Wielka Uczta Warszawska powraca!

Centrum Praskie Koneser ponownie zaprasza wszystkich mieszkańców stolicy (i nie tylko) na Wielką Ucztę Warszawską. Wydarzenie, na które wstęp jest bezpłatny to świetna okazja do odkrywania nowych smaków i tajników różnych kuchni.

Wielosmakowa uczta połączona z kulinarnym festiwalem i targiem spożywczym odbędzie się w pierwszy weekend lutego. – Biesiada, tym razem zimowa, z pewnością rozgrzeje żołądki i zmysły. Po raz kolejny zasiądziemy przy najdłuższym stole w mieście i spróbujemy dań z całego świata – mówi Marta Głogowska, organizator. Ucztujący, w teorii i praktyce, poznają specjały kuchni japońskiej, tajskiej, wietnamskiej, hiszpańskiej, arabskiej, ale też staropolskiej. W dniach 1-2 lutego w Centrum Praskim Koneser swoją ofertę przedstawi ponad 70 gastronomów. Pojawią się wystawcy, których specjalnością jest przyrządzanie mięsa, jak również ci zajmujący się kuchnią wegetariańską i wegańską. Na Wielkiej Uczcie nie zabraknie też propozycji dla miłośników słodyczy i kawy. A że nie samym jedzeniem człowiek żyje, stąd będą i trunki.

Warsztaty „zrób to sam” i live cooking z gwiazdami
Organizatorzy imprezy zapowiadają też wiele dodatkowych atrakcji. Na dzieci czekają warsztaty DIY z przyozdabiania „chlebaków” i fartuchów kuchennych naprasowankami, plecenie wianków i bukietów, upcyclingowe warsztaty z bohaterami książek i zajęcia z pszczelarstwa – zdradza Marta Głogowska. W programie są też liczna pokazy gotowania na żywo. Jagna Niedzielska – specjalistka od kuchni zero waste podpowie jak nie wyrzucać pieniędzy i jedzenia. Agata Gwiazdowska, czyli najmłodsza uczestniczka pierwszej polskiej edycji programu Hell’s Kitchen, podzieli się radami na temat gotowania wspólnie z dzieckiem. Dawid Budzich – półfinalista III edycji programu MasterChef, zapozna wszystkich chętnych z rekonstrukcyjno-progresywną kuchnią polską. Będą też pokazy poświęcone metodom parzenia kawy kuloodpornej oraz tajnikom i mocy kuchni ajurwedyjskiej.

Wzorem południowców
Formuła imprezy zaczerpnięta została z zachodnioeuropejskich stolic oraz śródziemnomorskich miasteczek, gdzie spędzania czasu przy jedzeniu oraz kulturalne biesiadowania, wykraczające poza samo spożywanie i kupowanie to rzecz powszechna. Centrum Praskie Koneser próbuje przeszczepić tę tradycję na polski grunt, organizując już po raz trzeci Wielką Ucztę Warszawską.

Więcej informacji na: https://www.facebook.com/events/795218664259590/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *