A wszystko to w wyjątkowym uzdrowisku słynącym z największego na świecie naturalnego jeziora termalnego, które dzięki swoim wysokim temperaturom wahającym się od 24°C zimą do 36°C latem, zapewnia moc atrakcji miłośnikom kąpieli i nie tylko przez cały rok bez względu temperaturę otoczenia.
Woda jeziora słynęła ze swoich właściwości leczniczych już w czasach rzymskich, a torf i borowiny zalegające na dnie jeziora wykorzystywane są do celów medycznych współcześnie.
Wysoka temperatura wody umożliwia także uprawę niespotykanych w naszym klimacie roślin, wśród których na palmę pierwszeństwa zasługują piękne lilie wodne.
Hévíz to jednak nie tylko uzdrowisko, to także bogactwo smaków, aromatów i dźwięków. Miejscowe restauracje oferujące bogate menu zaskoczą, zarówno miłośników tradycyjnych węgierskich przysmaków, jak i smakoszy wszelkich innych kuchni, bo obok potraw sezonowych można posmakować naprawdę wyjątkowych rarytasów.
Obok ekskluzywnych restauracji, w tym urokliwym miasteczku swoją gościnność oferują także liczne tawerny, kawiarnie i stare winnice serwujące przepyszne lokalne produkty.
Oprócz jedzenia prawdziwym hitem miasta są właśnie winnice – stare piwnice zlokalizowane poza centrum miasta, do których warto dojechać pociągiem, jeśli ma się ochotę posmakować trochę więcej wina. W sezonie przepełniona feerią świateł okolica winnic, do której dobiega melodia muzyki wygrywanej głośno przez lokalnych grajków, bywa wyjątkowo klimatyczna i ujmująca.
Produkcja wina w Heviz sięga jeszcze czasów rzymskich, kiedy to na wzgórzu Egregy zapoczątkowana została uprawa winorośli. Oficjalną zgodę na produkcję wina miejscowi otrzymali jednak dopiero w roku 1221 za czasów panowania dynastii Arpadów. I choć
za czasów wędrówek ludów tureckich średniowieczna wioska została zniszczona i wyludniona, na początku XVII na skutek migracji osadników germańskich została ponownie zasiedlona.
Znowu zaczęto uprawiać tu winorośl, tym bardziej, że warunki dla jej uprawy i produkcji wina były i są w tym regionie wyśmienite – żyzna, dobrze nasłoneczniona gleba i korzystne warunki klimatyczne zawsze gwarantują wspaniałej jakości winogrona.
Mimo, że Region Balatonu specjalizuje się w produkcji win białych, można spotkać tu też dobre trunki produkowane z czerwonych winogron.
Najbardziej znane gatunki wina to Olaszrizling (Włoski Riesling), Szurkebarat (Pinot Gris) oraz Rizlingszilvani (Muller Thurgau). Często spotykanym regionalnym winem jest Zoldveltelini (Zielony Veltliner), a także różne rodzaje wina typu Muskat.
Oddalone o 1,5 kilometra od centrum miasta wzgórze Egregy jest niezwykle popularnym miejscem z masą winiarni i restauracji, w którym panuje niezwykła atmosfera. Przez wiele lat było to niezależne miasto i wciąż wykazuje się pewną odrębnością. Atmosfera w okolicy wzgórza bardziej przypomina zresztą wioskę niż miasto. Restauracje z winnicami, które znajdują się przy dwóch małych uliczkach regularnie organizują degustacje wina typu:
- Macchiato Caffe
- Korona Pension Restaurant
- Roman Cellar Restaurant
- Vilmos ellar
- Rezi Weinhouse – Strazsai Cellar
Przykładowe przepisy na lokalne dania znajdziecie tutaj: http://www.heviz.hu/wine-and-gastronomy/recipe-tips-from-heviz
W kontekście kultury, liczba imprez i festiwali w mieście tak małym jak Hévíz jest imponująca. Koncerty, wystawy, przedstawienia teatralne, to tylko część tego, co oferuje ono mieszkańcom i odwiedzającym. Najważniejsze są jednak imprezy odbywające się regularnie co roku.
-
8-10 lipca – festiwal sąsiedzki, podczas którego zespoły folklorystyczne z krajów sąsiadujących z Węgrami prezentują kulturę swego kraju,
-
23-25 lipca – Dni Flawiusza poświęcone jednemu z założycieli miasta. To przede wszystkim impreza dla rodzin – w programie są konkursy dla dzieci, występy ulicznych grajków, pokazy gladiatorów,
-
Pod koniec lipca odbywa się tzw. weekend nostalgii, który tradycyjnie rozpoczyna się od wielkiego pokazu walca, przywołującego atmosferę XIX-wiecznego Budapesztu.
Najważniejszą imprezą w sezonie letnim pozostaje słynny Festiwal Wina, który w tym roku odbędzie się już po raz piąty w dniach 17-21 sierpnia. Innym ważnym wydarzeniem jest uroczyste winobranie w winnicach okolic Egregy przypadające na 3-4 września br.
Hévíz jest usytuowane na południowo-zachodniej części Balatonu, w odległości 200 km od Budapesztu i Wiednia, 620 km od Krakowa i 780 km od Warszawy. Tylko kilka godzin podróży, żeby doświadczyć unikalności tego miasta o każdej porze roku.
Więcej informacji:
http://www.hotelklaszter.hu/pl
oraz
Informacja Turystyczna Hévíz
ul. Rákóczi 2., H-8380 Hévíz, Węgry
Tel.: +36/83 540 070, Fax: +36/83 540 071
E-Mail: heviz@tourinform.hu
www.hevizlake.com