Smaczny, pożywny i rozgrzewający posiłek bez mięsa? To możliwe! Wystarczy, że będzie bogaty w roślinne białko, tłuszcze i węglowodany, a do tego wzbogacony wyrazistymi przyprawami.
Wszystkie te cechy spełnia wegetariańskie chilli z kuskusem izraelskim marki Halina, awokado i serem pleśniowym, na które przepis prezentujemy poniżej.
- 1 woreczek kuskusu izraelskiego marki Halina (100 g)
- 1 awokado (lekko miękkie)
- 1/2 brokuła (ok. 200 g)
- 2 serki pleśniowe (po 100 g każdy)
- 1/2 szklanki ciecierzycy marki Halina
- 1/2 puszki kukurydzy
- 100 g pomidorów
- 1 średnia papryka
- papryczka ostra (ilość według uznania)
- 1 mała cebula
- 3 cm imbiru świeżego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 150 ml mleczka kokosowego
- 1 limonka
- szczypiorek lub kolendra
- 2 łyżki oleju kokosowego (lub według preferencji)
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Przygotuj ciecierzycę według zaleceń producenta – namocz i ugotuj. Imbir, czosnek i cebulę obierz, drobno pokrój. Rozgrzej dużą patelnię, dodaj olej oraz pokrojone warzywa i smaż chwilkę do zeszklenia. Dodaj curry oraz kurkumę. Przesmaż przez ok. 1 minutę. Dodaj ugotowaną ciecierzycę, kukurydzę, pokrojone pomidory i papryki oraz mleczko kokosowe i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszaj i duś pod przykrywką ok. 5 minut. Warzywa będą al dente, ale jeśli wolisz bardziej miękkie, gotuj dłużej. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem, curry oraz limonką. W międzyczasie ugotuj kuskus według zaleceń producenta. Ugotuj też brokuł, najlepiej na parze. Serki pleśniowe zgrilluj na patelni grillowej z obu stron, na średnim ogniu. Awokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę, obierz ze skóry, pokrój i skrop limonką. Ugotowany kuskus podawaj z sosem curry, serem, pokrojonym awokado oraz brokułem. Posyp szczypiorkiem lub kolendrą.
Aby zapoznać się z pełnym asortymentem inspirujących i zdrowych produktów marki Halina, oferowanych przez firmę Sawex Foods zapraszamy na stronę: www.halina.eu