Wegańskie klopsiki w ofercie IKEA

W drugiej połowie kwietnia 2015 roku klienci IKEA będą mogli spróbować wegańskiej wersji legendarnych szwedzkich klopsików. Nowe klopsiki GRÖNSAKSBULLAR są zrobione z warzyw i roślin strączkowych. Jest to kolejny krok IKEA w realizacji strategii zrównoważonego rozwoju People & Planet Positive. Strategia zakłada m.in. poszerzanie oferty restauracji i Sklepiku Szwedzkiego  o nowe, smaczne potrawy i produkty skomponowane zgodnie z obecnymi trendami w zakresie zdrowego żywienia i zbilansowanej diety oraz wytwarzane  z poszanowaniem ludzi, środowiska i dobrostanu zwierząt.

Wspólne spożywanie posiłków to bardzo ważny element życia rodzinnego i towarzyskiego. W IKEA chcemy więc zapewniać naszym klientom przyjazną atmosferę oraz szeroki wybór smacznych dań i produktów inspirowanych kuchnią szwedzką, w przystępnych cenach. Wprowadzając nowości, będziemy się koncentrować na dwóch najistotniejszych aspektach – zdrowiu oraz zrównoważonym rozwoju. Mamy ambitne plany w tym zakresie. Pierwszym krokiem jest rozszerzenie naszego menu o wegańskie klopsiki” – powiedziała Anna Maria Pawlak-Kuliga, wiceprezes IKEA Retail w Polsce. „W ubiegłym roku Polacy zjedli aż 23 miliony naszych legendarnych klopsików KÖTTBULLAR. Mamy więc nadzieję, że wersja wegańska również będzie się cieszyła dużą popularnością” – dodała Anna Maria Pawlak-Kuliga.
Klopsiki GRÖNSAKSBULLAR zrobione są z warzyw (marchewka, papryka, kukurydza, jarmuż), roślin strączkowych (zielony groszek, ciecierzyca), oleju rzepakowego oraz przypraw. To idealna propozycja na lunch czy obiad zwłaszcza dla wegetarian i wegan, ale również dla osób, które dbają o urozmaiconą dietę. Są bogatym źródłem białka oraz błonnika, a swój niepowtarzalny smak zawdzięczają dużym kawałkom warzyw. Ponieważ klopsiki GRÖNSAKSBULLAR nie zawierają najbardziej popularnych alergenów, w tym m.in. glutenu, będą odpowiednie również dla osób cierpiących na różnego rodzaju nietolerancje pokarmowe. IKEA proponuje kilka dań z wegańskimi klopsikami i świeżymi, lokalnymi dodatkami. Klopsiki GRÖNSAKSBULLAR będzie też można kupić w Sklepiku Szwedzkim.

Klopsiki GRÖNSAKSBULLAR (2)

Nowe kierunki rozwoju oferty restauracji oraz Sklepiku Szwedzkiego IKEA, w ramach strategii People & Planet Positive, obejmują następujące obszary:

  • Oferowanie potraw i produktów zgodnych z obecnymi trendami w zakresie zdrowego żywienia i zbilansowanej diety.
  • Pozyskiwanie produktów pochodzących ze zrównoważonych źródeł. Celem IKEA jest, aby do końca 2015 roku wszystkie produkty i dania z ryby oraz owoców morza,  z wyłączeniem raków, posiadały certyfikat ASC (Aquaculture Stewardship Council -Program certyfikacji i znakowania produktów z ryb i owoców morza pochodzących z odpowiedzialnie zarządzanych hodowli, którego celem jest wdrażanie w życie ustaleń WWF Salmon Aquaculture Dialogue.) lub MSC (Marine Stewardship Council). Obecnie firma pracuje też z MSC nad objęciem certyfikacją połowu raków.
  • Zmiana wystroju restauracji IKEA w roku finansowym 2016 (Rok finansowy 2016 w IKEA obejmuje okres od 1 września 2015 roku do 31 sierpnia 2016 roku., aby stworzyć w nich jeszcze bardziej przyjazną, domową atmosferę).

IKEA Food to odpowiedzialny dostawca smacznych potraw i produktów oferowanych w przystępnych cenach. W każdym ze swoich ośmiu sklepów zlokalizowanych w Polsce IKEA prowadzi restauracje  i Sklepiki Szwedzkie. Menu restauracji IKEA skomponowane zgodnie z obecnymi trendami żywieniowymi w zakresie zbilansowanej diety, zostało przygotowane z myślą o potrzebach całej rodziny, a atmosfera restauracji zachęca do wspólnego spożywania posiłków. Natomiast w Sklepikach Szwedzkich klienci znajdą tradycyjne szwedzkie przysmaki oraz produkty organiczne. Dania serwowane w restauracjach IKEA oraz produkty dostępne w Sklepikach Szwedzkich pochodzącą od kontrahentów, którzy spełniają rygorystyczne wymagania firmy w zakresie jakości oraz są wytwarzane z poszanowaniem ludzi, środowiska i dobrostanu zwierząt.
Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony z pierwszych liter imienia, nazwiska oraz nazw farmy  i parafii, skąd pochodzi założyciel firmy (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd).
IKEA jest innowatorem oraz doradcą w zakresie wyposażenia wnętrz, którego celem jest tworzenie lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi. IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. IKEA w Polsce posiada obecnie osiem sklepów, które w roku finansowym 2014 odwiedziły ponad 23 miliony osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zbudowała  i zarządza siedmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Biuro Zakupów współpracuje z producentami mebli i artykułów wyposażenia wnętrz w regionie Europy Centralnej, dostarczając je do sieci IKEA na całym świecie.
W 13 lokalizacjach w Polsce znajdują się tartaki i fabryki mebli oraz komponentów meblowych IKEA Industry, w których pracuje ok. 10 tys. osób.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *