Czas przygotowania: 60 – 90 minut
Składniki:
- 400 g mąki Lubella Puszysta Luksusowa
- 200 g masła
- 1 jajko
- 15 g soli
- 200 g serka ricotta (można zastąpić serkiem kremowym)
- 100 g śmietany 36%
- 2 łyżki chrzanu Krakus
- kilka kropli soku z cytryny (do smaku)
- sól i pieprz
- 200 g wędzonego łososia w plastrach
- 1 pęczek rzodkiewki pokrojonej na cienkie plasterki
- koperek
- rzeżucha
Sposób przygotowania:
Mąkę utrzyj z masłem i solą. Dodaj jajko i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozwałkuj, wylep nimi foremki do tartaletek i upiecz w temperaturze 160˚C na złotobrązowy kolor.
W międzyczasie ubij śmietanę, dodaj do niej sok z cytryny, chrzan, sól i pieprz, a następnie wymieszaj z serkiem ricotta.
Upieczone tartaletki wyłóż łososiem i napełnij musem z serka ricotta i chrzanu. Na koniec udekoruj plasterkami rzodkiewki, rzeżuchą i koperkiem.
Więcej inspiracji na stronie www.lubella.pl