Firma Podravka wprowadza na rynek makaron z pszenicy durum w czterech nowych kształtach. W sprzedaży debiutują: stelline, czyli gwiazdki; quadretti znane w Polsce jako łazanki; gemelli, czyli warkocze oraz bucatini (makaron formą zbliżony do spaghetti, ale grubszy, z dziurką na całej długości).
Makarony już dawno zdobyły nasze serca. Jedną z przyczyn ich popularności jest ogromna różnorodność kształtów, dzięki której można przygotować na ich bazie praktycznie nieskończoną ilość dań. Polacy także coraz częściej wykorzystują je w kuchni. Wykorzystując potencjał tej kategorii, firma Podravka poszerzyła ofertę o cztery rodzaje makaronów. Producent chce też w ten sposób zachęcić konsumentów do dalszych kulinarnych eksperymentów. Makarony w nowych formach sprawdzą się w zupach, sałatkach, zapiekankach oraz daniach z sosami (do tych ostatnich polecany jest makaron bucatini oraz gemelli).
Dlaczego durum
Wszystkie nowości marki Podravka są wyprodukowane z wysokogatunkowej pszenicy durum. Dzięki temu wyróżnia je wysoka wartość odżywcza: mąka z pszenicy durum jest bogatsza w białko, tłuszcze oraz witaminy i składniki mineralne niż zwykła mąka pszenna. Ponadto ma też niższy indeks glikemiczny, co powoduje, że wyrzut cukru i insuliny jest niższy niż po zjedzeniu zwyczajnej oczyszczonej mąki pszennej. Makarony z pszenicy durum są też cenione ze względu na zdecydowanie wyższe walory kulinarne: nie rozgotowują się, nie sklejają, a po ugotowaniu pozostają sprężyste.
Gramatura opakowań: 500 g
Producent: Podravka
Więcej informacji na stronie: www.podravka.pl