firmę Nestlé programu edukacyjnego ,,Żyj smacznie i zdrowo” ma na to sposób…

Żurek bez glutenu

Ilość porcji: ok. 6

Kaloryczność: 1 porcja/ 200 kcal

Składniki na zakwas:

  • 250 ml wody
  • 50 g mąki kasztanowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Składniki na żurek:

  • 600 ml wywaru z warzyw
  • 600 ml wody z kiszonych ogórków
  • 250 ml zakwasu kasztanowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 500 g ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 4 jajka
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zakwas: Do wyparzonego, ostudzonego słoika wsypujemy mąkę kasztanową i ciągle mieszając zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą. Dodajemy obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, liść laurowy. Krawędź słoika przykrywamy gazą i mocujemy gumką. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż skwaśnieje. Wystarczą trzy dni.

Żurek: Do zagotowanego wywaru warzywnego dodajemy wodę spod ogórków, chrzan i zakwas kasztanowy. Przyprawiamy pieprzem, czosnkiem roztartym w moździerzu z solą i suszonym majerankiem. Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy przez 15 minut, następnie dodajemy ziemniaki i ugotowane na twardo jajka.

Babka bez glutenu

Ilość porcji: ok. 10

Kaloryczność: 1 porcja/ 223 kcal

Bezglutenowa_babka_wielkanocnaSkładniki:

  •  6 jajek
  •  60 g masła
  • 45 g mleka kokosowego
  • 2 średniej wielkości obrane marchewki 2 średnie banany
  •  250 g mąki kasztanowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z ½ cytryny
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Marchewki ścieramy na tarce i miksujemy blenderem z    obranymi bananami, aż się połączą w jednolitą masę. W misie mikserem ubijamy jajka ze szczyptą soli do momentu, aż się spienią i znacznie wzrośnie  ich objętość. Następnie dodajemy do siebie ubite jajka z rozpuszczonym masłem, mlekiem kokosowym i puree marchewkowo-bananowym – tak, by wszystkie składniki się połączyły. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy do miski z mokrymi składnikami. Wszystko dokładnie łączymy ze sobą przy pomocy łyżki lub szpatułki. Kolejno dodajemy skórkę i sok z cytryny. Ciasto wylewamy do silikonowej foremki na babkę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180˚C na około 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyciągamy babkę z formy i pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.

Więcej kulinarnych inspiracji na stronie www.zyjsmacznieizdrowo.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *