Wielkanoc bez żurku? Niemożliwe!

Zdaniem wielu prawdziwe, tradycyjne, wielkanocne śniadanie nie może obejść się bez żurku. Poznajcie jedną z legend wyjaśniających pochodzenie tej zupy oraz przepis na idealnie gęsty, aromatyczny żurek o wyważonym, lekko kwaśnym smaku. 

Podczas Wielkanocy na polskich stołach królują przede wszystkim tradycyjne dania. Aby w pełni cieszyć się magią i radością tych świąt, warto postawić na sprawdzone potrawy, które zachwycą doskonałym smakiem, ale także efektownym wyglądem czy sposobem podania. Jedną z nich jest oczywiście żur, nierzadko nazywany „staropolskim”, gdyż serwowano go od wieków. W zależności od rejonu Polski przygotowuje się go z różnych składników i w inny sposób; jedni robią żur na wędzonce, inni – tylko na żeberkach itp. Żurek jest tak popularny, że stworzono legendy, wyjaśniające jego pochodzenie. Jedna z nich głosi, że powstał w wyniku zakładu. Skąpy i chciwy piekarz-karczmarz miał ugotować coś ohydnego, a ku jego zdziwieniu – z zalanych wrzątkiem starych resztek zaczynu na chleb razowy, więdnących warzyw, starych grzybów, zeschniętej wędzonki, surowej kiełbasy i czosnku powstała… pyszna zupa.

Legendarny piekarz-karczmarz smaczny żur przygotował niezamierzenie. Marka Appetita na przypadki nie pozostawia miejsca. Korzystając z poniższego przepisu na pewno wyczarujecie wyśmienitą zupę, która zachwyci wszystkich domowników i gości.

Apetyczny żurek w chlebie

Składniki na bulion:

  • 3 marchewki
  • 1 por
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 1,5 kg żeberek

Składniki na żurek:

  • 2-3 białe kiełbasy
  • przyprawa do żurku i barszczu białego Appetita
  • 1 butelka naturalnego zakwasu na żurek

Dodatkowo:

  • jajko na twardo
  • śmietana
  • małe chlebki z wydrążonym środkiem

Wykonanie:
Warzywa na bulion obrać, włożyć do dużego garnka i mocno zrumienić na oleju. Zalać wodą, zagotować, dodać żeberka i gotować godzinę pod przykryciem. Następnie przecedzić bulion. Do gotowego wywaru dodać przyprawę do żurku i barszczu białego Appetita, dolać zakwas i doprawić solą do smaku. Dodać białą kiełbasę i gotować 15 minut. Przed podaniem zabielić zupę śmietaną. Podawać w wydrążonym chlebku z jajkiem i białą kiełbasą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *