Wariacje na temat suszonych pomidorów

Suszone pomidory to śródziemnomorski przysmak, który zdobył serca wielu Polaków. Kilka ich odsłon ma w swojej ofercie, specjalizująca się w przetworach na bazie warzyw marka Ole!

Dziś przedstawiamy suszone pomidory w połączeniu z chrupkimi pestkami dyni, zanurzone w aromatycznym oleju z ziołami. Ten nietuzinkowy ich wariant urozmaici smak wielu dań: od kanapek, które dzięki nim z banalnych staną się niebanalne, poprzez tortille, na bardziej pracochłonnych, ale też i efektownych potrawach kończąc. Suszone pomidory w oleju z pestkami dyni doskonale sprawdzą się w kombinacji z ciastem drożdżowym (np. jako składnik nadzienia do drożdżowych pierożków). Można je dodawać do zup (m.in. kremu z brokułów), albo klasycznych włoskich klusek ziemniaczanych, czyli gnocchi (poniżej znajdziecie przepis na nie). Słoiczek suszonych pomidorów w oleju z pestkami dyni Ole! o pojemności 305 ml kosztuje ok. 8,00 zł.

Producent: Okechamp
Więcej informacji o marce Ole! i jej ofercie na stronie:

Strona główna

Gnocchi z suszonymi pomidorami, szpinakiem oraz parmezanem

Składniki (na 3 porcje):

  • 1 kg ziemniaków
  • 130 g mąki (plus odrobina do podsypania stolnicy)
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 duże garście liści szpinaku (umytych i osuszonych)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów + 1 łyżka masła
  • ½ słoiczka suszonych pomidorów w oleju z pestkami dyni Ole!
  • parmezan (ilość wedle uznania)
  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku + kilka gałązek do dekoracji

Wykonanie:

Ziemniaków nie obieramy, a jedynie dokładnie myjemy i gotujemy (najlepiej dzień wcześniej) w osolonej wodzie. Po ugotowaniu obieramy je i przeciskamy przez praskę lub ugniatamy specjalnym tłuczkiem do ziemniaków. Na drugi dzień (lub po ostygnięciu) do ziemniaków dodajemy mąkę, sól i jajko. Ugniatamy kulę. Myjemy i osuszamy liście szpinaku. Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Wrzucamy posiekane szalotki. Dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Energicznie mieszamy. Dodajemy liście szpinaku. Chwilę smażymy, uważając aby nie spalić czosnku. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do szpinaku. Dorzucamy tymianek. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Ciasto na gnocchi oprószamy mąką i dzielimy na kilka kawałków. Robimy wałeczki. Ostrym nożem kroimy w poprzek na 1 – 1, 5 cm kawałki. Widelcem robimy wgłębienia na sos. Gotujemy w osolonej wodzie, aż do czasu wypłynięcia. Sos na patelni przesuwamy na bok i wlewamy odrobinę masła. Smażymy gnocchi, aż staną się rumiane. Gnocchi łączymy ze szpinakiem. Gotowe danie obficie posypujemy startym parmezanem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *