Lato to czas, który obfituje w warzywa i owoce. Warto więc wykorzystać te dobra natury i wprowadzić je do codziennego jadłospisu. Prezentujemy szybkie i smaczne przepisy, które nie wymagają gotowania i świetnie sprawdzą się w upalne dni!
Słoikowa sałatka z sosem jogurtowo-majonezowym
Przygotowanie: 20 minut
Porcje: 1
Składniki:
-
Jogurt naturalny OSM Piątnica – 4 łyżki
-
majonez – 1 łyżka
-
sól, pieprz, cukier do smaku (po szczypcie)
Ulubione warzywa i dodatki typu:
-
fasolka czerwona konserwowa
-
grillowany filet z kurczaka pokrojony w kostkę
-
pomidorki koktajlowe
-
pomidory suszone pokrojone w paseczki
-
rukola
-
roszponka
-
cebula czerwona pokrojona w półkrążki
-
papryka świeża pokrojona w paseczki
-
marchewka pokrojona w cieniutkie słupki
-
dynia świeża pokrojona w cieniutkie słupki
Wykonanie:
Połączyć jogurt naturalny z majonezem i dodać przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. W słoiku o pojemności ok. 650 ml układać warstwami wszystkie składniki, zaczynając od sosu. Kolejno układać te, które nie chłoną wilgoci np. fasolka, kurczak, marchew, dynia, pomidorki, sałaty. Smacznego!
Sernik na zimno z serkiem mascarpone
Przygotowanie: ok. 4 godz.
Składniki:
-
serek Mascarpone Piątnica – 500 g
-
śmietana 36% Piątnica – 400 g
-
Masło Ekstra Piątnica – 90 g
-
borówki amerykańskie – 250 g
-
maliny – 250 g
-
ciasteczka owsiane – 200 g
-
galaretka malinowa – 1 opakowanie
-
gorąca woda – 400 ml
-
migdały – 100 g
-
żelatyna – 15 g
-
woda – 60 ml
-
cukier – 150 g
Wykonanie:
-
Ciasteczka owsiane pokruszyć, a następnie dodać do nich drobno posiekane i podprażone na suchej patelni migdały. Do całości wlać rozpuszczone masło i poczekać ok. 0,5 godz., aby stężało. Masę przełożyć do tortownicy i lekko ubić dłonią.
-
Żelatynę rozpuścić w wodzie i pozostawić, by stężała. 75 g cukru ubić ze śmietaną, a drugą połowę dodać do serka mascarpone. Ucierać na gładką masę. Żelatynę dodać do serka mascarpone i mieszać razem z ubitą wcześniej śmietaną. Na przygotowany wcześniej w tortownicy spód wylać przygotowaną masę. Na wierzchu ułożyć owoce – borówki amerykańskie oraz maliny. Sernik umieścić w lodówce na ok. 3 godz.
-
W czasie gdy sernik jest w lodówce, rozpuścić galaretkę w 400 ml wody i odstawić do wystygnięcia. W momencie, gdy galaretka zacznie tężeć, zalać sernik z owocami i ponownie włożyć do lodówki na kilka godzin – aż do zastygnięcia. Smacznego!
Pomidory faszerowane Serkiem Wiejskim
Przygotowanie: 15 minut
Porcje: 5
Składniki:
-
dojrzałe pomidory – 5 średnich sztuk
-
świeża bazylia – 1 pęczek
-
Serek Wiejski lekki Piątnica 150 g – 2 szt.
-
kukurydza konserwowa – ½ puszki
-
czosnek – 1 ząbek
-
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
-
Pomidory umyć, odciąć kapelusze i wydrążyć miąższ.
-
Do serka wiejskiego dodać posiekaną bazylię, rozdrobniony czosnek, odsączoną z płynu kukurydzę oraz przyprawy do smaku. Całość wymieszać.
-
Dno pomidorów wypełniać warstwowo: wcześniej przygotowanym serkiem (1 łyżka), posiekanym miąższem pomidorów (bez nadmiaru wody) i ponownie serkiem.
-
Tak przygotowane przykryć kapeluszami.