Faszerowana cielęcina

Vitello farcito – Faszerowana cielęcina w pomidorowym sosie

PRZEPIS POCHODZI Z REGIONU LAMBARDIA ZNAJDUJĄCEGO SIĘ W PÓŁNOCNYCH WŁOSZECH.

Czas przygotowania: 20 min

Czas gotowania: 45 min

Składniki dla 4 osób:

  • 600 g dobrej cielęciny
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 50 ml odtłuszczonego mleka
  • 80 g małych  grzanek chlebowych
  • 9 łyżeczek tartego sera Parimigiano Reggiano
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Oliwa z oliwek Extra Vergine
  • Gałka muszkatołowa, natka pietruszki sól, pieprz
  • CIRIO Pomidory bez skóry (400g)
  • 50 g koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

1.       Wymieszaj w misce farsz: grzanki chlebowe, ser Parmezan, jajka, roztopione masło, 1 ząbek posiekanego czosnku, posiekaną natkę pietruszki, sól, gałkę muszkatołową. Połącz dokładnie wszystkie składniki, dodaj mleko w proszku.

2.       Cielęcinę rozkrój, rozsmaruj farsz, zroluj i zwiąż sznurkiem kuchennym.

3.       Na patelni podsmaż czosnek, dodaj pomidory Cirio i koncentrat pomidorowy, 2 łyżki wody, sól, pieprz. Dodaj cielęcinę  i gotuj przez 45 min.

4.       Pokrój cielęcinę w plastry, serwuj na pomidorowym sosie.

Smacznego!

 

 Faszerowana cielęcinaWięcej inspirujących, włoskich przepisów znajdziecie na stronie www.cirio1856.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>