Do nadchodzących Świąt Wielkanocnych pozostało nam jeszcze troszkę czasu. Przedświąteczne porządki, malowanie pisanek i gotowanie potraw dopiero przed nami. Przygotowania do świąt to jednak dla niejednej pani domu duże wyzwanie, dlatego warto już dziś zaplanować kilka najważniejszych rzeczy. Jedną z nich powinno być pieczenie ciast wielkanocnych, które będą królowały na naszych świątecznych stołach.
Mazurek, baba, makowiec, sernik – to ciasta, które są symbolem Świąt Wielkanocnych. Te tradycyjne wypieki, które przyrządzały już nasze babcie, smakują nam najlepiej. Jednak czasami warto urozmaicić babcine przepisy i dodać składniki, które nadadzą im nowego, wyrazistego smaku. W tej roli doskonale sprawdzą się przetwory owocowe, które dzięki zamknięciu w szczelnej puszce zachowują swój wyjątkowy aromat.
Zachęcamy do wypróbowania wielkanocnych inspiracji z owocami w roli głównej.
BABKA Z WIŚNIAMI
Składniki:
-
350 g wiśni drylowanych (np. marki Sandra)
-
250 g masła lub margaryny
-
200 g cukru
-
1 łyżeczka cukru waniliowego
-
kilka kropli aromatu cytrynowego
-
2 łyżeczki soku z cytryny
-
sól
-
4 jajka
-
250 g mąki pszennej
-
100 g migdałów
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
150 g kwaśnej śmietany
Wiśnie wyjąć z puszki i odcedzić. Masło, cukier, sól i sok z cytryny ubić. Pojedynczo dodawać jajka, dalej ubijając. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać kwaśną śmietanę i migdały, dobrze wymieszać. Wiśnie obsypać dwoma łyżkami mąki, dodać do ciasta i wymieszać. Piec około 60 minut w temperaturze 175 stopni. Ostudzone ciasto można udekorować lukrem i wiśniami.
Składniki na ciasto:
-
250 g masła
-
3 łyżki cukru pudru
-
5 żółtek
-
1 łyżka proszku do pieczenia
-
3 szklanki mąki pszennej
Składniki na masę serową:
-
1kg twarogu tłustego zmielonego
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
125g masła
-
3 jajka
-
1 szklanka cukru do wypieków
Dodatkowo:
-
brzoskwinie w syropie (np., marki Sandra)
-
5 białek
-
¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
Wszystkie składniki na ciasto miksować ze sobą, aż do otrzymania zwartej, gładkiej kulki kruchego ciasta. Gotowe ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć i włożyć na 2 godziny do zamrażarki. Następnie w mikserze utrzeć masło z cukrem, aż do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać jajka, twaróg i mąkę, cały czas ucierając. Następnie odsączyć brzoskwinie i pokroić połówki na 4 części. W naczyniu ubić białka z cukrem, tak aby uzyskać sztywną pianę. Głęboką blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z zamrażarki jedną część cista i zetrzeć na tarce na spód formy. Na to wyłożyć masę serową i poukładać brzoskwinie. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta. Całość piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Marka Sandra od niemal 20 lat zdobywa zaufanie konsumentów, oferując przetwory z owoców i warzyw, które rosną tam, gdzie natura stworzyła dla nich najlepsze warunki. Dojrzewają w słońcu Europy Kontynentalnej, strefy Śródziemnomorskiej, Ameryki Południowej oraz Dalekiego Wschodu. Wyselekcjonowane, świeże warzywa i owoce, natychmiast po zbiorze, trafiają do opakowań. Naturalny smak i aromat przyłapany w pełnym rozkwicie zostaje natychmiast utrwalony w szczelnym opakowaniu dla zachowania świeżości. Bez dodatków konserwantów, zachowują większość swych właściwości, by trafić na stoły polskich konsumentów.
Produkty Sandry są dostępne w wielu wariantach opakowań. Oferujemy produkty zarówno dla detalu, jak i gastronomii. Warzywa i owoce Sandry są doskonałym dodatkiem do potraw lub składnikiem do ich przygotowania, ale mogą też być użyte samodzielnie, jako przekąska lub deser.
Więcej informacji na temat produktów Sandry, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Marki w portfolio LEVANT to m.in.: Ahmad Tea London, Kuhne, Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Sandrini (produkty kuchni śródziemnorskiej), Adriana, Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty), Splendor (owoce i warzywa w puszkach).
Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat fimy LEVANT Foods, znaleźć można na stronie www.levant.pl