W zielone gramy, czyli naleśniki bazyliowe ze szpinakiem

Szpinak, który przez lata cieszył się złą sławą obecnie przeżywa swój renesans. Warzywo pamiętane przez wielu z nas jako mdłe i niezjadliwe, teraz gości na talerzach milionów Polaków pod rozmaitymi postaciami.

Szpinak idealnie sprawdza się m.in. jako baza do farszów. Połączony z serem kozim i papryczką chili stworzy pełne wyrazu aksamitne nadzienie. Wypełnić nim można na przykład bazyliowe naleśniki. Spróbujcie, a nie pożałujecie!

Naleśniki bazyliowe faszerowane blanszowanym szpinakiem i serem kozim
Składniki na naleśniki:

  • 2 jajka
  • 1 i ½ szklanki mleka koziego
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju lub masła
  • pęczek bazylii
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 2 garście szpinaku młodego firmy Eisberg
  • 100 g sera koziego
  • 1 łyżeczka masła (koziego lub zwykłego)
  • drobno posiekana papryczka chili
  • sól i pieprz

Wykonanie:
liście bazylii z gałązek, włożyć do kielicha blendera. Wlać mleko, dodać 2 jajka, wsypać mąkę i zmiksować na gładką masę. Dodać olej i ponownie zmiksować. Naleśniki smażyć po około minucie z każdej strony. Odkładać na talerz.
Szpinak opłukać, włożyć do garnka i podgrzewać, mieszając aż „zwiędnie”. Dodać łyżeczkę masła, doprawić solą, pieprzem i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać pokrojony ser kozi, wymieszać i podgrzewać do czasu aż się nie rozpuści. Odstawić z ognia. Do nadzienia szpinakowego można dodać trochę posiekanej papryczki chili. Farszem nadziewać cieple naleśniki, posypać świeżą papryczką chili i udekorować listkiem bazylii.

Więcej informacji o produktach firmy Eisberg, a także inspiracji kulinarnych z ich udziałem można znaleźć na stronie www.eisberg.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *