I znów przyszło nam żegnać się w latem. Choć dni są coraz krótsze, a na plecy coraz częściej musimy zarzucać swetry, stragany wciąż jeszcze pełne są świeżych owoców i warzyw. Korzystajmy z tego!
Przedstawiamy trzy przepisy, które pozwolą wam cieszyć się smakiem i aromatem, być może ostatnich w tym roku, naturalnie dojrzewających, gruntowych pomidorów, ale też papryki, jabłek czy śliwek.
Kremowa sałatka z kurczakiem, jabłkiem i bakaliami
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
- 3 jabłka
- 100 g żurawiny całe owoce Bakalland
- 70 g orzechów nerkowca Bakalland
- łyżka sosu sojowego
- mały kubeczek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki miodu
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Wykonanie:
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i zamarynuj w sosie sojowym na godzinę. Po tym czasie usmaż kurczaka na łyżce oliwy z oliwek. Jabłka pokrój w kostkę, wcześniej wykrawając gniazda nasienne. Jogurt połącz z solą i pieprzem. Usmażoną pierś z kurczaka przerzuć do miski, następnie jabłka, orzechy nerkowca, żurawinę, jogurt naturalny oraz miód. Całość dokładnie wymieszaj.
Słoiczki z orzechowym hummusem i sałatką z pomidorami
- 1 puszka cieciorki
- ząbek czosnku
- 75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
- łyżka oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
Składniki na sałatkę:
- 2 duże pomidory
- żółta papryka
- 50 g Chrupiącej sałatki z żurawiną Bakalland
- 2 marchewki
- 3 łyżeczki kaparów
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cieciorkę, czosnek, przyprawy i oliwę przekładamy do jednego naczynia. Następnie za pomocą pulsacyjnych ruchów blendujemy do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby dodatkowo doprawimy solą i pieprzem i dodajemy sok z połowy cytryny. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Gotowy hummus przekładamy do ozdobnych słoiczków. Następnie na cienkie paski kroimy marchewkę, dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory, kapary, posiekaną natkę pietruszki, Chrupiącą sałatkę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę przekładamy do słoiczków z hummusem. Całość możemy podawać ze świeżym pieczywem lub ciepłymi grzankami.
Śliwkowy chutney z orzechami włoskimi
- 1 kg śliwek np. węgierek
- 1 kg cebuli
- 500 g cukru trzcinowego
- 75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
- 100 g rodzynek sułtańskich Bakalland
- sok z połowy cytryny
- ¾ szklanki octu jabłkowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 goździki
- łyżeczka świeżo startego imbiru
Wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka. Śliwki kroimy w połówki i pozbawiamy pestek. Razem z cebulą umieszczamy je w dużym garnku o grubym dnie. Dolewamy ocet oraz sok z cytryny, dodajemy garść rodzynek, cynamon, goździki, imbir oraz cukier. Dusimy przez pół godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy płynowi odparować. Po zgęstnieniu, przekładamy łyżką lub chochelką do wyparzonych słoików i porządnie zakręcamy. Tak przygotowane słoiki odwracamy do góry dnem i układamy na ściereczce, aż do zawekowania. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się tym wybornym dodatkiem, polecanym m.in. do mięs, wędlin i serów o dowolnej porze roku.