Wielkanoc zrób to inaczej

Jak sprawić, aby tradycyjna Wielkanoc zmieniła swój smak i aromat? Jak zaskoczyć gości? Przygotowując się do świąt, warto przede wszystkim poszukać odważnych inspiracji. Wykorzystując ulubione składniki i modernizując znane od pokoleń dania, mamy szansę na skomponowanie unikalnego oraz zaskakującego menu. Zamiast tradycyjnych, wszystkim już znanych mięsnych pasztetów, proponujemy ich nowoczesne roślinne wersje, koniecznie z dodatkiem suszonych owoców i chrupiących orzechów. Doskonałymi pomysłami na świąteczny stół są aksamitne pasztety: z ciecierzycy z żurawinowo-wiśniowym musem, czy z soczewicy i orzechów włoskich. Idealnym dodatkiem do pasztetów będzie natomiast delikatna konfitura z cebuli i suszonych fig. Jesteście gotowi na Wielkanoc pełną nowych i niepowtarzalnych smaków?

Aksamitny pasztet z ciecierzycy z żurawinowo-wiśniowym musem


Składniki:

  • 2 szklanki ciecierzycy
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 cebula
  • 1 marche
  • 100 g żurawiny Całe Owoce Bakalland
  • 100 g Wiśni soczystej Bakalland
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta wędzonej papryki
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Cieciorkę zalewamy zimną wodą z dodatkiem sody oczyszczonej i zostawiamy na noc do namoczenia. Następnie odcedzamy wodę, zalewamy ponownie dodajemy sodę i gotujemy aż do momentu, aż cieciorka z łatwością da radę zgnieść się w dłoni. Na patelni podsmażamy posiekaną cebule z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego. Dajemy posiekaną marchewkę doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy do momentu aż warzywa zmiękną. Wszystkie składniki razem z cieciorką blendujemy za pomocą pulsacyjnych ruchów. Masę przekładamy do formy do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 50 minut. W tym czasie przygotowujemy mus. W rondelku podgrzewamy suszone owoce z dodatkiem octu balsamicznego i odrobiną wody, do momentu aż zmiękną. Następnie delikatnie blendujemy. Przed podaniem pasztet studzimy, a gotowe kanapki smarujemy musem z suszonych owoców.

Chrupiący pasztet z soczewicy z orzechami włoskimi

 Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej brązowej soczewicy
  • pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 50 ml oleju rzepakowego
  • 100 g orzechów włoskich Bakalland
  • 100 g mieszanki orzechów Bakalland
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 5 goździków
  • 1 łyżeczka majeranku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni do zeszklenia, razem z liściem laurowym, zielem angielskim i goździkami. Cebulę, z której wyjmujemy przyprawy dodajemy do ugotowanej wcześniej soczewicy i kaszy jaglanej. Do składników dodajemy sos sojowy, sól i pieprz oraz resztę przypraw. Wszystkie składniki blendujemy za pomocą delikatnych, pulsacyjnych ruchów. W zależności od smaku, możemy dodać wybrane przyprawy. Do masy dodajemy posiekane orzechy włoskie. Pasztet przekładamy do formy lub szklanych słoiczków i pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez około 40 -50 minut. Gotowy pasztet studzimy i dodatkowo ozdabiamy przed podaniem orzechami. Najlepiej smakuje w towarzystwie chrupkiego pieczywa.

Delikatna konfitura cebulowa z musem z suszonych fig

Składniki:

  • 1 kilogram cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 200 g fig Bakalland
  • 60 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • gałązka świeżego tymianku
  • garść natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę siekamy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym maśle, aż się zarumieni. Następnie dodajemy czosnek i przyprawy. Całość dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut, do całości dodajemy posiekane i wcześniej namoczone w ciepłej wodzie figi i Złote owoce. Dusimy jeszcze przez kolejne 10 minut, dodajemy miód i ocet balsamiczny oraz roztarty w dłoniach tymianek. W zależności od potrzeb doprawiamy do smaku. Ciepłą konfiturę przekładamy do ozdobnego słoika (możemy pasteryzować lub trzymać niepasteryzowaną w lodówce przez ok. tydzień).

Produkty Bakalland użyte w przepisach:

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *