Wędzona pierś z gęsi z sorbetem z buraka, gorzkiej czekolady z pomarańczami. Przepis z warsztatów „Zaskakujące połączenia smakowe”- Bosch Akademia Smaku.
Składniki dla 1 osoby:
- 100 g wędzonej piersi z gęsi
- ½ szalotki
- 30 g kaszy jęczmiennej pęczak Kupiec
- 100 g mrożonego szpinaku Bonduelle
- 2 gałązki tymianku
- 2 buraki
- 30 g czekolady gorzkiej Wawel 70% Cocoa Orange
- 1 gwiazdka anyżu
- Sól
- Pieprz
- Cukier
Przygotowanie:
Pierś z gęsi pokroić w cienkie plastry, szalotkę obrać i usmażyć przekrojona strona na rozgrzanej patelni, a następnie upiec w piekarniku. Wycisnąć sok z buraka w sokowirówce, zagotować go z gwiazdka anyżu i wystudzić.
Przelać do sorbetiery i zamrozić. Do zmrożonego sorbetu dodać starta czekoladę. Szalotkę podsmażyć na maśle, dodać odciśnięty szpinak, doprawić do smaku. Kasze jęczmienną pęczak ugotować na sypko w osolonej wodzie z dodatkiem tymianku.
Wystudzić i podsmażyć na patelni, aby był chrupki. Na środku talerza ułożyć szpinak, na nim plastry gęsi. Na plastrach położyć sorbet, posypać danie chrupiąca kasza.