Tartaletki z chrzanową ricottą, łososiem i wiosennymi nowalijkami

Czas przygotowania: 60 – 90 minut

Składniki:

  • 400 g mąki Lubella Puszysta Luksusowa
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 15 g soli
  • 200 g serka ricotta  (można zastąpić serkiem kremowym)
  • 100 g śmietany 36%
  • 2 łyżki chrzanu Krakus
  • kilka kropli soku z cytryny (do smaku)
  • sól i pieprz
  • 200 g wędzonego łososia w plastrach
  • 1 pęczek rzodkiewki pokrojonej na cienkie plasterki
  • koperek
  • rzeżucha

Sposób przygotowania:

Mąkę utrzyj z masłem i solą. Dodaj jajko i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozwałkuj, wylep nimi foremki do tartaletek i upiecz w temperaturze 160˚C na złotobrązowy kolor.

W międzyczasie ubij śmietanę, dodaj do niej sok z cytryny, chrzan, sól i pieprz, a następnie wymieszaj z serkiem ricotta.

Upieczone tartaletki wyłóż łososiem i napełnij musem z serka ricotta i chrzanu. Na koniec udekoruj plasterkami rzodkiewki, rzeżuchą i koperkiem.

 Więcej inspiracji na stronie www.lubella.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *