Integracja dla firm – warsztaty z alternatywnych metod parzenia kawy

Historia parzenia kawy jest bardzo bogata i różnorodna. Jej początki sięgają aż XIII wieku, kiedy to w starożytnej Arabii odkryto właściwości pobudzające ziarna kawowca. Ciekawostką może być fakt że już w XVI w. na Bliskim Wschodzie pojawiły się pierwsze kawiarnie, a zwyczaj parzenia i picia kawy rozpowszechniony został na naszym kontynencie przez arabskich kupców. W Europie kawa zyskała popularność w XVII wieku i początkowo uchodziła za „napój arystokratów”. Do Polski kawa dotarła z niewielkim opóźnieniem i początkowo podchodzono do niej z dużą rezerwą. Pierwsze metody parzenia kawy przypominały sposób turecki – kawę gotowano w rondelku razem z cukrem. Nieco później przyjął się zwyczaj parzenia kawy po wiedeńsku – za pomocą specjalnego dzbanuszka z sitkiem. Aby nieco wzbogacić smak do kawy dodawano kakao, migdały a nawet kminek. Stosowano także specjalne piece do wypalania oraz młynki do mielenia – dzięki czemu kawa była świeża i aromatyczna.

W Dworze Korona Karkonoszy czerpiemy inspirację z metod tradycyjnych, dlatego do parzenia używamy jedynie świeżo wypalanej kawy, pochodzącej z najlepszych plantacji świata. Dzięki temu mamy pewność, że ziarno, które do nas dociera jest zawsze najwyższej jakości. Gatunki kaw, które znajdują się w naszej ofercie są starannie wyselekcjonowane tak, aby zadowolić nawet najbardziej wymagających kawoszy.

Warsztaty – Alternatywne metody parzenia kawy prowadzone są w DKK przez certyfikowanego Baristę Speciality Coffee Association (SCA), doświadczonego trenera Barista i Latte Art. Podczas warsztatów pokrótce przedstawiona zostaje historia kawy, etymologia nazwy oraz legendy dotyczące powstania kawy. Uczestnicy poznają drogę ziaren jawy od plantacji do filiżanki, różnice pomiędzy podstawowymi gatunkami kawy oraz kawowe rarytasy.

W kolejnej części objaśniamy czynniki wpływające na smak kawy, prezentujemy również rozmaite stopnie zmielenia kawy. Słuchacze dowiadują się ponadto co jest potrzebne do przygotowania kawy w domu (prezentacja akcesoriów: młynek, waga do kawy, stoper, termometr, urządzenia do alternatywnych metod parzenia kawy). W ostatniej części zaprezentowane i omawiane są alternatywne metody parzenia kawy, a wśród nich m.in.: chemex, drip, aeropress.

Prezentacja „alternatyw” połączona jest z degustacją parzonych kaw.

***

Dwór Korona Karkonoszy to lider w organizacji wesel na Dolnym Śląsku. Odrestaurowany, stylowy obiekt znajduje się w Sosnówce, w bezpośrednim sąsiedztwie Karkonoskiego Parku Narodowego, zaledwie 6 km od Karpacza oraz około 100 km od Wrocławia. Do dyspozycji gości jest m.in. Dworska Sala Balowa (jedna z najwyższych w regionie – ponad 9 m), Somemelier Club, Biblioteka Cafe, Scena Pub, kawiarnia w ogrodzie różanym oraz Centrum Imprez Plenerowych. Dwór Korona Karkonoszy to także Stylowe Centrum Konferencyjne, które od 20 lat organizuje różnorodne eventy dla najbardziej wymagających firm w Polsce i za granicą. W ofercie znajdują się m.in. Turnieje Kulinarne, Biesiady Piwne, warsztaty tematyczne oraz wycieczki kulinarne.

Więcej informacji: www.dwor-korona.pl; http://www.koronakarkonoszy.pl/dla-firm/

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *