Zdaniem wielu prawdziwe, tradycyjne, wielkanocne śniadanie nie może obejść się bez żurku. Poznajcie jedną z legend wyjaśniających pochodzenie tej zupy oraz przepis na idealnie gęsty, aromatyczny żurek o wyważonym, lekko kwaśnym smaku.
Podczas Wielkanocy na polskich stołach królują przede wszystkim tradycyjne dania. Aby w pełni cieszyć się magią i radością tych świąt, warto postawić na sprawdzone potrawy, które zachwycą doskonałym smakiem, ale także efektownym wyglądem czy sposobem podania. Jedną z nich jest oczywiście żur, nierzadko nazywany „staropolskim”, gdyż serwowano go od wieków. W zależności od rejonu Polski przygotowuje się go z różnych składników i w inny sposób; jedni robią żur na wędzonce, inni – tylko na żeberkach itp. Żurek jest tak popularny, że stworzono legendy, wyjaśniające jego pochodzenie. Jedna z nich głosi, że powstał w wyniku zakładu. Skąpy i chciwy piekarz-karczmarz miał ugotować coś ohydnego, a ku jego zdziwieniu – z zalanych wrzątkiem starych resztek zaczynu na chleb razowy, więdnących warzyw, starych grzybów, zeschniętej wędzonki, surowej kiełbasy i czosnku powstała… pyszna zupa.
Legendarny piekarz-karczmarz smaczny żur przygotował niezamierzenie. Marka Appetita na przypadki nie pozostawia miejsca. Korzystając z poniższego przepisu na pewno wyczarujecie wyśmienitą zupę, która zachwyci wszystkich domowników i gości.
Apetyczny żurek w chlebie
Składniki na bulion:
- 3 marchewki
- 1 por
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- 1,5 kg żeberek
Składniki na żurek:
- 2-3 białe kiełbasy
- przyprawa do żurku i barszczu białego Appetita
- 1 butelka naturalnego zakwasu na żurek
Dodatkowo:
- jajko na twardo
- śmietana
- małe chlebki z wydrążonym środkiem
Wykonanie:
Warzywa na bulion obrać, włożyć do dużego garnka i mocno zrumienić na oleju. Zalać wodą, zagotować, dodać żeberka i gotować godzinę pod przykryciem. Następnie przecedzić bulion. Do gotowego wywaru dodać przyprawę do żurku i barszczu białego Appetita, dolać zakwas i doprawić solą do smaku. Dodać białą kiełbasę i gotować 15 minut. Przed podaniem zabielić zupę śmietaną. Podawać w wydrążonym chlebku z jajkiem i białą kiełbasą.