Suszone pomidory to śródziemnomorski przysmak, który zdobył serca wielu Polaków. Kilka ich odsłon ma w swojej ofercie, specjalizująca się w przetworach na bazie warzyw marka Ole!
Dziś przedstawiamy suszone pomidory w połączeniu z chrupkimi pestkami dyni, zanurzone w aromatycznym oleju z ziołami. Ten nietuzinkowy ich wariant urozmaici smak wielu dań: od kanapek, które dzięki nim z banalnych staną się niebanalne, poprzez tortille, na bardziej pracochłonnych, ale też i efektownych potrawach kończąc. Suszone pomidory w oleju z pestkami dyni doskonale sprawdzą się w kombinacji z ciastem drożdżowym (np. jako składnik nadzienia do drożdżowych pierożków). Można je dodawać do zup (m.in. kremu z brokułów), albo klasycznych włoskich klusek ziemniaczanych, czyli gnocchi (poniżej znajdziecie przepis na nie). Słoiczek suszonych pomidorów w oleju z pestkami dyni Ole! o pojemności 305 ml kosztuje ok. 8,00 zł.
Producent: Okechamp
Więcej informacji o marce Ole! i jej ofercie na stronie:
Gnocchi z suszonymi pomidorami, szpinakiem oraz parmezanem
- 1 kg ziemniaków
- 130 g mąki (plus odrobina do podsypania stolnicy)
- szczypta soli
- 1 jajko
- 2 duże garście liści szpinaku (umytych i osuszonych)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów + 1 łyżka masła
- ½ słoiczka suszonych pomidorów w oleju z pestkami dyni Ole!
- parmezan (ilość wedle uznania)
- 1 łyżeczka listków świeżego tymianku + kilka gałązek do dekoracji
Wykonanie:
Ziemniaków nie obieramy, a jedynie dokładnie myjemy i gotujemy (najlepiej dzień wcześniej) w osolonej wodzie. Po ugotowaniu obieramy je i przeciskamy przez praskę lub ugniatamy specjalnym tłuczkiem do ziemniaków. Na drugi dzień (lub po ostygnięciu) do ziemniaków dodajemy mąkę, sól i jajko. Ugniatamy kulę. Myjemy i osuszamy liście szpinaku. Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Wrzucamy posiekane szalotki. Dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Energicznie mieszamy. Dodajemy liście szpinaku. Chwilę smażymy, uważając aby nie spalić czosnku. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do szpinaku. Dorzucamy tymianek. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Ciasto na gnocchi oprószamy mąką i dzielimy na kilka kawałków. Robimy wałeczki. Ostrym nożem kroimy w poprzek na 1 – 1, 5 cm kawałki. Widelcem robimy wgłębienia na sos. Gotujemy w osolonej wodzie, aż do czasu wypłynięcia. Sos na patelni przesuwamy na bok i wlewamy odrobinę masła. Smażymy gnocchi, aż staną się rumiane. Gnocchi łączymy ze szpinakiem. Gotowe danie obficie posypujemy startym parmezanem.