Lekkie, smaczne i łatwe w przygotowaniu – takie są dania prezentowane w ramach nowego cyklu „ODKRYWAMY WŁOSKIE SPECJAŁY”. Po zupie i daniu głównym przyszła kolej na przekąskę, do której wykorzystaliśmy pomidory bez skórki marki Cirio. Produkt ten z powodzeniem sprawdzi się także w wielu innych potrawach. Wszystko dlatego, że pomidory Cirio Pelati cechuje pełny i wyrazisty smak, co jest ich wyróżnikiem. Zaraz po przekrojeniu wyczuwa się doskonałą, zwartą konsystencję miąższu. Fakt, że dojrzewające w promieniach włoskiego słońca pomidory zanim trafiły do puszek zostały obrane ze skórki dodatkowo zachęca do wykorzystywania ich w kuchni. Nam posłużyły do przygotowania wyśmienitych roladek z bakłażana, które mogą wystąpić w roli przekąski, albo lekkiej kolacji.
Bakłażany nadziewane pomidorami i mozarellą
Składniki na 3 porcje:
- 1 średni bakłażan
- 1 opakowanie mozarelli
- 1 opakowanie pomidorów bez skórki Cirio Pelati (400 g)
- ser kozi lub ser gouda do posypania
- zioła prowansalskie
- 10-12 listków świeżej bazylii
- oliwa
- sól
- pieprz
- Dodatkowo:
- wykałaczki
Przygotowanie:
Bakłażana kroimy na półcentymetrowe plastry, solimy, odkładamy, a po chwili opłukujemy i osuszamy ręcznikiem. Na dużą patelni grillową wlewamy odrobinę oliwy i podsmażamy bakłażana delikatnie z obu stron. Następnie wyjmujemy na talerz i studzimy. Mozarellę kroimy na grube paski. Pomidory wyjmujemy z puszki, jeśli są za duże kroimy na części. Na plastry bakłażana nakładamy pomidory i mozarellę, posypujemy ziołami prowansalskimi, a następnie zawijamy je i spinamy wykałaczką. Tak przygotowane roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Liście bazylii drobno kroimy. Sos z pomidorów, który pozostał w puszce doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Następnie zalewamy roladki sosem i posypujemy startym serem. Zapiekamy całość przez 20 minut w temperaturze 180°C. Danie podajemy udekorowane świeżą bazylią.