Węgierskie Hévíz, czyli bogactwo smaków i sposób na niecodzienny relaks…

A wszystko to w wyjątkowym uzdrowisku słynącym z największego na świecie naturalnego jeziora termalnego, które dzięki swoim wysokim temperaturom wahającym się od 24°C zimą do 36°C latem, zapewnia moc atrakcji miłośnikom kąpieli i nie tylko przez cały rok bez względu temperaturę otoczenia.

Widok na jezioro.

Widok na jezioro.

Woda jeziora słynęła ze swoich właściwości leczniczych już w czasach rzymskich, a torf  i borowiny zalegające na dnie jeziora wykorzystywane są do celów medycznych współcześnie.

Wysoka temperatura wody umożliwia także uprawę niespotykanych w naszym klimacie roślin, wśród których na palmę pierwszeństwa zasługują piękne lilie wodne.

Kąpiel w jeziorze

Kąpiel w jeziorze

Hévíz to jednak nie tylko uzdrowisko, to także bogactwo smaków, aromatów i dźwięków. Miejscowe restauracje oferujące bogate menu zaskoczą, zarówno miłośników tradycyjnych węgierskich przysmaków, jak i smakoszy wszelkich innych kuchni, bo obok potraw sezonowych można posmakować naprawdę wyjątkowych rarytasów.

Obok ekskluzywnych restauracji, w tym urokliwym miasteczku swoją gościnność oferują także liczne tawerny, kawiarnie i stare winnice serwujące przepyszne lokalne produkty.

 

Oprócz jedzenia prawdziwym hitem miasta są właśnie winnice  –  stare piwnice zlokalizowane poza centrum miasta, do których warto dojechać pociągiem, jeśli ma się ochotę posmakować trochę więcej wina. W sezonie przepełniona feerią świateł okolica winnic, do której dobiega melodia muzyki wygrywanej głośno przez lokalnych grajków, bywa wyjątkowo klimatyczna i ujmująca.

Stitched Panorama

Stitched Panorama

Produkcja wina w Heviz sięga jeszcze czasów rzymskich, kiedy to na wzgórzu Egregy zapoczątkowana została uprawa winorośli. Oficjalną zgodę na produkcję wina miejscowi otrzymali jednak dopiero w roku 1221 za czasów panowania dynastii Arpadów. I choć
za czasów wędrówek ludów tureckich średniowieczna wioska została zniszczona  i wyludniona, na początku XVII na skutek migracji osadników germańskich została ponownie zasiedlona.

Znowu zaczęto uprawiać tu winorośl, tym bardziej, że warunki dla jej uprawy i produkcji wina były i są w tym regionie wyśmienite – żyzna, dobrze nasłoneczniona gleba i korzystne warunki klimatyczne zawsze gwarantują wspaniałej jakości winogrona.

Widok na winnice.

Widok na winnice.

 

Mimo, że Region Balatonu specjalizuje się w produkcji win białych, można spotkać tu też dobre trunki produkowane z czerwonych winogron.

Najbardziej znane gatunki wina to Olaszrizling (Włoski Riesling), Szurkebarat (Pinot Gris)  oraz Rizlingszilvani (Muller Thurgau). Często spotykanym regionalnym winem  jest Zoldveltelini (Zielony Veltliner), a także różne rodzaje wina typu Muskat.

Oddalone o 1,5 kilometra od centrum miasta wzgórze Egregy jest niezwykle popularnym miejscem z masą winiarni i restauracji, w którym panuje niezwykła atmosfera. Przez wiele lat było to niezależne miasto i wciąż wykazuje się pewną odrębnością. Atmosfera w okolicy wzgórza bardziej przypomina zresztą wioskę niż miasto. Restauracje z winnicami, które znajdują się przy dwóch małych uliczkach regularnie organizują degustacje wina typu:

  • Macchiato Caffe
  • Korona Pension Restaurant
  • Roman Cellar Restaurant
  • Vilmos ellar
  • Rezi Weinhouse – Strazsai Cellar

Przykładowe przepisy na lokalne dania znajdziecie tutaj: http://www.heviz.hu/wine-and-gastronomy/recipe-tips-from-heviz

W kontekście kultury, liczba imprez i festiwali w mieście tak małym jak Hévíz jest imponująca. Koncerty, wystawy, przedstawienia teatralne, to tylko część tego, co oferuje ono mieszkańcom i odwiedzającym. Najważniejsze są jednak imprezy odbywające się regularnie co roku.

  • 8-10 lipca – festiwal sąsiedzki, podczas którego zespoły folklorystyczne z krajów sąsiadujących z Węgrami prezentują kulturę swego kraju,

  • 23-25 lipca – Dni Flawiusza poświęcone jednemu z założycieli miasta. To przede wszystkim impreza dla rodzin – w programie są konkursy dla dzieci, występy ulicznych grajków, pokazy gladiatorów,

  • Pod koniec lipca odbywa się tzw. weekend nostalgii, który tradycyjnie rozpoczyna się od wielkiego pokazu walca, przywołującego atmosferę XIX-wiecznego Budapesztu.

Najważniejszą imprezą w sezonie letnim pozostaje słynny Festiwal Wina, który w tym roku odbędzie się już po raz piąty w dniach 17-21 sierpnia. Innym ważnym wydarzeniem jest uroczyste winobranie w winnicach okolic Egregy przypadające na 3-4 września br.

Hévíz jest usytuowane na południowo-zachodniej części Balatonu, w odległości 200 km od Budapesztu i Wiednia, 620 km od Krakowa i 780 km od Warszawy. Tylko kilka godzin podróży, żeby doświadczyć unikalności tego miasta o każdej porze roku.

Więcej informacji:

http://www.hotelklaszter.hu/pl

oraz

Informacja Turystyczna Hévíz
ul. Rákóczi 2., H-8380 Hévíz, Węgry
Tel.: +36/83 540 070, Fax: +36/83 540 071
E-Mail: heviz@tourinform.hu
www.hevizlake.com

Widok na Hévíz z lotu ptaka.

Widok na Hévíz z lotu ptaka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *