PRZEPIS POCHODZI Z REGIONU LAMBARDIA ZNAJDUJĄCEGO SIĘ W PÓŁNOCNYCH WŁOSZECH.
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 45 min
Składniki dla 4 osób:
- 600 g dobrej cielęciny
- 2 jajka
- 100 g masła
- 50 ml odtłuszczonego mleka
- 80 g małych grzanek chlebowych
- 9 łyżeczek tartego sera Parimigiano Reggiano
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Oliwa z oliwek Extra Vergine
- Gałka muszkatołowa, natka pietruszki sól, pieprz
- CIRIO Pomidory bez skóry (400g)
- 50 g koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
1. Wymieszaj w misce farsz: grzanki chlebowe, ser Parmezan, jajka, roztopione masło, 1 ząbek posiekanego czosnku, posiekaną natkę pietruszki, sól, gałkę muszkatołową. Połącz dokładnie wszystkie składniki, dodaj mleko w proszku.
2. Cielęcinę rozkrój, rozsmaruj farsz, zroluj i zwiąż sznurkiem kuchennym.
3. Na patelni podsmaż czosnek, dodaj pomidory Cirio i koncentrat pomidorowy, 2 łyżki wody, sól, pieprz. Dodaj cielęcinę i gotuj przez 45 min.
4. Pokrój cielęcinę w plastry, serwuj na pomidorowym sosie.
Smacznego!
Więcej inspirujących, włoskich przepisów znajdziecie na stronie www.cirio1856.pl