Akademia Smaku Sokołów zaprosiła dziennikarzy, blogerów i laureatów konkursów na wspólne wielkanocne gotowanie. Uczestnicy warsztatów w warszawskim studiu Cook Up przygotowali dania ze specjalnego, świątecznego menu, opracowanego przez Sandrę Kotowicz – finalistkę ostatniej edycji programu „Top Chef”.
Sandra Kotowicz, która zdobywała doświadczenie w wielu renomowanych restauracjach – m.in. w AoC (2 gwiazdki Michelin) w Kopenhadze oraz w El Celler de Can Roca (w 2015 r. uznanej za najlepszą restaurację na świecie) przygotowała propozycje na przystawkę i dania główne.
Klasyka inaczej
Stanowiąca podstawę świątecznego menu w większości domów biała kiełbasa została podana w lżejszej, a przy tym oryginalnej wersji, czyli w białym winie ze szpinakiem i perłowymi cebulkami. Do potrawy użyta została biała kiełbasa z serii Sokołów Naturrino, która jest produktem bez konserwantów, fosforanów i glutaminianu sodu. Jej delikatny smak podkreślony wyłącznie dodatkiem naturalnych przypraw nabrał wyjątkowego charakteru dzięki dodatkowi palonego masła, które bez trudu można zrobić również w warunkach domowych (wystarczy mieć do tego garść siana).
Świąteczny obiad
Kolejnymi punktami w menu były wykwintne, lecz proste w przygotowaniu potrawy mięsne. Wołowina została podduszona z koniakiem, a następnie upieczona z dodatkiem czerwonego wina, szalotkami i brunatnymi pieczarkami. Dodatkiem do niej były bataty z nutą tymianku. Kolejną propozycję na świąteczny obiad stanowił karmelizowany, pieczony schab wieprzowy, wcześniej moczony w solance. Towarzyszyła mu konfitura z czerwonej cebuli, którą można podawać także do innych mięs.
Przekąska w stylu wege
Na przystawkę Sandra zaproponowała klasyczną grzankę z musem, przygotowanym na bazie pasztetu warzywnego Sokołów Z gruntu dobre. Nutę wyrazistego smaku zapewniły domowe pikle – rzodkiewki i kalarepa w zalewie octowej.
Misja „podkręcanie”
Akademia Smaku Sokołów od kilku lat edukuje i inspiruje, bazując na innowacyjnym podejściu do tradycyjnych, lubianych smaków. W jej ramach organizowane są tematyczne, cykliczne warsztaty kulinarne, których uczestnicy mogą poznawać nowe trendy żywieniowe. Do tej pory spotkania odbywały się w siedzibie Akademii – Dworze Ziemiańskim w Woli Suchożebrskiej. Teraz, w ramach rozwoju działalności, zostały zorganizowane w studiu kulinarnym. – Chcemy docierać z ideą zdrowej, smacznej diety do jak najszerszego grona konsumentów – mówi Marcin Bałanda, dyrektor ds. PR i komunikacji w spółce Sokołów. – Bazując na klasycznych kanonach kuchni, zawsze staramy się prezentować nowe spojrzenie w tym zakresie. Podczas warsztatów w warszawskim studiu Cook Up przekonywaliśmy, że warto nieco „podkręcić” wielkanocne menu i pozytywnie zaskoczyć gości zgromadzonych przy świątecznym stole. Podczas naszych warsztatów chcemy również pokazywać, że wspólne gotowanie może być po prostu dobrą zabawą i przyjemnym sposobem spędzania czasu. Warto o tym pamiętać również w ferworze świątecznych przygotowań – dodaje Marcin Bałanda.