VIII Festiwal Kuchni Zbójnickiej już za nami

W sobotę, 23 lipca, odbyła się VII edycja Festiwalu Kuchni Zbójnickiej organizowanego przez Beskidzki Klub Kulinarny. Festiwal Kuchni Zbójnickiej dedykowany jest polskiej tradycji kulinarnej przyrządzania jagnięciny. Dlatego też ona była składnikiem obowiązkowym dania głównego, które przygotowywali zawodnicy. Ponadto, uczestnicy musieli też zaproponować przystawkę, w której obowiązkowo wykorzystają ślimaki bądź filet ślimaka hodowanego na jarmużu, dwukrotnie parzonym. Uczestników oceniało Jury pod przewodnictwem Jeana Bosa.

Festiwal Kuchni Zbójnickiej to jeden z ostatnich konkursów nominowanych do Kulinarnego Pucharu Polski. W tym roku w rywalizacji udział wzięło 6 drużyn. Najlepszy okazał się zespół w składzie Piotr Polak i Krystian Masny z restauracji „Dwa Zbóje” w  Skoczowie/Goczałkowicach Zdroju. Kolejne miejsca zajęli Tomasz Mielniczuk i Krystian Chojnacki z KAP2 w Lublinie (II miejsce) oraz Jakub Łazarczyk z Katarzyną Graczkowską z Hotelu Laskowo w Jankowicach (III miejsce).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *