Wędzona pierś z gęsi z sorbetem z buraka, gorzkiej czekolady z pomarańczami

Wędzona pierś z gęsi z sorbetem z buraka, gorzkiej czekolady z pomarańczami. Przepis z warsztatów „Zaskakujące połączenia smakowe”- Bosch Akademia Smaku.

Składniki dla 1 osoby:

  • 100 g wędzonej piersi z gęsi
  • ½ szalotki
  • 30 g kaszy jęczmiennej pęczak Kupiec
  • 100 g mrożonego szpinaku Bonduelle
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 buraki
  • 30 g czekolady gorzkiej Wawel 70% Cocoa Orange
  • 1 gwiazdka anyżu
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier

Przygotowanie:
Pierś z gęsi pokroić w cienkie plastry, szalotkę obrać i usmażyć przekrojona strona na rozgrzanej patelni, a następnie upiec w piekarniku. Wycisnąć sok z buraka w sokowirówce, zagotować go z gwiazdka anyżu i wystudzić.
Przelać do sorbetiery i zamrozić. Do zmrożonego sorbetu dodać starta czekoladę. Szalotkę podsmażyć na maśle, dodać odciśnięty szpinak, doprawić do smaku. Kasze jęczmienną pęczak ugotować na sypko w osolonej wodzie z dodatkiem tymianku.
Wystudzić i podsmażyć na patelni, aby był chrupki. Na środku talerza ułożyć szpinak, na nim plastry gęsi. Na plastrach położyć sorbet, posypać danie chrupiąca kasza.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *