Warszawska restauracja Senses wciąż na topie

Działająca w centrum stolicy restauracja Senses ze swoją pobudzającą zmysły kuchnią, za sterami której stoi Andrea Camastra, od początku istnienia jest doceniana przez polskich oraz zagranicznych znawców i smakoszy. Dowodzą tego przyznane jej ostatnio, ale nie pierwsze wyróżnienia.

Restauracja, która ma już na swoim koncie m.in. gwiazdkę Michelin właśnie otrzymała kolejne cztery czapki od przewodnika Gault&Millau. Trafiła też na listę 50 największych odkryć gastronomicznych na świecie.

„Chapeau bas” (dosłownie i w przenośni)
Recenzenci w Gault&Millau (zamiast znanych z przewodnika Michelin gwiazdek), przyznają restauracjom atrybut każdego szefa kuchni – czapki kucharskie. Restauracje oceniane są w skali od 1 do 20 punktów, przyznawanych na podstawie jakości produktów, smaku, wyglądu oraz sposobu podania jedzeni. Istotne przy ocenie są również obsługa, wystrój i atmosfera danego miejsca. Senses od 2013 roku systematycznie pnie się w rankingu Gault&Millau coraz wyżej, od czterech lat uzyskując najwyższe wyniki w Polsce. W tym roku to aż 4 czapki oraz 18,5 pkt, które oznaczają ni mniej ni więcej tylko status najlepszej restauracji w kraju okiem międzynarodowego smakosza.
Ranking 50 Best Discovery to z kolei lista największych odkryć gastronomicznych na świecie. Trafiają tam najlepszych i najbardziej obiecujących restauracje z całego globu. Zestawienie powstaje w oparciu o ankietę sporządzaną przez ich bywalców, kucharzy, krytyków, dziennikarzy, autorów książek kulinarnych oraz restauratorów. Nagroda ma opinię promującej nowe trendy kulinarne i poszukiwania w kuchni. Zakwalifikowanie się do grona 50 Best Discovery jest ogromnym wyróżnieniem a także wydarzeniem bez precedensu w naszym kraju.
– Cieszę się, że nasze dania, zgodnie z ich przeznaczeniem, wzbudziły ciekawość i znalazły uznanie również w oczach światowych ekspertów. Każda nagroda ma dla nas ogromną wartość bo pokazuje, że to co tworzymy znajduje odbiorców i zrozumienie, a nam daje dodatkową motywację by szukać nowych, niekonwencjonalnych rozwiązań – mówi Andrea Camastra, szef kuchni Senses. – Znalezienie się w tych rankingach pokazuje, że idziemy w dobrym kierunku i mamy apetyt na więcej! – dodaje.

Uczta dla zmysłów inspirowana naturą
Senses to miejsce, w którym każdego wieczoru prezentowana jest wybitna sztuka o kulinarnym wymiarze. Szef kuchni zaprasza wszystkich gości na prawdziwą ucztę dla zmysłów i ani na chwilę nie pozwala odpocząć od niespodzianek. Puszyste okazuje się chrupkie w smaku, oszronione rozpala podniebienie, a to, co mięsiste zaskakuje lekkością. – Dania tworzone w Senses są hołdem złożonym ciekawskiej naturze człowieka. Nasycone kolorami i zapachem, niezwykłe w formie od razu pobudzają wyobraźnię, przyciągają wzrok, angażują powonienie i przykuwają uwagę odbiorcy. Chcemy by wywoływały pozytywne zaskoczenie i niedowierzanie. Mają być ucztą i wyzwaniem dla smaku, węchu, wzroku, dotyku i słuchu. Tak, tak… u nas można usłyszeć dźwięki jedzenia – przekonuje Andrea Camstra. Projektuje on dania wg metody „note by note”. Pomimo wyjątkowo nowoczesnego wyposażenia kuchni i pracowni sensorycznej na talerzu nie ma eksperymentów naukowych, tylko zapachy i aromaty, które Andrea odnalazł i wyczuł w naturalnych produktach. A następnie zadbał o ich wyjątkową intensywność i połączenia (bo właśnie na wydobywaniu i łączeniu intensywnych, naturalnych nut smaków metoda „note by note” polega).

Kulinarny talent o włosko-francuskich korzeniach
Andrea Camastra ma otwarty umysł i nietuzinkowe podejście do gotowania. Nieustannie czerpie inspiracje z polskiej kuchni, w której jest zakochany, nie zapominając przy tym o swoim włosko-francuskim pochodzeniu. Jest wizjonerem całkowicie oddanym swojej pracy. Dzięki temu może pochwalić się wieloma wyróżnieniami, w tym przyznanym w 2019 roku tytułem jednego ze stu najlepszych kucharzy na świecie według magazynu „Le Chef”, a ponadto tytułami „Chef of The Year North England”, „Chef of the Future 2015” oraz „Chef of the Year 2017” według przewodnika Gault&Millau. Informacje o nim znaleźć można również w encyklopedii Oksfordzkiej i w The Diners Club 50 Best Discovery Series. Unikalny talent Andrei i jego odwagę w przekraczaniu konwencji docenił sam Hervé This (odkrywca i ojciec kuchni molekularnej), który podczas pobytu w Polsce mianował go ambasadorem metody „note by note” i okrzyknął następcą legendarnego Ferrana Adrii.

Restauracja Senses znajduje się przy ul. Bielańskiej 12 w Warszawie
Więcej informacji na jej temat można znaleźć na stronie: www.sensesrestaurant.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *