Warzywne przysmaki Ole! w karnawałowym menu

Okres między świętem Trzech Króli, a Środą Popielcową nazywany karnawałem to nie tylko czas hucznych bali, ale też kameralnych, domowych imprezach, podczas których o menu musimy zadbać sami. Co zrobić żeby było ono apetyczne i niebanalne?

Wystarczy sięgnąć po warzywne przysmaki marki Ole! typu marynowana cebulka czy suszone pomidory. Sprawdzą się one jako samodzielna przekąska, a także jako składnik wielu dań.

Kwintesencja śródziemnomorskiej kuchni
Zanurzone w oleju z ziołami suszone pomidory Ole! (dostępne m.in. w kombinacji z czarnymi oliwkami i kaparami) wykorzystywać można do różnego typu sałat, łączyć z serami np. typu feta czy mozzarella, dodawać do grzanek, foccaci czy pizzy. To jednak nie wyczerpuje palety ich kulinarnych zastosowań. Suszone pomidory doskonale pasują nie tylko do potraw wywodzących się z kuchni śródziemnomorskiej, ale i orientalnej, takich jak warzywa w mleczku kokosowym, na które przepis podajemy poniżej.

Warzywa w mleczku kokosowym
Składniki:

  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka pasty curry + 1 łyżka sproszkowanego curry
  • 1 lub 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 lub 2 cukinie
  • ½ brokuła
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta kurkumy
  • słoik lub puszka ciecierzycy
  • ½ natka pietruszki lub kolendry
  • 2 słodkie pomidory (np. malinowe)
  • ½ słoiczka suszonych pomidorów z czarnymi oliwkami i kaparami w oleju z ziołami Ole!
  • sól i pieprz (najlepiej pieprz cayenne) do smaku
  • ryż jaśminowy (lub inny) do podania

Wykonanie:
Cebulę siekamy. Marchewki obieramy i wraz z cukiniami kroimy w kostkę. Brokuły dzielimy na małe różyczki i myjemy.Do garnka o grubym dnie wlewamy olej, dodajemy posiekany czosnek, imbir,przyprawy oraz pastę curry. Smażymy przez chwilę i dodajemy cebule. Smażymy do rumianego koloru. Dodajemy marchewki, cukinie. Smażymy krótko i dodajemy różyczki brokułów. Zalewamy mleczkiem kokosowym. Dorzucamy ciecierzycę. Dodajemy sos rybny i sos sojowy. Dodajemy pokrojone świeże pomidory. Kroimy na drobne kawałki suszone pomidory i dodajemy do garnka. Gotujemy ok. 7 minut, aby warzywa były miękkie, ale zachowały chrupkość. Na koniec solimy i pieprzymy. Podajemy z ryżem i posiekaną pietruszką lub kolendrą.

Srebro lub złoto na stole
Marynowana cebulka marki Ole! (dostępna w dwóch wariantach srebrnym i złotym) jest chrupiąca, łagodna w smaku, a do tego efektownie się prezentuje. Doskonale nada się jako dodatek do ryb np. sałatki śledziowej, koreczków lub koktajlowych kanapek. Poza zimnymi przekąskami można ją także podawać do dań na ciepło. Cebulka marynowana będzie doskonałych towarzystwem dla frytek z batatów czy placków typu tortilla lub tacos, choćby takich jak te tutaj.

Tacos z wołowiną i marynowaną srebrną cebulką
Składniki (na 3 sztuki):

  • 500 g mięsa wołowego świeżo zmielonego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 3 placki tortilli lub gotowe kukurydziane placki do tacos
  • sałata (ilość wedle uznania)
  • 1 duża czerwona papryka
  • domowy sos jogurtowo-śmietanowy (śmietana + jogurt naturalny + 2 ząbki czosnku + świeże, posiekane zioła + sok z połowy limonki + sól i pieprz)
  • naturalny ketchup lub ulubiony sos pomidorowy
  • cebulka marynowana srebrna Ole! (ilość wedle uznania)
  • posiekana pietruszka lub kolendra

Wykonanie:
Składniki na sos jogurtowy łączymy ze sobą i odstawiamy do lodówki (możemy to zrobić kilka godzin wcześniej). Mięso smażymy na oleju. Doprawiamy sosem Worcestershire. Smażymy ok.10 minut, aż mięso nabierze brązowego koloru. Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku. Paprykę kroimy w kostkę. Tortille lekko nasączamy wodą (możemy zmoczyć ręce i położyć je na plackach z obu stron). Placki kładziemy na rozgrzanej, suchej patelni  i  smażymy chwilę z obu stron. Na środku każdego rozgrzanego placka układamy sałatę, paprykę, mięso. Każdy placek polewamy sosami i posypujemy ziołami oraz cebulkami marynowanymi. Wyciskamy limonkę. Jemy od razu.
Rada: Można podać z guacamole lub nachos.

 Opakowania i ceny

  • Suszone pomidory z czarnymi oliwkami i kaparami w oleju z ziołami Ole! – słoiczek o pojemności 305 ml kosztuje ok. 10 zł;
  • Cebulka marynowana srebrna Ole! – słoiczek o takiej samej pojemności kosztuje ok. 6 zł.

Producent: Okechamp
Więcej informacji o produktach marki Ole! oraz przepisów z ich udziałem znajdziecie na stronie: http://www.wole-ole.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *