Centrum Praskie Koneser ponownie zaprasza wszystkich mieszkańców stolicy (i nie tylko) na Wielką Ucztę Warszawską. Wydarzenie, na które wstęp jest bezpłatny to świetna okazja do odkrywania nowych smaków i tajników różnych kuchni.
Wielosmakowa uczta połączona z kulinarnym festiwalem i targiem spożywczym odbędzie się w pierwszy weekend lutego. – Biesiada, tym razem zimowa, z pewnością rozgrzeje żołądki i zmysły. Po raz kolejny zasiądziemy przy najdłuższym stole w mieście i spróbujemy dań z całego świata – mówi Marta Głogowska, organizator. Ucztujący, w teorii i praktyce, poznają specjały kuchni japońskiej, tajskiej, wietnamskiej, hiszpańskiej, arabskiej, ale też staropolskiej. W dniach 1-2 lutego w Centrum Praskim Koneser swoją ofertę przedstawi ponad 70 gastronomów. Pojawią się wystawcy, których specjalnością jest przyrządzanie mięsa, jak również ci zajmujący się kuchnią wegetariańską i wegańską. Na Wielkiej Uczcie nie zabraknie też propozycji dla miłośników słodyczy i kawy. A że nie samym jedzeniem człowiek żyje, stąd będą i trunki.
Warsztaty „zrób to sam” i live cooking z gwiazdami
Organizatorzy imprezy zapowiadają też wiele dodatkowych atrakcji. Na dzieci czekają warsztaty DIY z przyozdabiania „chlebaków” i fartuchów kuchennych naprasowankami, plecenie wianków i bukietów, upcyclingowe warsztaty z bohaterami książek i zajęcia z pszczelarstwa – zdradza Marta Głogowska. W programie są też liczna pokazy gotowania na żywo. Jagna Niedzielska – specjalistka od kuchni zero waste podpowie jak nie wyrzucać pieniędzy i jedzenia. Agata Gwiazdowska, czyli najmłodsza uczestniczka pierwszej polskiej edycji programu Hell’s Kitchen, podzieli się radami na temat gotowania wspólnie z dzieckiem. Dawid Budzich – półfinalista III edycji programu MasterChef, zapozna wszystkich chętnych z rekonstrukcyjno-progresywną kuchnią polską. Będą też pokazy poświęcone metodom parzenia kawy kuloodpornej oraz tajnikom i mocy kuchni ajurwedyjskiej.
Wzorem południowców
Formuła imprezy zaczerpnięta została z zachodnioeuropejskich stolic oraz śródziemnomorskich miasteczek, gdzie spędzania czasu przy jedzeniu oraz kulturalne biesiadowania, wykraczające poza samo spożywanie i kupowanie to rzecz powszechna. Centrum Praskie Koneser próbuje przeszczepić tę tradycję na polski grunt, organizując już po raz trzeci Wielką Ucztę Warszawską.
Więcej informacji na: https://www.facebook.com/events/795218664259590/